Kedi meme bezi karsinomlarında caspase 3 ve Bcl-2 immunoreaktivitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of caspase 3 and Bcl-2 immunoreactivity in feline mammary gland carcinomas
  1. Tez No: 998911
  2. Yazar: EGE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE NUR AKKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, Genler-Bcl-2, Kaspazlar, Kediler, Meme neoplazmları, Veteriner hekimlik, İmmünohistokimya, Apoptosis, Genes-Bcl-2, Caspases, Cats, Breast neoplasms, Veterinary medicine, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kedi meme karsinomları, kedilerde en yaygın malign neoplaziler arasında yer almakta ve onkolojik ölümlerin önde gelen nedenlerinden birini oluşturmaktadır. Apoptozisteki dengesizlik, karsinogenezde temel mekanizmalardan biridir. Bu açıdan apoptozisin düzenlenmesinde stratejik rolleri olan kaspaz 3 ve Bcl-2'nin değerlendirilmesi, kedi meme karsinomlarında hastalığın seyrini izlemek ve tanı doğruluğunu desteklemede öneme sahiptir. Çalışmanın amacı, kedi meme bezi karsinomlarında kaspaz 3 ve Bcl-2 immunorekativitesini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Anabilim dalı rutin arşivinden elde edilen, hematoksilen-eozin boyama sonrası tanısı yapılmış 22 adet kedi meme karsinomunda, kaspaz 3 ve Bcl-2 ekspresyonları immunohistokimyasal yöntemle semikantitatif olarak değerlendirildi. Bulgular: Histopatolojik değerlendirmede karsinomların, en yaygın olarak tubulopapiller tipte olduğu belirlendi. Tüm meme karsinomu örneklerinde Bcl-2'nin pozitif reaksiyon verdiği gözlenirken kaspaz-3 pozitiflik oranı ise %50 olarak saptandı. Kaspaz 3 ve Bcl-2 ekspresyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmedi. Sonuç: Elde edilen bulgulardan yola çıkılarak, kedi meme karsinomlarında gözlenen yüksek Bcl-2 ekspresyonunun, hücrelerin apoptozise girmesini engelleyebileceği ve kaspaz 3 aktivasyonunu inhibe edebileceği sonucuna varıldı. Bu çalışma, kedi meme karsinomlarında kaspaz 3 ve Bcl-2'nin birlikte ifadesini değerlendiren ilk çalışmadır. Veteriner onkolojide, özellikle kedilerde bu konuyla ilgili çalışmaların sınırlı olması nedeniyle, mevcut çalışmanın literatürdeki önemli bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Feline mammary carcinomas are among the most common malignant neoplasms in cats and represent a leading cause of oncologic mortality. Imbalances in apoptosis constitute a fundamental mechanism in carcinogenesis. In this context, evaluating caspase 3 and Bcl-2, which play strategic roles in the regulation of apoptosis, is important for monitoring disease progression and supporting diagnostic accuracy in feline mammary carcinomas. The aim of this study is to assess the immunoreactivity of caspase 3 and Bcl-2 in feline mammary carcinomas. Material and Methods: Caspase 3 and Bcl-2 expression were semi-quantitatively evaluated by immunohistochemistry in 22 feline mammary carcinomas, diagnosed following hematoxylin-eosin staining, obtained from the routine archive of the department. Results: Histopathological evaluation revealed that the carcinomas were most commonly of the tubulopapillary type. While all mammary carcinoma samples exhibited positive Bcl-2 expression, the positivity rate for caspase 3 was determined to be 50%. No statistically significant correlation was observed between caspase 3 and Bcl-2 expression. Conclusion: Based on the obtained findings, it was concluded that the high Bcl-2 expression observed in feline mammary carcinomas may inhibit apoptosis and suppress caspase 3 activation. This study is the first to evaluate the co-expression of caspase 3 and Bcl-2 in feline mammary carcinomas. Given the limited research on this topic in veterinary oncology, particularly in cats, the present study is considered to fill an important gap in the literature.