Yaratıcı drama temelli oran orantı öğretiminde matematiksel yaratıcılık, başarı ve orantısal akıl yürütme: Karma yöntem çalışması
Mathematical creativity, achievement and proportional reasoning in creative drama-based ratio and proportion teaching: A mixed method study
- Tez No: 998821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP SONAY AY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Orantısal akıl yürütme, Yaratıcı drama, Academic achievement, Proportional reasoning, Creative drama
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yaratıcı drama temelli oran ve orantı öğretiminin 7. sınıf öğrencilerinin matematiksel yaratıcılık, orantısal akıl yürütme ve akademik başarıları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, karma yöntem yaklaşımıyla, nicel boyutta ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen ve nitel boyutta durum çalışması deseni kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma grubu, Ankara'da bir devlet okulunda öğrenim gören 61 yedinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Deney grubunda öğretim yaratıcı drama yöntemiyle yapılandırılırken, kontrol grubunda mevcut öğretim yöntemleri uygulanmıştır. Beş haftalık uygulama sürecinde veriler, matematiksel yaratıcılık, orantısal akıl yürütme ve akademik başarı testleri ile ses–video kayıtları, öğrenci ürünleri ve ara değerlendirme soruları aracılığıyla toplanmıştır. Nicel bulgular, deney grubunda matematiksel yaratıcılık ve akademik başarıda anlamlı artış olduğunu; orantısal akıl yürütmede ise sınırlı fakat olumlu bir gelişme sağlandığını göstermektedir. Nitel veriler, yaratıcı drama sürecinin öğrencilerin matematiksel fikir üretiminde akıcılık ve esnekliği artırdığını, farklı stratejilerin kullanımını teşvik ettiğini ortaya koymuştur. Atölye ilerledikçe fikir üretimi artmış; bazı öğrenciler üst düzey esneklik göstermiş ve akademik olarak dezavantajlı öğrenciler dahi yaratıcı fikirler üretebilmiştir. Sonuç olarak, yaratıcı drama temelli öğretim, öğrencilerin matematiksel yaratıcılık ve akademik başarılarını desteklemekte; orantısal akıl yürütmede ise gelişmeye açık bir ilerlemeyi teşvik etmektedir. Yöntem, öğrencilerin aktif katılımını artıran, farklı ve üst düzey stratejiler geliştirmelerine imkân tanıyan ve matematiksel düşünmeyi görünür kılan etkili bir öğrenme ortamı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of creative drama-based ratio and proportion teaching on 7th grade students' mathematical creativity, proportional reasoning, and academic achievement. The study was conducted with a mixed method approach, using a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group in the quantitative dimension and a case study design in the qualitative dimension. The study group consisted of 61 seventh grade students studying in a public school in Ankara. In the experimental group, the teaching was structured with the creative drama method, while the existing teaching methods were applied in the control group. During the five-week implementation period, data were collected through mathematical creativity, proportional reasoning, and academic achievement tests, audio-video recordings, student products, and mid-term evaluation questions. Quantitative findings show that there was a significant increase in mathematical creativity and academic achievement in the experimental group, and a limited but positive improvement in proportional reasoning. Qualitative data revealed that the creative drama process increased students' fluency and flexibility in mathematical idea generation and encouraged the use of different strategies. As the workshop progressed, idea generation increased; some students showed a high level of flexibility, and even academically disadvantaged students were able to generate creative ideas. In conclusion, creative drama-based teaching supports students' mathematical creativity and academic achievement and encourages a progressive improvement in proportional reasoning. The method provides an effective learning environment that increases students' active participation, enables them to develop different and high-level strategies, and makes mathematical thinking visible.