Penthouse tasarımda sürdürebilir yaklaşımların örnekler üzerinden değerlendirilmesi
An evaluation of sustainable approaches in penthouse design through case studies
- Tez No: 998883
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE RAHŞAN İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Mimarlık, Interior Design and Decoration, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Biyofilik tasarım, Ekolojik mimari, Biophilic design, Ecological architecture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu tez, penthouse tasarımında sürdürülebilir yaklaşımları örnekler üzerinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada penthouse tipolojisi, yalnızca lüks konut tanımıyla sınırlı bir yapı türü olarak değil; yüksek yoğunluklu kentlerde üst kotta yaşamın mekansal organizasyonu ve çevresel performans ilişkisi bağlamında ele alınmıştır. Sürdürülebilirlik kavramı, teknik sistemler ve sertifikasyon söyleminin ötesinde, plan tipolojisi ve iç mekan kararları üzerinden okunmuştur. Tezin ilk bölümünde iç mekan organizasyonunda sürdürülebilir tasarım ilkeleri; biyofilik tasarım, ekolojik tasarım ve yeşil bina sertifikasyon sistemleri çerçevesinde incelenmiştir. İkinci bölümde penthouse kavramı ve mekansal organizasyonu; açık plan kurgusu, teras kullanımı, mahremiyet, servis ayrışması ve iklimsel etkenler açısından değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise İstanbul'da 42 Maslak, New York'ta“The One Above All Else”ve Singapur'da Marina One Residences PH8 örnekleri, ortak ölçütler üzerinden karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler, penthouse tasarımında sürdürülebilirliğin; plan kurgusu, açık alan–kabuk ilişkisi ve işletme senaryoları ile birlikte ele alındığında daha anlaşılır ve okunabilir hale geldiğini göstermektedir. Çalışma, penthouse tasarımında sürdürülebilir yaklaşımların iç mekan organizasyonu ve plan tipolojisi üzerinden nasıl değerlendirilebileceğini ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate sustainable approaches in penthouse design through selected case studies. In this study, the penthouse typology is examined not merely as a form of luxury housing, but within the context of spatial organization and environmental performance of upper-level living in high-density urban environments. Sustainability is discussed beyond technical systems and certification discourse, and is interpreted through plan typology and interior design decisions. In the first chapter, sustainable design principles in interior spatial organization are examined within the framework of biophilic design, ecological design, and green building certification systems. The second chapter focuses on the concept of the penthouse and its spatial organization, addressing issues such as open-plan configurations, terrace use, privacy, service separation, and climatic factors. In the third chapter, the penthouse units of 42 Maslak in Istanbul,“The One Above All Else”in New York, and Marina One Residences PH8 in Singapore are comparatively analyzed based on shared evaluation criteria. The findings indicate that sustainability in penthouse design becomes more comprehensible and legible when addressed together with plan configuration, the relationship between open spaces and the building envelope, and operational scenarios. This study aims to demonstrate how sustainable approaches in penthouse design can be evaluated through interior spatial organization and plan typology.