Beyin temelli öğrenme yaklaşımının hemşirelik öğrencilerinin profesyonel kimlik gelişimine etkisi: Eylem araştırması
The effect of the brain-based learning approach on nursing students' professional identity development: An action research study
- Tez No: 998833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL İNCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: beyin temelli öğrenme, hemşirelik eğitimi, profesyonel kimlik, öğrenci memnuniyeti, brain-based learning, nursing education, professional identity, student satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmada, beyin temelli öğrenme yaklaşımı ile yapılandırılmış Hemşirelik Tarihi ve Deontoloji ders içeriğinin hemşirelik öğrencilerin profesyonel kimlik gelişimi üzerine etkisini ve eğitim yönteminden memnuniyetlerini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, eylem araştırması deseninde Ekim 2023–Ekim 2024 tarihleri arasında ikinci sınıf hemşirelik öğrencileri ile yürütülmüş ve süreç planlama, uygulama, gözlem ve yansıtma döngüleri doğrultusunda yapılandırılmıştır. Planlama ve uygulama aşamalarında, Hemşirelik Tarihi ve Deontoloji dersinin içeriği beyin temelli öğrenme yaklaşımının ilkeleri ve ana hattı doğrultusunda yeniden yapılandırılarak bir yarıyıl boyunca yürütülmüştür. Gözlem ve yansıtma aşamalarında ise veriler, profesyonel kimlik gelişimini değerlendiren nicel ve nitel ölçme araçları ile eğitim yöntemlerinden memnuniyet anketi aracılığıyla toplanmış; nicel veriler istatistiksel yöntemlerle, nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin ÖHPBKÖ toplam puanı ve alt ölçek puan ortalamaları ölçüm zamanına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı (p>0,05); HÖPDÖ toplam puan ortalamaları, sağlık bakım uygulamaları ve aktivite uygulamaları alt boyutlarının puan ortalamaları ölçüm zamanına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı (p<0,05) görülmüştür. Öğrencilerin eğitim yöntemlerinden memnuniyet anketi puan ortalamalarının 3.60±0.47 olduğu tespit edilmiştir. Kısa hikaye soru formunda mesleki değerler, rol ve sorumluluklar, tutum ve davranışlar, etik ilkeler olmak üzere dört; öğrenme günlüklerinde ders sürecinde keyif alınan ve zorlanılan noktalar, derse ilişkin duygu ve düşünceler, bireysel ve profesyonel gelişime katkılar olmak üzere altı tema elde edilmiştir. Sonuç: Araştırma bulguları, beyin temelli öğrenme yaklaşımıyla yapılandırılmış ders içeriğinin hemşirelik öğrencilerinin profesyonel kimlik gelişimini desteklediğini ve eğitim yöntemlerine yönelik memnuniyet düzeylerini artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the effect of a Nursing History and Deontology course content structured according to the brain-based learning approach on professional identity development of nursing students and their satisfaction with the educational methods over the course of one academic year. Method: This action research was conducted between October 2023 and October 2024 with second-year nursing students and structured around the planning, action, observation, and reflection cycles. The Nursing History and Deontology course was redesigned based on the brain-based learning approach and implemented for one semester. Data were collected using quantitative and qualitative instruments and a satisfaction survey; quantitative data were analyzed statistically, and qualitative data were evaluated through content analysis. Results: The results indicated that students' total scores and subscale mean scores of the Professional Self-Concept of Nursing Students Scale (PSCNSS) did not differ significantly according to the measurement time (p>0,05). In contrast, the total mean scores of the Nursing Professional Behaviors Scale (NPBS) and the mean scores of the healthcare practices and activity practices subdimensions showed statistically significant differences over time (p<0,05). The mean score of the educational methods satisfaction questionnaire was found to be 3.60±0.47. Content analysis identified four themes in the short story question form—professional values, roles and responsibilities, attitudes and behaviors, and ethical principles—and six themes in the learning journals, encompassing enjoyable and challenging aspects of the course, course-related emotions and perceptions, and contributions to individual and professional development. Conclusion: The findings demonstrate that course content structured using the brain-based learning approach supports the professional behavior dimension of nursing students' professional identity and increases their satisfaction with educational methods.