28.ve 37.gebelik haftalarında değerlendirilen serebroplasental oran, abdominal çevre ve tahmini fetal ağırlık ölçümlerinin gebelik komplikasyonları ve kötü gebelik sonuçları ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between cerebroplacental ratio, abdominal circumference, and estimated fetal weight measurements, evaluated at 28th and 37th weeks of pregnancy, and pregnancy complications and adverse pregnancy outcomes
  1. Tez No: 998935
  2. Yazar: EMİNE MERVE TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN TAŞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Middle serebral arter Doppler, Umblikal arter Doppler, Serebroplasental oran, fetal büyüme bozuklukları, gebelik sonuçları, Middle cerebral artery Doppler, Umbilical artery Doppler, Cerebroplacental ratio, Fetal growth disorders, Pregnancy outcomes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Doppler ultrasonografi özellikle yüksek riskli gebeliklerde gebelik sırasında fetal kanlanmayı değerlendirmede kullanılan güvenli bir yöntemdir. Bir Doppler ultrasonografik parametre olan serebroplasental oran ölçümünün fetal hemodinaminin yanı sıra intrauterin hipoksik süreçlerle ilişkili kötü gebelik sonuçları hakkında da bilgi verebileceği ve fetal büyüme bozuklukları ile ilişkisi bazı çalışmalarda gösterilmiş olmasına karşılık diğer bazı çalışmaların sonuçları bu bulguları desteklememektedir. Sunulan çalışmanın temel amacı düşük riskli obstetrik bir popülasyonda 28. ve 37. Gebelik haftalarında ölçülen serebroplasental oran değerlerinin fetal abdominal çevre ve tahmini fetal ağırlık ölçümleriyle birlikte değerlendirildiğinde gebelik komplikasyonları ve kötü gebelik sonuçlarını öngörmede kullanılıp kullanılamayacağını araştırmaktır. Gereç Yöntem: Hastanemiz polikliniklerine rutin gebelik takibi nedeniyle başvuran ve herhangi bir kronik sistemik hastalığı ve ilaç kullanım öyküsü olmayan, tekil gebeliği olan 100 gebede 28. ve 37. gebelik haftalarında polikliniklerimizdeki rutin gebelik kontrolleri sırasında aynı araştırmacı tarafından ultrasonografik olarak fetal biyometrik ölçümler yapıldı. Ultrasonografik değerlendirme esnasında bipariyetal çap ölçümü, amniyotik sıvı indeksi, plasenta yerleşim yeri, femur uzunluğu ölçümü, fetal abdominal çevre ölçümü ve tahmini fetal ağırlık ölçümü kaydedildi. Tüm olgular gebelik komplikasyonları ve kötü gebelik sonuçları açısından izlendi. Fetal ağırlık, umbilikal kord kanı pH değeri, 1. ve 5. dakika Apgar skorları, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı ve neonatal sonuçlar açısından takip edildi. Serebroplasental oran ölçümleri her gebe için 28. ve 37. gebelik haftalarında ölçülerek olgular CPR değeri 5. ve 10. persentil değerlerinin altında olanlar ve olmayanlar olarak gruplandırıldı. Gruplar gebelik komplikasyonları, persentillere göre fetal ağırlık ölçümleri ve kötü gebelik sonuçları (düşük doğum ağırlığı, fetal distres) açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Bu çalışmaya 28. ve 37. gebelik haftalarında değerlendirilen toplam 100 gebe dahil edilmiştir. Serebroplasental oran (CPR) ortalaması 28. haftada 2.1±0.7, 37. haftada ise 1.8±0.5 olarak saptanmıştır. CPR <5 persentil oranı 28. haftada %21.0, 37. haftada %32.0 olarak belirlenmiştir. 28. haftada ölçülen CPR değerleri ile doğum haftası, doğum ağırlığı, neonatal yoğun bakım ihtiyacı ve kötü perinatal sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Benzer şekilde, 37. haftada ölçülen CPR değerleri de kötü perinatal sonucu öngörmede anlamlı bulunmamıştır. 