ST segment yükselmesi olan ve olmayan miyokard infarktüsü hastalarında dolaşımdaki HMGB1, TLR4, NF-κB düzeylerinin inflamasyon ile ilişkisi
Relationship between circulating HMGB1, TLR4, and NF-κB levels and inflammation in patients with ST segment elevation and non ST segment elevation myocardial infarction
- Tez No: 998920
- Danışmanlar: PROF. DR. REMİSE GELİŞGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Miyokard İnfarktüsü, sTLR4, HMGB1, İnflamasyon, Myocardial Infarction, sTLR4, HMGB1, Inflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda STEMI ve NSTEMI hastalarında ve kontrollerde, HMGB1/TLR4/NF-κB sinyal yolu ilişkili moleküllerin dolaşımdaki düzeyleri ölçülerek, sinyal yolu ile STEMI ve NSTEMI arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Sinyal yolu mediatörlerin düzeyleri ile miyokardial hasar göstergesi hs-cTnI ve diğer inflamasyon göstergeleri CRP, NLR değerleri arasındaki ilişkiler değerlendirildi. STEMI ve NSTEMI hastalarını erken dönemde birbirinden ve kontrollerden ayırımında bu moleküllerin diagnostik belirteç potansiyelleri araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışma gruplarımız Acil Tıp Kliniğine başvuran Avrupa Kardiyoloji Derneğinin 2023 kılavuzu kriterlerine göre STEMI(n:60), NSTEMI(n:60) tanısı almış hastalardan ve sağlıklı kontrollerden (n:60) oluşturuldu. Çalışma gruplarından başvuru anında elde edilen serum örneklerinde ELISA yöntemi ile HMGB1, sTLR4, NF-κB p65, IL-1β, TNF-α düzeylerinin analizleri gerçekleştirildi. Bulgular: STEMI ve NSTEMI hastalarının dolaşımdaki HMGB1 (p˂0,05 ve p˂0,05), IL-1β (p˂0,001 ve p˂0,01) ve TNF-α (p˂0,05 ve p˂0,01), CRP (p˂0,001 ve p˂0,001) düzeyleri ve NLR (p˂0,001 ve p˂0,001) değeri kontrollere göre anlamlı yüksek saptandı. STEMI hastalarında sTLR4 (p˂0,001) ve NF-κB p65 (p˂0,01) düzeyleri NSTEMI hastalarına ve kontrollere göre anlamlı derecede yüksek iken, NSTEMI hastalarında bu moleküller kontrollere göre anlamlı farklılık göstermedi. STEMI hastalarını NSTEMI hastalarından ayrımında en iyi ayırım gücüne sahip parametrenin sTLR4 olduğu bulundu (AUC=0,773). AMI ve STEMI hastalarında sTLR4 ile NF-κB p65 düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptandı (p<0,001 ve p=0,02). Sonuç: AMI ve STEMI hastalarında erken dönemde dolaşımda HMGB1/TLR4/NF-κB sinyal yolu mediatörlerin düzeylerinde artış olduğu saptandı. Bu yolun aktivasyonu ile pro-inflamatuar sitokin üretiminin inflamasyon artışında rolü olabileceği düşünüldü. STEMI hastalarının kontrollerden ayırımında sTLR4, NF-κB p65 ve IL-1β'nın non-invaziv diagnostik biyobelirteç olabileceği öne sürüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the relationship between the HMGB1/TLR4/NF-κB pathway and STEMI and NSTEMI by measuring circulating levels of pathway-related molecules in patients and controls. Associations between these mediators and the myocardial injury marker hs-cTnI and inflammation markers CRP and NLR were evaluated. The diagnostic potential of these molecules in distinguishing STEMI and NSTEMI and from controls in the early period were investigated. Material and Methods: The study included STEMI (n=60) and NSTEMI (n=60) patients diagnosed according to the 2023 European Society of Cardiology guidelines, and healthy controls (n=60) presenting to Emergency Medicine Clinic. Serum levels of HMGB1, sTLR4, NF-κB p65, IL-1β, and TNF-α collected at admission were analyzed by ELISA. Results:Circulating HMGB1 (p˂0.05 and p˂0.05), IL-1β (p˂0.001 and p˂0.01), TNF-α (p˂0.05 and p˂0.01), CRP (p˂0.001 and p˂0.001) levels and NLR (p˂0.001 and p˂0.001) values were significantly higher in STEMI and NSTEMI compared to controls. sTLR4 (p˂0.001) and NF-κB p65 (p˂0.01) levels were significantly higher in STEMI compared to NSTEM and controls, whereas NSTEMI showed no significant differences from controls for these markers. sTLR4 demonstrated the strongest discriminatory ability for differentiating STEMI from NSTEMI (AUC = 0.773). sTLR4 levels positively correlated with NF-κB p65 in AMI and STEMI (p<0.001 and p=0.02). Conclusion: HMGB1/TLR4/NF-κB pathway mediators increased early in the circulation AMI and STEMI. This pathway activation may contribute to enhanced inflammation through increased pro-inflammatory cytokine production. sTLR4, NF-κB p65, and IL-1β may serve as non-invasive diagnostic biomarkers for distinguishing STEMI from controls.