ATP-adenozin metabolizmasının düzenlenmesinde IL-9 sitokinin potansiyel rollerinin incelenmesi
Investigation of the potential roles of IL-9 cytokine in the regulation of ATP-adenosine metabolism
  1. Tez No: 998837
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ KIZMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAH BUDAK ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: T lenfositleri, İmmün tolerans, İmmünomodülasyon, T lymphocytes, Immune tolerance, Immunomodulation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Hücresel enerji döngüsünün önemli bir parçası olan adenozin trifosfat (ATP), aynı zamanda doku hasarı ve enflamasyon gibi durumlarda önemli bir sinyal molekülü olarak görev yapar. ATP'nin hücre dışına salınımı ve CD39 ile CD73 gibi ektonükleotidazlar aracılığıyla adenozine dönüştürülmesi, immün yanıtların düzenlenmesinde kritik bir metabolik yolak oluşturur. Bu çalışmada, IL-9'un ATP-adenozin metabolizması üzerindeki düzenleyici potansiyeli ve bu etkinin özellikle T hücre yanıtları üzerindeki yansımalarının sistematik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Sağlıklı bireylerden izole edilen periferik kan mononükleer hücreleri (PKMH), IL-9'un neden olduğu fenotipik, fonksiyonel ve metabolik değişiklikleri karakterize etmek ve altta yatan mekanizmaları araştırmak amacıyla Akan Hücre Ölçer (AHÖ) ve Enzim Bağımlı İmmünosorbent Yöntem (ELISA) teknikleriyle analiz edildi. Bulgularımız, IL-9'un ana T hücre popülasyonlarının frekansını değiştirmemesine karşın, CD39 ve CD73 ekspresyonunu artırarak ATP'nin adenozine dönüşümünü hızlandırdığını göstermiştir. Bu mekanizma, özellikle regülatör T (Treg) hücrelerde immünosüpresif bir mikroçevre oluşumuna katkı sağlamıştır. IL-9 ayrıca proenflamatuvar sitokin üretimini baskılarken, antienflamatuvar sitokinleri artırmış ve T hücre proliferasyonunu sınırlamıştır. Eksojen ATP'nin varlığında Treg frekansında azalma olmasına rağmen IL-9'un etkileri korunmuş olup Treg gelişimini teşvik etmiştir. Kültür ortamındaki ATP düzeyleri IL-9 ile azalırken, adenozin artış eğilimi göstermiştir. Bu etkilerin büyük çoğunluğu CD39/CD73 ektonükleotidaz aktivitelerinin inhibisyonuyla tersine çevrilmiştir. Sonuç olarak çalışmamız, IL-9'un CD39 ve CD73 ektonükleotidazları aracılığıyla ATP–adenozin metabolizmasını modüle edebildiği ve bu yolla gelişen pürinerjik sinyallemenin T hücre yanıtlarını şekillendirebildiğine dair literatüre özgün bir katkı sunmaktadır. Elde edilen bulgular, IL-9'un özellikle kronik enflamasyon, otoimmün hastalıklar ve kanser gibi patolojilerde, immünoterapötik yaklaşımların geliştirilmesine yönelik hedeflenebilecek potansiyel bir molekül olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Adenosine triphosphate (ATP), which is an important component of the cellular energy cycle, also functions as a key signaling molecule under conditions such as tissue damage and inflammation. The release of ATP into the extracellular space and its conversion into adenozine through ectonucleotidases such as CD39 and CD73 constitute a critical metabolic pathway in the regulation of immune responses. In this study, it was aimed to systematically investigate the regulatory potential of IL-9 on ATP–adenosine metabolism and the reflections of this effect, particularly on T cell responses. Peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) isolated from healthy individuals were analyzed using Flow Cytometry (FCM) and Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) techniques in order to characterize the phenotypic, functional, and metabolic changes induced by IL-9 and to investigate the underlying mechanisms. Our findings demonstrated that although IL-9 did not alter the frequency of major T cell populations, it enhanced the conversion of ATP to adenosine by increasing CD39 and CD73 expression. This mechanism contributed to the formation of an immunosuppressive microenvironment, particularly within regulatory T (Treg) cells. IL-9 also suppressed proinflammatory cytokine production while increasing anti-inflammatory cytokines and limiting T cell proliferation. Although a decrease in Treg frequency was observed in the presence of exogenous ATP, the effects of IL-9 were preserved and promoted Treg development. While ATP levels in the culture medium decreased with IL-9 treatment, adenosine levels showed a tendency to increase. The majority of these effects were reversed by inhibition of CD39/CD73 ectonucleotidase activities. In conclusion, our study provides an original contribution to the literature by demonstrating that IL-9 can modulate ATP–adenosine metabolism through CD39 and CD73 ectonucleotidases, and that the resulting purinergic signaling can shape T cell responses. The obtained findings reveal that IL-9 is a potential molecule that may be targeted for the development of immunotherapeutic approaches, particularly in pathologies such as chronic inflammation, autoimmune diseases, and cancer.