Balıkesir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin fiziksel benlik algıları ve akademik öz yeterliklerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of physical self-perceptions and academic self-efficacy of Balıkesir University Faculty of Sports Sciences students
- Tez No: 998513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Algı, fiziksel benlik, öz-yeterlik, spor, Perception, physical self, selfefficacy, sport
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Balıkesir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin fiziksel benlik algısı ve akademik öz-yeterlik düzeylerini çeşitli değişkenlere göre incelemek ve bu iki yapı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Araştırma kesitsel ve ilişkisel tarama modelinde yürütülmüş; çalışma grubunu 400 lisans öğrencisi (240 erkek, 160 kadın) oluşturmuştur. Veriler fiziksel benlik ölçeği, akademik öz-yeterlik ölçeği ve demografik bilgi formu aracılığıyla toplanmış; uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Fiziksel benlik algısı ile akademik öz-yeterlik arasındaki ilişki korelasyon analiziyle, fiziksel benlik algısının akademik öz-yeterlik üzerindeki etkisi ise regresyon analiziyle incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak Fiziksel Benlik Ölçeği ile Akademik Öz Yeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H testi, Spearman korelasyon analizi ve Çoklu Regresyon Analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, erkek öğrencilerin fiziksel benlik algısı puanları kadınlara göre daha yüksek, akademik öz-yeterlik düzeyleri ise cinsiyete göre anlamlı biçimde farklılaşmamaktadır. Bölüm değişkenine göre fiziksel benlik algısı puanları spor yöneticiliği ile beden eğitimi ve spor öğretmenliği öğrencilerinde, antrenörlük eğitimi öğrencilerine göre daha yüksek bulunmuştur. Akademik öz-yeterlik düzeyleri ise beden eğitimi ve spor öğretmenliği öğrencilerinde spor yöneticiliği öğrencilerine göre daha yüksektir. Sınıf düzeyine göre fiziksel benlik algısı ve akademik öz-yeterlik açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Genel akademik not ortalaması yükseldikçe hem fiziksel benlik algısı hem de akademik öz-yeterlik düzeylerinin anlamlı biçimde arttığı belirlenmiştir. Haftalık spor yapma sıklığı fiziksel benlik algısı üzerinde anlamlı bir etki gösterirken, akademik öz-yeterlik üzerinde anlamlı bir etki göstermemiştir. Aktif spor yapma durumu ve spor branşı türüne göre her iki değişkende de anlamlı farklılık bulunmamıştır. Fiziksel benlik algısı ile akademik öz-yeterlik arasında negatif yönlü, zayıf ve istatistiksel olarak anlamsız bir ilişki saptanmış; fiziksel benlik algısının akademik öz-yeterliği anlamlı biçimde yordamadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, spor bilimleri öğrencilerinde fiziksel benlik algısı ve akademik öz-yeterlik bazı ortak değişkenlerle ilişkili olmakla birlikte, bu örneklemde iki yapı arasında doğrudan ve anlamlı bir ilişki ortaya konmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the physical self-concept and academic self-efficacy levels of students enrolled in the Faculty of Sports Sciences at Balıkesir University according to various variables, and to evaluate the relationship between these two constructs. The study was conducted using a cross-sectional and correlational survey design, and the study group consisted of 400 undergraduate students (240 males and 160 females). Data were collected using the Physical Self-Concept Scale, the Academic Self-Efficacy Scale, and a demographic information form, and were analyzed using appropriate statistical methods. The relationship between physical self-concept and academic self-efficacy was examined through correlation analysis, while the effect of physical self-concept on academic self-efficacy was tested using regression analysis. The Physical Self-Concept Scale and the Academic Self-Efficacy Scale were used as data collection instruments. Data were analyzed using the Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, Spearman correlation analysis, and multiple regression analysis. According to the findings, male students demonstrated higher physical self-concept scores than female students, whereas academic self-efficacy levels did not differ significantly by gender. With respect to department, physical self-concept scores were higher among students in Sports Management and Physical Education and Sports Teaching compared to those in Coaching Education. Academic self-efficacy levels were higher among Physical Education and Sports Teaching students than among Sports Management students. No significant differences were found in physical self-concept or academic self-efficacy according to class level. As grade point average increased, both physical self-concept and academic self-efficacy levels increased significantly. While weekly frequency of sports participation had a significant effect on physical self-concept, it did not have a significant effect on academic self-efficacy. No significant differences were found in either variable according to active sports participation status or type of sports branch. The relationship between physical self-concept and academic self-efficacy was found to be negative, weak, and statistically non-significant, and physical self-concept did not significantly predict academic self-efficacy. In conclusion, although physical self-concept and academic self-efficacy among sports sciences students were associated with certain common variables, no direct or significant relationship was identified between these two constructs in the present sample