Babaların emzirmeye etkisinin annelerin emzirme adaptasyonu ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between fathers' effect on breastfeeding and mothers' breastfeeding adaptation
  1. Tez No: 998857
  2. Yazar: FATMA NUR BORUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Adaptasyon, Anneler, Anne Sütü, Babalar, Emzirme, Adaptation, Mothers, Milk-Human, Fathers, Breastfeeding
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma babaların emzirmeye etkisinin annelerin emzirme adaptasyonu üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 05.06.2024 ile 05.05.2025 tarihleri arasında, Çivril ilçesindeki 15 gün- 1 aylık bebeğe sahip anne ve babalar, örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden, araştırmanın dahil edilme kriterlerini karşılayan ve ölçekleri eksiksiz dolduran 150 anne ve baba oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Ebeveynleri Tanımlayıcı Bilgi Formu”,“Babaların Emzirmeye Etkisi Ölçeği (BEEÖ)”ve“Emzirme Adaptasyon Ölçeği (EAÖ)”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 26.0 paket programı kullanılarak pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Bu bulgulara göre aile tipi ile EAÖ'nün“emzirmede rahatsızlık”,“anne sütünün devamlılığı”alt boyutları arasında ve BEEÖ'nün“duyarlılık”alt boyutu arasında (p<0,050), gelir durumu ile EAÖ'nün toplam ölçek puanı ve“anne sütünün devamlılığı”alt boyutu arasında, BEEÖ'nün“emzirmeyi anlama”,“yardım”,“değer verme”,“hazır bulunuşluk”alt boyutları arasında (p<0,050) annelerin eğitim durumu ile ise BEEÖ toplam ölçek puanı,“yardım”,“değer verme”,“hazır bulunuşluk”ve“duyarlılık”alt boyutları arasında istatistiksel farklılık saptanmıştır (p<0,050). İlk emzirme zamanı ile EAÖ'nün“emzirme özgüveni”alt boyutu arasında (p<0,050), doğumdan sonra anne sütü dışında başka besin verilme durumu ile EAÖ'nün“emzirme özgüveni”,“anne sütü yeterliliği”, bebeğin beslenme kapasitesi ve büyümesi“ ve ”destek alma“ alt boyutlarında (p<0,050), bebeğin şu anki beslenme şekli ile EAÖ'nün ”anne sütü yeterliliği“ alt boyutu arasında istatistiksel farklılık saptanmıştır (p<0,050) ve bebek bakımında destek alma ile EAÖ'nün ”destek alma" alt boyutu arasında istatistiksel farklılık saptanmıştır (p<0,050). EAÖ toplam ölçek puan ortalamasının BEEÖ toplam puan ortalaması ile pozitif yönde orta derecede anlamlı ilişki içinde olduğu saptanmıştır (r=0,333; p<0,010). Araştırmaya göre aile tipi, gelir durumu, emzirmeye başlama zamanı, doğumdan sonra başka besin verilme durumu, bebeğin mevcut beslenme şekli ve doğumdan sonra bebek bakımında destek alma durumlarının emzirme adaptasyonuyla ilişkili olduğu ve babaların emzirmeye olumlu etkisinin annelerin emzirme adaptasyonunu olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of fathers on mothers' breastfeeding adaptation. The study included parents of 15-day to 1-month-old infants living in a district between June 5, 2024, and May 5, 2025. The sample consisted of 150 parents who agreed to participate in the study, met the inclusion criteria. The“Parent Descriptive Information Form,”the“The Partner Breastfeeding Influence Scale (PBIS),”the“Breastfeeding Adaptation Scale (BFAS)”were used to collect data. Data analysis was performed using the SPSS 26.0 software package, employing descriptive statistics, Pearson's moment correlation analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance. There was a significant difference between income status and the total BFAS score and the“maintaining breast milk volume”subscale; and between the“breastfeeding savvy”,“breastfeeding helping”,“appreciation”,“breastfeeding presence”subdimensions of PBIS; Mothers' educational status and the PBIS total score, as well as the“breastfeeding helping”,“appreciation”,“breastfeeding presence”, and“responsiveness”subdimensions; there was a statistically significant difference between the first breastfeeding time, the BFAS“breastfeeding confidence”subscale; between the status of feeding the baby with foods other than breast milk after birth, the BFAS“breastfeeding confidence”,“sufficient breast milk”,“baby's feeding capability and growth”,“getting support”subscales; between the baby's current feeding method, the BFAS's“sufficient breast milk”subscale; between receiving support in baby care the BFAS's“getting support”subscale (p<0,050). The BFAS total score mean was found to have a moderately significant positive correlation with the PBIS total score mean (r=0,333; p<0,010). According to the study, family type, income status, timing of initiation of breastfeeding, provision of other foods after birth, the baby's current feeding pattern, and receipt of support for infant care after birth were found to be associated with breastfeeding adaptation.The positive influence of fathers on breastfeeding positively affects mothers' breastfeeding adaptation.