Prematüre bebeklerin gelişimleri ile ebeveynlerin dayanıklılık ve bilinçli farkındalık düzeyleri ile ilişkili faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors associated with development, growth, resilience and conscious awareness levels of premature
- Tez No: 998902
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER DURUALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Child Health and Diseases, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mindfulness, Parenting, Prematurity, Resilience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Prematüre Bebeklerin Gelişimleri ile Ebeveynlerin Dayanıklılık ve Bilinçli Farkındalık Düzeyleri ile İlişkili Faktörlerin İncelenmesi Gelişimsel risk etmenlerinden biri olan prematürelikte, bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için doğumdan itibaren uygun desteği sağlayabilmek oldukça önemlidir. Bu süreçte, ebeveynlerden çocuklarının gelişimlerine yönelik nitelikli bilgilere sahip olarak uygun desteği sağlamaları beklenirken ebeveynler çeşitli güçlüklerle karşı karşıya kalabilirler. Bu güçlüklere karşı verilen tepkiler ebeveynlerin bilinçli farkındalıkları ve dayanıklılıkları ile ilişkili olabilmektedir. Bu bağlamda, ebeveynlerin gereksinim duydukları durumların prematüre bebeklerinin erken dönemde gelişimlerine olan etkisini belirlemenin, risk etmenlerini azaltabilmede etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu kapsamda, prematüre bebeklerin gelişimleri ile ebeveynlerin dayanıklılık ve bilinçli farkındalık düzeyleri ile ilişkili faktörlerin incelenerek önleyici çalışmalara katkı sağlayabilmek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubuna, çalışmaya katılmak için yazılı onam veren gönüllü ebeveynler ve 0-24 aylık prematüre bebekleri dâhil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Genel Bilgi Formu, Fribog vd. tarafından geliştirilen ve Basım ve Çetin tarafından Türkçeye uyarlanan 'Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği', McCaffrey vd. tarafından geliştirilen ve Gördesli vd. tarafından Türkçeye uyarlanan 'Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği' ve Nancy Bayley tarafından geliştirilen 'BAYLEY-III' kullanılmıştır. İlişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilen çalışmanın verileri uygun analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma bulgularında toplam 'Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği' puanlarının bebeğin cinsiyetine göre değişim göstermediğine, 'Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği' 'Kendilik Algısı' alt boyutunda ilde yaşayan ebeveynlerde ilçede yaşayanlara göre anlamlı farklılık olduğuna ulaşılmıştır. 'Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği' 'Çocukla Anda Olma' alt boyutu puanının geniş ailelerde daha yüksek olduğu ve 'Bilinçli Disiplin' alt boyutunda ise çekirdek ailelerde daha yüksek olduğu görülerek anlamlı farklılık bulunmuştur. Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği alt boyutlarından 'Gelecek Algısı' alt boyutunda 28 hafta altında gebelik süresi olan ebeveynlerin aritmetik ortalamasının diğer gruplara göre anlamlı şekilde düşük olduğu görülmüş, 'Sosyal Kaynaklar' alt boyutunda ise 19-24 aylık olan bebeklerin aritmetik ortalaması 0-6 aylık olan çocukların aritmetik ortalamasına göre yüksek olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda yaşamın ilk yıllarından itibaren preterm bebeklerin gelişimlerinin değerlendirilmesi ve izlenmesi risk taşıyan belirlenmesine yardımcı olacağı ve onlara sağlıklı bir gelecek sunulmasına imkân tanıyacağının önemi vurgulanmış, ebeveynlere yönelik farkındalık eğitimlerin artırılması ve multidisipliner çalışma koşullarının sağlanması önerilmiştir. Anahtar Kelimler: Bilinçli Farkındalık, Dayanıklılık, Ebeveynlik, Prematürite
Özet (Çeviri)
Investigation of Factors Associated with Development, Growth, Resilience and Conscious Awareness Levels of Premature Prematurity, one of the developmental risk factors, is crucial for the healthy growth and development of infants. During this process, while parents are expected to provide appropriate support by possessing qualified information about their children's development, they may face various challenges. Responses to these challenges may be related to parents' conscious awareness and resilience. In this context, determining the impact of parents' needs on the early development of premature infants is thought to be effective in reducing risk factors. In this context, it was aimed to contribute to preventive studies by examining factors associated with the development of premature infants and parents' resilience and conscious awareness levels. The study group included volunteer parents who gave written consent to participate in the study and premature infants aged 0-24 months. The data collection tools were a General Information Form, the 'Psychological Resilience Scale for Adults' developed by Fribog et al. and adapted into Turkish by Basım and Çetin, the 'Psychological Resilience Scale for Adults' developed by McCaffrey et al. and adapted into Turkish by Gördesli et al. The 'Parenting Mindfulness Scale' adapted into Turkish by and the 'BAYLEY-III' developed by Nancy Bayley were used. The data of the study, which was conducted with the relational screening model, were analyzed using appropriate analysis methods. The study findings showed that the total 'Parenting Mindfulness Scale' scores did not vary according to the gender of the baby, and that there was a significant difference in the 'Self-Perception' sub-dimension of the 'Psychological Resilience Scale for Adults' between parents living in the city compared to those living in the district. The 'Parenting Mindfulness Scale' 'Being in the Moment with the Child' sub-dimension score was higher in extended families, and the 'Conscious Discipline' sub-dimension was higher in nuclear families, and a significant difference was found. In the“Perception of the Future”subscale of the Adult Resilience Scale, the arithmetic mean of parents with a pregnancy of less than 28 weeks was found to be significantly lower than in other groups. In the“Social Resources”subscale, the arithmetic mean of babies aged 19-24 months was found to be higher than that of children aged 0-6 months. The study emphasized the importance of assessing and monitoring the development of preterm babies from the first years of life, helping to identify those at risk and providing them with a healthy future. It also recommended that awareness training be increased for parents and that multidisciplinary working conditions be provided.