Ahlak profili bakımından Mustafa Kutlu'nun Uzun Hikâyesi ile John Steinbeck'in İnci romanının değerlendirilmesi
An evaluation of Mustafa Kutlu's Long Story and John Steinbeck's the Pearl in terms of their moral profi̇les
- Tez No: 998695
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ KOCASAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, Ahlak eğitimi, Morality, Moral education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Ortak Metni'ndeki ruh ve beden bütünlüğüne sahip yetkin ve erdemli insan profilinin bileşenlerinden biri olan ahlak profilinin, Mustafa Kutlu'nun Uzun Hikâye adlı eseri ile John Steinbeck'in İnci adlı romanında ne ölçüde yer aldığı karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Farklı dönemlere ve kültürel bağlamlara ait olan bu iki eser, birey–toplum–doğa ilişkisi çerçevesinde ortak bir ahlak profili oluşturan yedi temel değer (adalet, başkalarının haklarına saygı, çevresel ve toplumsal duyarlılık, güvenilirlik, saygı, doğruluk ve dürüstlük) üzerinden ele alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme deseni kullanılmıştır. Bu kapsamda, araştırma problemine uygun olarak seçilen edebî metinler sistematik biçimde analiz edilerek ahlaki değerlere ilişkin veriler ortaya konmuştur. Bulgular, ahlaki değerlerin edebî metinlerde yalnızca bireysel erdemler olarak değil aynı zamanda toplumsal eleştirilerin ve kültürel kodların taşıyıcısı olarak işlev gördüğünü göstermektedir. Uzun Hikâye, geleneksel değerlere dayanan içsel tutarlılığı güçlü bir ahlak anlayışı sunarken İnci, sistem eleştirisiyle bütünleşmiş adalet ve dürüstlük arayışının çatışmalı yapısını ön plana çıkarmaktadır. Sonuç olarak çalışma, edebiyatın ahlaki değerleri görünür kılmakla kalmayıp bu değerlerin toplumsal yapı, kültür ve güç ilişkileriyle olan bağını da estetik bir düzlemde ortaya koyduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract textThis research comparatively examines the extent to which the moral profile, a component of the competent and virtuous individual profile with a holistic mind and body as defined in the Common Text of the Turkish Century Education Model Curriculum, is present in Mustafa Kutlu's *Uzun Hikâye* (Long Story) and John Steinbeck's *The Pearl*. These two works, belonging to different periods and cultural contexts, are analyzed through seven fundamental values (justice, respect for the rights of others, environmental and social sensitivity, trustworthiness, respect, truthfulness, and honesty) that form a common moral profile within the framework of the individual-society-nature relationship. The research employs a qualitative research method, specifically document analysis. In this context, selected literary texts, appropriate to the research problem, are systematically analyzed to reveal data on moral values. The findings demonstrate that moral values function not only as individual virtues but also as carriers of social criticism and cultural codes in literary texts. While *Long Story* presents a strong moral compass with internal consistency based on traditional values, *Inci* highlights the conflicting nature of the search for justice and honesty integrated with a critique of the system. Ultimately, this study demonstrates that literature not only makes moral values visible but also reveals, on an aesthetic level, the connection between these values and social structure, culture, and power relations.