Geriatrik bireylerde eylem gözlemiyle birlikte verilen motor imgeleme eğitiminin denge performansları üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of motor imagery training combined with action observation on balance performance in geriatric individuals
- Tez No: 998780
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜRHAN KARAKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Denge, Egzersiz, Egzersiz tedavisi, Eğitim, Nörolojik rehabilitasyon, Nöronal plastisite, Sağlık, Yaşlanma, Yaşlılar, İmgeleme, Equilibrium, Exercise, Exercise therapy, Education, Neurological rehabilitation, Neuronal plasticity, Health, Aging, Elderly, Imagery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, geriatrik bireylerde sanal gerçeklik (SG) tabanlı denge eğitimine eklenen motor imgeleme (Mİ) ve eylem gözlemi (EG) eğitiminin denge performansı ve ilişkili parametreler üzerindeki etkisini incelemektir. Prospektif, tek kör ve randomize kontrollü olarak tasarlanan çalışmaya 60 yaş ve üzeri toplam 27 geriatrik birey dâhil edildi. Katılımcılar, yalnızca SG eğitimi alan Kontrol Grubu (KG; n=13) ile SG eğitimine ek olarak Mİ ve EG eğitimi alan Çalışma Grubu'na (ÇG; n=14) kapalı zarf yöntemiyle randomize edildi. Eğitim programları 6 hafta boyunca, haftada 2 gün uygulandı. Olguların eğitim öncesi ve sonrası statik ve dinamik denge performansları, anterior ve posterior stabilite limitleri (SL), akıllı telefon tabanlı akselerometrik ve jiroskopik sensörlerle ölçülen Kök Ortalama Kare Postüral Salınım Büyüklüğü (KOK_PSB), gastrocnemius lateralis (GL) ve tibialis anterior kaslarına ait elektromiyografi aktiviteleri (tepe µV, ortalama µV, maksimum istemli kontraksiyon yüzdesi (%MİK)), fonksiyonel mobilite, yürüme hızı ve dengeye duyulan güven düzeyleri değerlendirildi. Bulgulara göre, KG'de yalnızca yürüme hızında artış saptanırken (p<0.05) diğer parametrelerde değişiklik gözlenmedi (p>0.05). ÇG'de ise statik ve dinamik denge performansı, fonksiyonel mobilite, denge güveni ve anterior SL sırasında GL kasının tepe µV değeri arttı (p<0.05). Jiroskopik KOK_PSB değeri statik test koşulunda azalırken, dinamik test koşulunda ise artış gösterdi (p<0.05). Gruplar arası karşılaştırmalarda, özellikle dinamik denge performansı, fonksiyonel mobilite ve nöromusküler kazanımların ÇG lehine daha belirgin olduğu bulundu. Sonuç olarak, SG eğitiminin uygulaması kolay ve düşük maliyetli olan Mİ ve EG ile birlikte uygulanması geriatrik bireylerde denge performansını, postüral kontrolü ve düşme ile ilişkili faktörleri geliştirmede daha etkilidir. Bu yaklaşımın geriatrik rehabilitasyon programlarında kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of Motor Imagery (MI) and Action Observation (AO) training added to Virtual Reality (VR)-based balance training on balance performance and related parameters in geriatric individuals. This study was designed as a prospective, single-blind, randomized controlled trial and included 27 geriatric individuals aged 60 years and older. Participants were randomly allocated into two groups using the sealed envelope method: the Control Group (CG; n = 13), which received VR-based balance training only, and the Study Group (SG; n = 14), which received MI and AO training in addition to VR-based balance training. The training programs were administered for 6 weeks, 2 days per week. Pre- and post-training assessments included static and dynamic balance performance, anterior and posterior Limits of Stability (LoS), Root Mean Square of Postüral Sway Magnitude (RMS_PSM) measured via smartphone-based accelerometric and gyroscopic sensors, electromyography activities (peak µV, mean µV, percentage of maximum voluntary contraction [%MVC]) of the gastrocnemius lateralis (GL) and tibialis anterior muscles, functional mobility, gait speed, and balance confidence levels were evaluated. According to the findings, the CG showed an increase only in gait speed (p<0.05), with no significant changes observed in other parameters (p>0.05). In the SG, improvements were found in static and dynamic balance performance, functional mobility, balance confidence and the peak µV value of the GL muscle during anterior LoS (p<0.05). While the gyroscopic RMS_PSM value decreased under static test conditions, it increased under dynamic test conditions (p<0.05). Inter-group comparisons revealed that improvements in balance performance, functional mobility, and neuromuscular gains were significantly more pronounced in favor of the SG. In conclusion, the integration of MI and AO training with VR-based balance training appears to be more effective in improving balance performance, postüral control, and fall-related factors in geriatric individuals. It is recommended that this approach be incorporated into geriatric rehabilitation programs.