Gendered objects: Gender and objects in everyday life in Turkey
Cinsiyetlendirilmiş nesneler: Türkiye'deki gündelik hayatta cinsiyet ve nesneler
- Tez No: 998644
- Danışmanlar: PROF. DR. AHU ANTMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Sanat Tarihi, Industrial Design, Art History
- Anahtar Kelimeler: Materyal kültürü, Otoetnografi, Oyun temelli gözlem, Material culture, Autoethnography, Play-based observation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, yazarın geliştirdiği ve farklı bağlamlardaki bireylerin toplumsal cinsiyet kurgularını ve cinsiyetlendirilmiş nesneleri oyunla nasıl yansıttığını inceleyen The Structure adlı oyunun kavramsal ve metodolojik arka planını araştırmaktadır. Günümüz Türkiye'sindeki gündelik yaşama odaklanırken, nesnelerin toplumsal cinsiyet normlarının taşıyıcısı haline gelme mekanizmalarını keşfetmekte ve bu cinsiyetlendirilmiş anlamların farklı bağlamlardaki varlığını incelemektedir. Oto-etnografi ve oyun temelli gözlem, çalışmanın temel metodolojileridir. Nesne biyografisi, toplumsal cinsiyet ve kültürel çalışmalar kuramları; kişisel anıların ve deneyimlerin süzülüp analiz edildiği, aynı zamanda oyunun kavramsal ve metodolojik tasarımının şekillendirildiği yorumlayıcı araçlar olarak kullanılmıştır. Oyunun tasarımının temelini oluşturan araştırma, nesnelerin kültürel pratiklere nasıl eklendiğini, bedenlerin uzantıları olarak nasıl işlev gördüğünü ve gündelik kullanımda normlaşan cinsiyetlendirilmiş anlamları nasıl taşıdığını gözlemlemeyi amaçlar, ancak kategorileri geçici ve bağlama bağımlı olarak ele alan yarı-tipolojik yaklaşımla inceler. Oyun ise, oyuncuların oyun sırasındaki anlatıları aracılığıyla örtük cinsiyetlendirilmiş çağrışımları ortaya çıkararak toplumsal cinsiyet yapılarını görünür kılmaktadır. Yaşanmış deneyimi, materyal analizini ve oyunu birleştiren bu tez, sosyal bir yapı olarak oyun pratiği üzerinden maddi kültür çalışmaları alanındaki tartışmalara katkıda bulunmakta; tasarım araştırmasına dayalı olarak nesnelerin ve oyunların sosyal hiyerarşiler ile toplumsal cinsiyet normlarına dair nasıl içgörüler sunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the conceptual and methodological background of the author's game, The Structure, exploring how individuals from diverse contexts reflect gender constructs and gendered objects through play. Focusing on contemporary Turkey, the study explores how objects have become carriers of gendered norms, and examines how these gendered meanings shift across different contexts of time, location, and social dynamics. Auto-ethnography and play-based observation constitute the study's primary methodologies. Object biography and theories from gender and cultural studies are mobilised as interpretive tools through which personal memories and lived experience are filtered and analysed, and through which the conceptual and methodological design of the game is informed. The research constituting the basis for the design of the game aims at understanding how objects are embedded within cultural practices and function as extensions of bodies, carrying gendered meanings that become naturalised through everyday use. By investigating such objects through a semi-typological approach that treats categories as provisional and context-dependent, the study explores how they acquire symbolic power and signal gender. The game reveals implicit gendered associations through players' narratives during play, revealing gendered structures. By combining lived experience, material analysis, and play, this thesis contributes to material culture studies through game play as a social structure and is based on design research, demonstrating how everyday objects and games can offer insight into social hierarchies and gender norms.