Şiddetin önlenmesinde Kur'ân'ın rolü
The role of the Qur'an in the prevention of violence
  1. Tez No: 998958
  2. Yazar: SÜMEYRA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dinsel şiddet, Sosyal şiddet, Religious violence, Social violence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde şiddet; dinî, siyasî, ekonomik ve kültürel boyutlarıyla hem Müslüman toplumların hem de genel olarak insanlığın karşı karşıya bulunduğu önemli bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Literatürde şiddetin türleri ve nedenleri incelendiğinde, şiddetin yalnızca bireysel bir davranış değil; sosyal, ahlâkî ve kültürel süreçlerle beslenen çok boyutlu bir olgu olduğu görülmektedir. Bu çalışma, Şiddetin Önlenmesinde Kur'ân'ın Rolü çerçevesinde, Kur'ân'ın şiddeti doğuran zihinsel ve toplumsal dinamikleri nasıl sınırlandırdığını ve şiddete dönüşme süreçlerini hangi ilke ve mekanizmalarla daralttığını ele almaktadır. Araştırmada şiddet olgusu; inanca yönelik, siyasî ve toplumsal düzlemleri dikkate alınarak, ilgili âyetler bağlamında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, Kur'ân'ın şiddeti yalnızca sonuçları üzerinden değil; şiddeti besleyen zulüm, haddi aşma, provokasyon, haksızlık ve sosyal çözülme gibi süreçleri sınırlandıran ilkeler üzerinden değerlendirdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca bulgular, dinî-ahlâkî referansların zayıflamasının bazı bağlamlarda toplumsal çözülmeyi derinleştirebildiğini ve bu durumun şiddet eğilimlerine elverişli bir zemin oluşturabildiğini göstermektedir. Buna karşılık Kur'ânî ilkelerin, toplumsal ilişkilerde güveni tahkim eden, saldırganlığı sınırlayan ve çatışmayı tırmandıran unsurları azaltan bir“önleyici çerçeve”sunduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, Kur'ân'ın şiddete yaklaşımının ağırlıklı olarak önleme ve sınırlandırma ekseninde kurulduğunu; şiddetin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan birçok nedeni açıklayan ve bu nedenleri daraltmaya yönelik bütüncül bir perspektif geliştirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Violence today remains a major challenge for Muslim societies and humanity at large, with religious, political, economic, and cultural dimensions. Studies on the types and causes of violence show that it is not merely an individual behavior but a multidimensional phenomenon shaped by social, moral, and cultural processes. Framed by the title The Role of the Qur'an in the Prevention of Violence, this study examines how the Qur'an constrains the mental and social dynamics that generate violence and through which principles and mechanisms it narrows the processes by which violence escalates. In this research, violence is analyzed in relation to faith-based, political, and social dimensions, within the context of relevant Qur'anic verses. The findings indicate that the Qur'an addresses violence not only through its outcomes but also through principles that limit the processes that fuel it—such as oppression (ẓulm), transgression, provocation, injustice, and social disintegration. The findings also show that, in certain contexts, the weakening of religious–moral reference frameworks may deepen social fragmentation and thereby create conditions conducive to violent tendencies. By contrast, Qur'anic principles are found to provide a preventive framework that strengthens trust in social relations, restrains aggression, and reduces factors that escalate conflict. Overall, this study demonstrates that the Qur'an's approach to violence is predominantly structured around prevention and limitation, offering a holistic perspective that explains many underlying causes of violence and aims to narrow the pathways through which violence emerges.