The historical development of audit mechanisms in the Turkish banking system and the evaluation of banks' compliance with international internal audit standards
Türk bankacılık sisteminde denetim mekanizmalarının tarihsel gelişimi ve bankaların uluslararası iç denetim standartlarına uyumunun değerlendirilmesi
  1. Tez No: 998756
  2. Yazar: MUSTAFA TUĞRUL BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KAPUSUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Bankacılık, Finance, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Türk bankacılık sektörü, İç denetim ve iç kontrol, Turkish banking sector, Internal control and internal audit
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Finansal istikrarın korunması ve krizlerin önlenmesi, denetim mekanizmalarının uluslararası standartlarla uyumunu zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bankaların, IIA tarafından 2024 yılında yayımlanan“Küresel İç Denetim Standartları”na uyum düzeyini değerlendirmektir. Çalışmada, beş bankadan temin edilen iç düzenlemeler ve raporlar üzerinden yapılandırılmış Boşluk Analizi (Gap Analysis) yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler, yeni küresel çerçevenin 5 Alan ve 52 Standardı ile karşılaştırılarak uyum düzeyleri tespit edilmiştir. Bulgular, incelenen bankaların uyum olgunluk seviyelerinin farklılık gösterdiğini; operasyonel süreçleri içeren“Alan V”in en yüksek uyuma sahip olduğunu, yönetişimle ilgili“Alan III”ün ise en fazla gelişime ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Özellikle yönetim kurulu gözetimi ve bağımsızlık tanımları konularında kısmi uyum tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bankaların tam uyum için iç düzenlemelerde revizyonlara ve daha güçlü yönetişim yapılarına ihtiyaç duyduğu belirlenmiştir. Sektörel standardizasyonun sağlanması adına, BDDK tarafından yeni standartlarla uyumlu, bağlayıcı ve müstakil bir düzenlemenin hayata geçirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Ensuring financial stability and preventing crises necessitate audit mechanisms compliant with international standards. This study aims to evaluate the compliance level of banks in the Turkish banking sector with the“Global Internal Audit Standards”published by the IIA in 2024. The study employs a structured Gap Analysis method based on internal regulations and reports obtained from five banks. Data were analyzed by comparing them with the 5 Domains and 52 Standards of the new global framework to determine compliance levels. Findings indicate varying compliance maturity levels among the examined banks;“Domain V,”covering operational processes, shows the highest compliance, while“Domain III,”related to governance, requires the most improvement. Partial compliance was notably observed in board oversight and independence definitions. Consequently, it is determined that banks require revisions in internal regulations and stronger governance structures for full compliance. To ensure sectoral standardization, it is recommended that the BDDK establish a specific, binding regulation aligned with the new standards.