The shifting faces of epic heroes: The evolutionary trajectory of heroic ideals in William Davenant's Gondibert and John Milton's Paradise Lost
Epik kahramanların değişen yüzleri: William Davenant'ın Gondibert ve John Milton'ın Kayıp Cennet'inde kahramanlık ideallerinin evrim süreçleri
  1. Tez No: 848561
  2. Yazar: HÜSEYİN ALHAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDE SEBER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanlık, Epik Kahraman, Kahramanlık İdeali, William Davenant, Gondibert, John Milton, Kayıp Cennet, Heroism, Epic Hero, Heroic Ideal, William Davenant, Gondibert, John Milton, Paradise Los
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalışma, William Davenant'ın Gondibert (1651) ve John Milton'un Kayıp Cennet (1667) adlı eserlerinde, epik kahramanların on yedinci yüzyıl İngiltere'sinde meydana gelen köklü siyasi, felsefi, dini ve sosyal değişimlerle ortaya çıkan sorunlara şairlerin verdikleri kişisel tepkilerin yansımalarıyla şekillendiklerini ileri sürer. Her iki şair de söz konusu dönemin getirdiği çarpıcı değişikliklere yanıt olarak yeni erdem, davranış ve etik değerlerin geliştirilmesinin gerekliliğine vurgu yapar. Dolayısıyla, bu tez, söz konusu eserlerdeki epik kahramanların yalnızca sosyal ve politik olayları yansıtmada bir araç olarak değil, aynı zamanda o dönemin ihtiyaçlarıyla uyumlu etik sistem kılavuzları olarak kullanıldığını, böylelikle okuyucu kitlenin ahlaki gelişimi ve ilerleyişini teşvik ettiğini iddia etmektedir. Bu durum, şairlerin büyük ölçüde geleneksel epik kahraman kavramından ayrılmalarına ve kendilerine özgü biçimde bu kavramı yeniden şekillendirmelerine neden olur. Davenant, epik kahramanını konuşma becerisi, ılımlı hırs, mantık, bilgiye açlık ve barış yanlılığına rağmen realpolitik durumlar nedeniyle savaşma yeteneğine de sahip olacak şekilde yeniden oluşturur. Davenant, bu yeni kahramanlık kavramlarıyla, siyasi görüşlerine bakmaksızın toplumun liderleri olarak gördüğü üst tabakaların toplumu adil yönetebilmek adına kendilerini çağın ihtiyaçları ışığında değiştirmeleri gerektiğini gösterir. Milton ise epik kahramanı, özgür irade, siyasi sorumluluk ve konuşma becerisine sahip bir birey olarak çizer. Soyluluktan ziyade dirayet ve sabrın getirdiği değerle öne çıkan, akıl ve mantığının rehberliğiyle Tanrıya bağlı olan bu kahraman, savaşın acımasız gerçekliğini görmesine rağmen aynı zamanda politik karmaşalarla çalkalanan bir dünyada savaş becerisinin gerekliliğini de anlayan bir kişi olarak nitelenir. Milton, kahramanlığı bu şekilde yeniden tanımlayarak, onu üst tabakaların tekelinden çıkarıp alelade insanların seviyesine indirir ve toplumun daha geniş bir kesimi için erişilebilir kılar.
Özet (Çeviri)
This study argues that in the selected works of the seventeenth-century English epics, William Davenant's Gondibert (1651) and John Milton's Paradise Lost (1667), the epic heroes are constructed as part of the poets' personal responses to the problems and questions initiated by the profound social, religious, philosophical, and political changes occurring in the seventeenth-century England. Both poets highlight the need for the development of new virtues, behaviours, and ethical standards in response to the dramatic changes at the time. Accordingly, this dissertation hypothesises that the epic heroes in these works are not only used as a vehicle for social and political commentary, but also as blueprints for ethical systems congruent with the needs of the contemporary epoch, thereby fostering the moral progression and advancement of the audience. This leads both poets to significantly deviate from the traditional concept of the epic hero, each reimagining and reshaping conventions in their own distinctive way. The evolution of Davenant's new epic hero is characterised by rhetorical prowess, tempered ambition, reason, openness to new knowledge, and a pro-peace stance, yet is also marked by justified martial prowess due to the realpolitik. Davenant writes for the high strata of the society from both sides of the Civil War, believing that as the“chiefs”of the society they should adapt to contemporary shifts to better fit the offices of government. Milton's redefinition of the epic hero is characterised by innate free will, political responsibility, rhetorical prowess, a worth determined not by lineage but by merit marked by endurance and patience, autonomous obedience to God guided by right reason, and a nuanced view of war that recognises its brutal reality yet also understands the necessity of martial prowess in a politically charged world. By redefining heroism in this manner, Milton shifts its domain from the exclusive preserve of high society to the realm of the everyday Christian, making it accessible and relevant to a broader spectrum of society.