Koroner arter bypass cerrahisi öncesi ameliyathane sürecine yönelik uygulanan hemşire navigasyon programının hastaların ameliyat öncesi anksiyete, kaliteli hemşırelik bakımı algısı ve stres hormonu düzeylerine etkisi
The effect of the nurse navigation program applied for the operating room process before coronary artery bypass grafting on patients' preoperative anxiety, perception of quality nursing care and stress hormone levels
  1. Tez No: 998936
  2. Yazar: ZEYNEP GÜRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN AKANSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nurse navigation program, stress level, perioperative nursing care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma koroner arter bypass graft cerrahisi öncesi ameliyathane sürecine yönelik geliştirilen hemşire navigasyon programının, hastaların ameliyat öncesi anksiyetesinin nasıl etkilendiğini, ameliyat sonrasında kaliteli hemşirelik bakımı algısını ve stres hormonu düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü olarak yapıldı. Araştırma Bursa ilinde SBÜ Bursa Şehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Kliniğinde Şubat 2022-Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmaya, dahil edilme kriterlerine uygun 60 hasta (müdahale grubu=30, kontrol grubu=30) randomize edildi. Verilerin toplanmasında literatür doğrultusunda araştırmacılar tarafından oluşturulan Hasta Tanıtım Formu, Amsterdam Preoperatif Anksiyete ve Bilgi Ölçeği, Kaliteli Perioperatif Hemşirelik Bakım Skalası kullanıldı. Hastaları perioperatif süreç hakkında bilgilendirmek amacı ile geliştirilen 9 dk 56 sn süren 2D animasyon filmi kullanıldı. İstatistiksel analizlerde SPSS (IBM SPSS Statistics 27) programı kullanıldı. Araştırmanın bulguları, tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde ortalama, Ss, median) ile verildi. Normal dağılıma uygun ölçüm değerleri için parametrik testler (Independent Sample-t test ve Paired Sample test), normal dağılıma uygun olmayan ölçüm değerleri için ise parametrik olmayan (Mann-Whitney U ve Wilcoxon testi) testler kullanıldı. İki nitel değişkenin birbiriyle ilişkilerinin incelenmesinde Pearson-χ2 testi kullanıldı. Müdahale ve kontrol grupları tanıtıcı özellikleri birbirine benzerdi (p>0,05). Müdahale grubundaki hastaların ameliyattan bir gün önce anksiyete ve bilgi ölçeğinden aldıkları puanlar anlamlı düzeyde daha düşüktü (p<0,001), ameliyat sabahı ölçülen kortizol düzeyleri de düşük bulundu (p=0,025). Müdahale grubundaki hastaların Kaliteli Perioperatif Hemşirelik Bakım Skalası toplam puanlarının (133,30±19,18), kontrol grubundaki hastalardan (114,16±21,75) yüksek olduğu ve aradaki farkın anlamlı olduğu görüldü (p=0,001). Sonuç olarak, hemşire navigasyon programının hastaların ameliyat öncesi anksiyetesini ve stres hormon düzeyini azalttığı ve perioperatif kaliteli hemşirelik bakım algısını artırdığı belirlendi. Anahtar kelimeler; Hemşire navigasyon programı, stres düzeyi, bakım algısı
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a randomized controlled trial to determine how a nurse navigation program developed for the operating room process prior to coronary artery bypass graft surgery affected patients' preoperative anxiety, their perception of quality nursing care after surgery, and their stress hormone levels. The study was conducted at the SBÜ Bursa City Hospital Cardiovascular Surgery Clinic in Bursa between February 2022 and May 2024. Sixty patients (intervention group = 30, control group = 30) who met the inclusion criteria were randomized. Data were collected using the Patient Information Form developed by the researchers in line with the literature, the Amsterdam Preoperative Anxiety and Information Scale, and the Quality Perioperative Nursing Care Scale. A 2D animated film lasting 9 minutes and 56 seconds, developed to inform patients about the perioperative process, was used. Statistical analyses were performed using the SPSS (IBM SPSS Statistics 27) program. The findings of the study were presented using descriptive statistics (number, percentage, mean, SD, median). Parametric tests (Independent Sample-t test and Paired Sample test) were used for measurement values that followed a normal distribution, while non-parametric tests (Mann-Whitney U and Wilcoxon test) were used for measurement values that did not follow a normal distribution. The Pearson-χ2 test was used to examine the relationship between two categorical variables. The intervention and control groups were similar in terms of their descriptive characteristics (p>0.05). Patients in the intervention group had significantly lower anxiety and knowledge scale scores one day before surgery (p<0.001), and their cortisol levels measured on the morning of surgery were also found to be lower (p=0.025). The total scores of the Quality Perioperative Nursing Care Scale (133.30±19.18) were higher in the intervention group than in the control group (114.16±21.75), and the difference was significant (p=0.001). In conclusion, the nursing navigation program was found to reduce patients' preoperative anxiety and stress hormone levels and increase their perception of quality perioperative nursing care.