Gut tanılı bireylerde Bilişsel Egzersiz Terapi Yaklaşımı Ölçeği'nin geçerliği, güvenirliği ve duyarlılığının belirlenmesi
Determining the validity, reliability and sensitivity of the Cognitive Exercise Therapy Approach Scale in individuals with gout
  1. Tez No: 998632
  2. Yazar: SEYFULLAH YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDİBE ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Romatoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Rheumatology, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik tedavi, Gut, Günlük yaşam aktiviteleri, Güvenilirlik ve geçerlilik, Romatizmal hastalıklar, Romatoloji, Physical therapy, Gout, Activities of daily living, Reproducibility of results, Rheumatic diseases, Rheumatology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
YİĞİT, S., Gut Tanılı Bireylerde Bilişsel Egzersiz Terapi Yaklaşımı Ölçeği'nin Geçerliği, Güvenirliği ve Duyarlılığının Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2025. Bu çalışma, gut tanılı bireylerde BETY–Biopsychosocial Questionnaire (BETY-BQ) geçerlik, güvenirlik ve duyarlılığının incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmaya, Mart 2024–Ağustos 2025 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Romatoloji Bilim Dalı'nda takip edilen, yaş ortalaması 57,17±12,30 yıl olan 150 gut tanılı birey (126 erkek, 24 kadın) dâhil edildi. Veri toplama araçları olarak BETY-BQ, Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ), Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası (HADS), Kısa Form-36 (SF-36) ve EuroQol-5D-3L (EQ-5D-3L) kullanıldı. BETY-BQ'nun geçerliği Spearman korelasyon analizi, güvenirliği Cronbach alfa katsayısı ve test–tekrar test yöntemi (ICC) ile, duyarlılığı ise 3. ay takibi sonrasında Wilcoxon işaretli sıralar testi ve Standartlaştırılmış Yanıt Ortalaması (Standardized Response Mean, SRM) kullanılarak değerlendirildi. Araştırma sonucunda BETY-BQ ile HAQ (rho=0,616), HADS-Anksiyete (rho=0,582) ve SF-36 Genel Sağlık Algısı (rho=-0,641) arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptandı (p<0,001). Ölçeğin iç tutarlılığı yüksek düzeyde bulundu (Cronbach alfa=0,836), test–tekrar test güvenirliği ise mükemmel düzeyde saptandı (ICC=0,933). Duyarlılık analizinde, üç aylık takip sonucunda BETY-BQ puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme olduğu görüldü (p=0,021) ve SRM=1,49 olarak hesaplanarak ölçeğin değişime karşı yüksek derecede duyarlı olduğu belirlendi. Sonuç olarak, BETY-BQ'nun gut tanılı bireylerin biyopsikososyal durumunu değerlendirmede geçerli, güvenilir ve tedaviye duyarlı bir ölçme aracı olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
YİĞİT, S., Determination of the Validity, Reliability, and Responsiveness of the Cognitive Exercise Therapy Approach–Biopsychosocial Questionnaire in Individuals with Gout, Master's Thesis, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Physical Therapy and Rehabilitation Program, Ankara, 2025. This study was conducted to investigate the validity, reliability, and responsiveness of the BETY–Biopsychosocial Questionnaire (BETY-BQ) in individuals with gout. A total of 150 individuals diagnosed with gout (126 males, 24 females), with a mean age of 57.17±12.30 years, who were followed at the Department of Rheumatology of Ankara Etlik City Hospital between March 2024 and August 2025, were included in the study. Data were collected using the BETY-BQ, Health Assessment Questionnaire (HAQ), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Short Form-36 (SF-36), and EuroQol-5D-3L (EQ-5D-3L). The validity of the BETY-BQ was evaluated using Spearman correlation analysis, reliability was assessed using the Cronbach's alpha coefficient and the test–retest method with the intraclass correlation coefficient (ICC), and responsiveness was examined using the Wilcoxon signed-rank test and the Standardized Response Mean (SRM) after a 3-month follow-up. Significant correlations were found between the BETY-BQ and HAQ (rho=0.616), HADS-Anxiety (rho=0.582), and SF-36 General Health Perception (rho=−0.641) (p<0.001). The internal consistency of the scale was found to be high (Cronbach's alpha=0.836), while the test–retest reliability was determined to be at a excellent level (ICC=0.933). Responsiveness analysis revealed a statistically significant improvement in BETY-BQ scores after the 3-month follow-up (p=0.021), and the SRM was calculated as 1.49, indicating that the scale is highly responsive to change. In conclusion, the BETY-BQ is a valid, reliable, and treatment-responsive measurement tool for evaluating the biopsychosocial status of individuals with gout.