Miyokard infarktüsü tanılı hastaların kardiyovasküler risk faktörü bilgi düzeyi ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi
Investigation of cardiovascular risk factors knowledge level and healthy lifestyle behaviors of patients diagnosed with myocardial infarction
- Tez No: 998724
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AKBULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Miyokard infarktüsü, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, kardiyovasküler risk faktörleri bilgi düzeyi, hemşirelik, Myocardial infarction, healthy lifesytle behaviors, cardiovascular risk factors knowledge level, nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, miyokard infarktüsü tanısı almış hastaların kardiyovasküler risk faktörleri konusundaki bilgi seviyeleri ile sağlıklı yaşam tarzı davranışlarının incelenmesi ve aralarındaki ilişkinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Yöntem: Tanımlayıcı-ilişkisel tip olan çalışmamız, Ocak- Mart 2025 döneminde İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinin Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'nde yürütülmüştür. Evreni, belirtilen tarihlerde miyokard infarktüsü tanısı ile yatan 365hasta oluşturmuştur. Güç analizi ile minimum örneklem büyüklüğü 117 olarak belirlenmiş, rastgele örnekleme ile 188 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler, ''Tanıtıcı Bilgi Formu'', ''Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ-II)'' ve ''Kardiyovasküler Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi (KARRİF-BD) Ölçeği'' ile birebir görüşme yoluyla toplanmıştır. Elde toplanan bilgilerin istatistiksel analizi SPSS 22.0 sürümünde analiz edilmiştir. Elde ettiğimiz bilgilerin normal dağılım uygunluğu Shapiro-Wilk ve Kolmogorov-Smirnov testleri yardımıyla değerlendirilmiş, basıklık ve çarpıklık değerlerinin (-1,5 ile + 1,5) uygun olması nedeniyle parametrik testler tercih edilmiştir. Kategorik değişkenler açısından sayı ve oran, nicel değişkenler için en düşük, en yüksek, ortalama ve standart sapma hesaplanmıştır. İki sınıfsal değişkenler için bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla sınıfsal değişkenlerde ise tek yönlü ANOVA ve anlamlı farklarda Post-Hoc Tukey testi uygulanmıştır. Ölçek puanları arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon testi ile yordama analizi ise tek yönlü regresyon testi ile yapılmıştır. Çalışmamızda p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen bireylerin yaş ortalaması 57,62±10,16, SYBD toplam puanı 133,81±27,15 ve KARRIF-BD puanı 20,74±3,44 sonucuna varılmıştır. SYBD alt boyutlarında en yüksek puan manevi gelişimde (27,32±5,41) ve en düşük puan fiziksel aktivitede (14,97±5,17) saptanmıştır. Yapılan veri analizinde kişilerin meslek ve gelir durumu, öğrenim düzeyleri, düzenli egzersiz yapma durumu, beslenme alışkanlıkları, stres düzeyleri, kronik hastalıklarının varlığı, kişilik tipi, sürekli ilaç kullanımı, tanı ve tedavi hakkında bilgilendirme kaynağına göre SYBD ve KARRIF-BD puanlarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0,05). Düzenli egzersiz yapan, üniversite ve üzeri öğrenim düzeyine sahip olan, geliri yeterli, düşük stresli, B tipi kişiliğe sahip ve hemşirelerden bilgi alan bireyler daha yüksek puanlar almıştır. Regresyon analizinde, KARRIF-BD puanının SYBD puanını %9,3 oranında olumlu bir yönde tahmin edildiği ortaya konulmuştur (p<0,05). Sonuç: Bulgular, miyokard infarktüsü geçiren kişilerin bilgi seviyeleri ile sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları arasında bir bağlantı olduğunu ve bu alışkanlıkların sosyodemografik ve klinik unsurlardan etkilendiğini göstermektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelik uygulamalarında hasta eğitiminin ve sağlık geliştirme programlarının ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to examine the knowledge levels of patients diagnosed with myocardial infarction regarding cadiovascular risk factors and their healthy lifestyle behaviors and to reveal the relationship between them. Method: Our descriptive- correlation study was conducted in the Coronary Care Unit of an education and research hospital located in the European side of Istanbul during the period of January and March 2025. The populationconsisted of 365 patients hospitaslized with a diagnosis of myocardial infarction during the specfied period. Poweranalysisdetermined the minimum spmple size to bo 117 and 188 patients wereincluded in the study throughrandomsampling. Data werecollectedthroughface-to-faceinterviewsusing the“Demographic Information Form,”the“Healthy Lifestyle Behaviors Scale (SYBDÖ-II)”and the“Cardiovascular Risk Factors Knowledge Level (KARRİF-BD) Scale.”The statisticalanalysis of the collected data was performedusing SPSS version 22.0. Thenormality of the data obtained was assessedusing the Shapiro-Wilk and Kolmogorov- Smirnovtests. Since the kurtosis and skewnessvalueswerewithin the acceptablerange(-1.5 to +1.5), parametrictestswerepreferred. Forcetagoricalvariables, the number and proportionwerecalculated and forquantitativevariables, the minimum, maximum, mean and standarddeviationwerecalculated. The independetnsampleswhilee ona- way ANOVA and Post-Hoc Tukey test wereappliedformorethan two categoricalvariables in cases of significantdifferences. The relationships between scalescoreswereanalyzedusing Pearson correlation test and predictiveanalsis was performedusingone-wayregression test. Inout study, p<0.0 was consideredsignificant. Results:The meanage of the individualsincluded in our study was 57.62±10.16 the mean SYBD total score was 133.81±27.15and the KARRIF-BD score was 20.74±3.44. The highestscores in the SYBD subscales was found in spiritual(27.32±5.41)and the lowestscore was foundforphysicalactivity (14.97±5.17). Data analysisrevealedsignificantdifferencesin SYBD and KARRIF-BD scoresbased on participantsoccupation and incomestatus, education, level, regularexercisehabits, dietaryhabits, stress levels, presence of chronic diseases, personalitytype, refularmedicaitonuse and source of informationaboutdiagnosis and treatment (p<0.05).Individualswhoexercisedregularly, had a universitydegreeorhigher, had sufficenetincome, had lowstress levels, had a Type B personality and receivedinformationfromnursesscoredhigher. Regressionanalysisrevealed the the KARRIF-BD scorepredicted the SYBD scorepositivelyby 9.3% (p<0.05). Conclusion:The findingsindicatethatthere is a connection between the knowledge levels of individualswhohavesuffered a myocardial infarction and their healthy lifestyle habits and thatthesehabitsareinfluencedbysociodemographic and clinical factors. Inlight of theseresults, it highlights the importance of patient education and healthpromotionprograms in nursingpractice.