37. haftada ölçülen tahmini fetal ağırlık (EFW) ve EFW persentili, doğum ağırlığı <10 persentil (SGA) olgusunu öngörmede yüksek tanısal performans göstermiştir (AUC sırasıyla 0.812 ve 0.833; p<0.001). Çok değişkenli analizlerde, ikinci kontrolde ölçülen EFW ve doğum haftasının doğum ağırlığı ile bağımsız olarak ilişkili olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada, 28. ve 37. gebelik haftalarında ölçülen serebroplasental oran değerlerinin, kötü perinatal sonuçları ve neonatal morbiditeyi öngörmede bağımsız ve anlamlı bir belirteç olmadığı gösterilmiştir. CPR persentil grupları ile doğum şekli, neonatal yoğun bakım ihtiyacı ve kötü perinatal sonuçlar arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Buna karşılık, özellikle 37. gebelik haftasında ölçülen tahmini fetal ağırlık ve persentil değerlerinin, doğum ağırlığını ve küçük gestasyonel yaşa göre doğum riskini öngörmede yüksek tanısal değere sahip olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, geç gebelik haftasında yapılan fetal ağırlık değerlendirmelerinin klinik açıdan daha belirleyici olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, CPR ölçümünün tek başına perinatal risk öngörüsünde sınırlı katkı sağladığı, buna karşın fetal biyometrik değerlendirmelerin klinik karar sürecinde daha öncelikli bir yere sahip olduğu kanaatine varılmıştır. Bu ilişkinin yüksek riskli gebelik gruplarında daha ileri çalışmalarla değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Doppler ultrasonography is a reliable method used to assess fetal blood flow during pregnancy, particularly in high-risk pregnancies. Cerebroplacental ratio, a Doppler ultrasonography parameter, can provide information about fetal hemodynamics as well as intrauterine hypoxic states, fetal growth retardation and poor pregnancy outcomes; but according to the current literature, results of studies are controversial. The main objective of the presented study is to investigate whether cerebroplacental ratio values ​​measured at 28 and 37 weeks of gestation in an obstetric population, when evaluated together with fetal abdominal circumference and estimated fetal weight measurements, can be used to predict adverse pregnancy outcomes. Materials and Methods: In this cross-sectional prospective study was carried out on 100 pregnant women with uncomplicated singleton pregnancy who were recruited from outpatient clinics of our Obstetrics and Gynecology department, during the period from December 2024 to May 2025. In addition to routine ultrasonographic fetal biometric measurements, at 28th and at 37th weeks of gestation, the cerebroplacental ratio (middle cerebral artery pulsatile index / umbilical artery pulsatile index) measurements was measured by the same researcher. The relationship between CPR and pregnancy outcomes were investigated. Results: A total of 100 pregnant women evaluated at 28 and 37 weeks of gestation were included in the study. The mean CPR was 2.1±0.7 at 28 weeks and 1.8±0.5 at 37 weeks. The proportion of cases with CPR <5th percentile was 21.0% at 28 weeks and 32.0% at 37 weeks. No significant association was found between CPR values measured at 28 weeks and gestational age at delivery, birth weight, NICU admission, or adverse perinatal outcomes. Similarly, CPR values measured at 37 weeks did not show a significant predictive value for adverse perinatal outcomes. In contrast, estimated fetal weight (EFW) and EFW percentiles measured at 37 weeks demonstrated high diagnostic performance for predicting birth weight below the 10th percentile (SGA), with AUC values of 0.812 and 0.833, respectively (p<0.001). Multivariate analysis revealed that EFW measured at the second assessment and gestational age at delivery were independently associated with birth weight (p<0.05). Conclusion: In this study, CPR values measured at 28 and 37 weeks of gestation were not found to be independent or significant predictors of adverse perinatal outcomes or neonatal morbidity in an obstetric population. No significant associations were observed between CPR percentile groups and mode of delivery, NICU admission, or adverse perinatal outcomes. Conversely, estimated fetal weight and percentile values measured at 37 weeks showed high predictive value for birth weight and the risk of small for gestational age birth. These findings suggest that late-gestation fetal weight assessment may be more clinically informative than CPR measurement alone. Further studies involving high-risk pregnancy populations are warranted to clarify the clinical utility of CPR.