Sosyo demografik değişkenlerin adölesanlarda algılanan sağlık ve iyilik hallerine etkisi
Investigation of the effect of socio-demographic variables on the perceived health and well-being in adolescents
  1. Tez No: 998860
  2. Yazar: ESRA ÖZKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASİYE KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan sağlık, Ergenler, Halk sağlığı hemşireliği, Sosyodemografik değişkenler, Öznel iyi oluş, Perceived wellness, Adolescents, Community healt nursing, Sociodemographic variables, Subjective well-being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Adölesan dönem, bireyin fiziksel, duygusal, bilişsel ve sosyal gelişim süreçlerinin hızla değiştiği kritik bir yaşam evresidir. Bu süreçte adölesanların sağlık algıları ve iyilik halleri, onların mevcut ve gelecekteki sağlık davranışlarını şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Bu araştırma sosyodemografik değişkenlerin adölesanlarda algılanan sağlık ve iyilik haline etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte bir araştırmadır. Denizli ilinin Kale ilçesindeki liselerde kayıtlı öğrencilerden araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 450 adölesan araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Mart- Haziran 2024 tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak adölesanların sosyodemografik ve sağlıkla ilgili bilgilerini içeren“Kişisel Bilgi Formu”, tek sorudan oluşan“Algılanan Sağlık Ölçeği”ve“Beş Faktörlü İyilik Hali Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 27.0 İstatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayı ve yüzde dağılımları, ortalama ve standart sapma, basıklık ve çarpıklık değerleri, Bağımsız Örneklem t Testi, ANOVA Testi, Kruskal Wallis, Ki-Kare testleri ve Pearson Korelasyon Testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, adölesanların %55,4'ünün sağlık durumlarını“iyi”, %44,6'sının ise“kötü”olarak algıladığı belirlenmiştir. Beş Faktörlü İyilik Hali genel ölçek puan ortalaması 2,85±0,42'dir. Algılanan sağlık durumu ile iyilik hali genel ölçek puan ortalaması arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyet, okul türü, aylık gelir, sigara kullanımı, ayrımcılığa maruziyet değişkenlerinin hem algılanan sağlık hem de iyilik hali üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda adölesanların algılanan sağlık durumun iyileştirilmesine ve iyilik hali düzeylerinin arttırılmasına yönelik eğitim programları düzenlenmeli ve hemşirelik girişimleri planlanmalıdır. Ayrıca algılanan sağlık ve iyilik halinin iyileştirilmesine yönelik randomize kontrollü deneysel araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Adolescence is a critical life stage in which an individual's physical, emotional, cognitive, and social developmental processes change rapidly. During this period, adolescents' perceptions of health and their well-being play an important role in shaping their current and future health behaviors. This study was conducted to examine the effect of sociodemographic variables on perceived health and well-being in adolescents. It is a descriptive and cross-sectional study. The sample of the study consisted of 450 adolescents who were enrolled in high schools in the Kale district of Denizli province, met the research criteria, and agreed to participate in the study. The data were collected between March and June 2024 using the face-to-face interview method. As data collection tools, a“Personal Information Form”containing adolescents' sociodemographic and health-related information, the single-item“Perceived Health Scale,”and the“Five-Factor Well-Being Scale”were used. SPSS 27.0 statistical package program was used for data analysis. In the analysis of the data, frequency and percentage distributions, mean and standard deviation, kurtosis and skewness values, Independent Samples t-test, ANOVA test, Kruskal–Wallis test, Chi-square test, and Pearson Correlation test were used. As a result of the analyses, it was determined that 55.4% of the adolescents perceived their health status as“good,”while 44.6% perceived it as“poor.”The overall mean score of the Five-Factor Well-Being Scale was 2.85±0.42. A moderately positive and statistically significant relationship was found between perceived health status and the overall mean score of well-being. It was determined that the variables of gender, type of school, monthly income, smoking status, and exposure to discrimination had an effect on both perceived health and well-being. In line with these results, educational programs should be organized and nursing interventions should be planned to improve adolescents' perceived health status and increase their levels of well-being. In addition, it is recommended that randomized controlled experimental studies be conducted to improve perceived health and well-being.