Meşruiyetin iletişimsel gerçekliği
The communicative reality of legitimacy
  1. Tez No: 998629
  2. Yazar: EJDER OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAKİR AVŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Sosyoloji, Radyo-Televizyon, Communication Sciences, Sociology, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Meşruiyet, İletişim, Gerçeklik, Medya, Meşruiyetin İletişimsel Gerçekliği, Legitimacy, Communication, Reality, Media, The Communicative Reality of Legitimacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Meşruiyetin İletişimsel gerçekliği Bu tez çalışması, genel olarak toplumsal hayatta özel olarak medya kapsamında radyo, televizyon ve sinema bağlamında meşruiyetin iletişim boyutunda kendini gösteren gerçekliğine, başka bir ifadeyle iletişimsel meşruiyet realitesine odaklanmaktadır. Araştırmanın temel problemi,“Meşruiyet bir bütün olarak toplumun iletişimsel gerçekliğinde ve bu çerçevede medyaya özgü iletişimsel gerçeklikte nasıl tahakkuk etmektedir?”sorusuna daynamaktadır. Bu durumda araştırmanın konusu, mezkûr probleme dayalı olarak toplumda meşruiyet-iletişim ilişkisi ekseninde ortaya çıkan gerçekliğin inşasıdır. Toplum hayatında can alıcı boyutlardan olan meşruiyetin iletişimsel düzlemde gerçeklik kazanmasının çeşitli yönlerinin sosyolojik ve iletişimsel olarak incelendiği tezde, toplumsal bir olgu olarak meşruiyetin iletişim boyutunda nasıl gerçeklik kazandığını, toplumda meşruiyetin iletişimsel gerçekliğinin inşasını, iletişimsel meşruluğun gerçekliğinin tabiatını ve insanlar arası ilişkilerdeki yerini araştırıp anlamak amaçlanmaktadır. Toplum gerçekliği içinde iletişimsel meşruiyeti, meşruiyetin iletişimsel gerçekliğini, başka bir ifadeyle iletişimsel meşruiyet gerçekliğini odağına alan bu tez çalışması, anlamacı metodoloji çerçevesinde nitel araştırma kapsamında yürütülmektedir. Nitel araştırma ile çalışmada meşruiyetin iletişimsel gerçekliği, literatür taraması çerçevesinde konuyla ilgili daha önceki kaynak belgelere başvurmak, onların bulgularından yararlanmak ve medya araçlarından radyo, televizyon ve sinemadaki yayınlardan seçip izlemek suretiyle anlaşılıp anlamlandırılmaya ve değerlendirilip yorumlanmaya çalışılmaktadır. Meşruiyet, toplumun, toplumsal gerçekliğin ayrılmaz bir veçhesini teşkil eder. Meşruiyet, insanın yaşamak için muhtaç olduğu hava gibidir; onun hayatiyeti, yalnızca kaybedildiğinde anlaşılır. Meşruiyet, toplumsal anlamda hayati derecede mühim bir kavram ve gerçekliktir. O halde meşruiyet, iletişimsel gerçeklik boyutunda da oldukça mühimdir. Meşruiyetin toplumsal ilişkilerin bütün boyutlarında kendini gösteren bir gerçeklik olduğu düşünülürse, toplumsal hayatta iletişimin de meşruluk temelinde gerçekleştiği anlaşılır. Aynı şekilde meşruluğun da bir iletişim ve etkileşim gerektirdiğini söylemek gerek. O halde sosyolojik olarak iletişim-meşruiyet ilişkisi, sıkı ve birbirinden ayrılmaz bir ilişkidir. İletişim meşruluğa dayalı olarak varlık kazanır. İletişim gerçekliği meşruiyet gerçekliğine dayanır. İletişim ilişkisi meşruiyet ilişkisidir. Sonuç olarak meşruiyetin iletişimsel gerçekliği, toplum ve dolayısıyla insan hayatının zorunlu bir boyutudur.
Özet (Çeviri)
The Communicative Reality of Legitimacy This thesis study focuses on the reality of legitimacy as it manifests itself in the communication dimension, generally in social life and specifically in the context of radio, television, and cinema within the media; in other words, on the reality of communicative legitimacy. The fundamental problem of this research rests on the question:“How does legitimacy manifest itself in the communicative reality of society as a whole, and within that framework, in the communicative reality specific to the media?”In this case, the subject of the research is the construction of reality that emerges in society along the axis of the legitimacy-communication relationship, based on the aforementioned problem. In this thesis, which sociologically and communicatively examines various aspects of how legitimacy, a crucial dimension of social life, gains reality in the communicative realm, the aim is to investigate and understand how legitimacy, as a social phenomenon, gains reality in the communicative dimension, the construction of the communicative reality of legitimacy in society, the nature of the reality of communicative legitimacy, and its place in interpersonal relationships. This thesis, focusing on communicative legitimacy within social reality, the communicative reality of legitimacy, or in other words, the reality of communicative legitimacy, is conducted within the framework of qualitative research based on an understanding methodology. Through qualitative research, the communicative reality of legitimacy is understood, interpreted, and evaluated by reviewing previous sources on the subject within the framework of a literature review, utilizing their findings, and selecting and watching broadcasts from radio, television, and cinema. Legitimacy constitutes an inseparable aspect of society and social reality. Legitimacy is like the air a person needs to live; its vitality is only understood when it is lost. Legitimacy is a vitally important concept and reality in a social sense. Therefore, legitimacy is also quite important in the dimension of communicative reality. Considering that legitimacy is a reality that manifests itself in all dimensions of social relations, it is understood that communication in social life also takes place on the basis of legitimacy. Similarly, it must be said that legitimacy also requires communication and interaction. Therefore, sociologically speaking, the relationship between communication and legitimacy is a close and inseparable one. Communication gains existence based on legitimacy. The reality of communication rests on the reality of legitimacy. The communication relationship is a legitimacy relationship. Consequently, the communicative reality of legitimacy is a necessary dimension of society and, therefore, of human life.