Üniversite öğrencilerinde duygu düzenleme güçlüğü ve benlik saygısı arasındaki ilişkide mükemmeliyetçiliğin aracı rolü
An examination of the mediating role of perfectionism in the relationship between difficulties in emotion regulation and self-esteem among university students
  1. Tez No: 998964
  2. Yazar: MEMNUNE YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU RAHŞAN ERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Duygu düzenleme güçlüğü, Mükemmeliyetçilik, Self esteem, Emotion dysregulation, Perfectionism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde duygu düzenleme güçlüğü ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkide mükemmeliyetçiliğin aracı rolünü değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Duygu düzenleme güçlüğü, bireyin duygularını tanıma, anlama, kabul etme ve uygun biçimde yönetme süreçlerinde yaşadığı problemleri ifade etmektedir. Benlik saygısı, bireyin kendisini ne ölçüde değerli, yeterli ve kabul edilebilir gördüğüne dair değerlendirmelerini içermektedir. Mükemmeliyetçilik değişkeni ise bireyin kendisine aşırı yüksek standartlar belirlemesi ve performansını eleştirel biçimde değerlendirmesiyle karakterize olan çok boyutlu bir kişilik özelliğidir. Duygu düzenleme güçlüğü, bireyin duygusal yaşantılarını sağlıklı biçimde yönetmesini zorlaştırırken, bu durumun mükemmeliyetçi beklentilerle birleşmesinin benlik saygısının olumsuz yönde etkilenmesiyle ilişkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between difficulty in emotion regulation and self-esteem among university students and to evaluate the mediating role of perfectionism in this relationship. Difficulty in emotion regulation refers to the problems individuals experience in recognizing, understanding, accepting, and appropriately managing their emotions. Self-esteem encompasses an individual's evaluations of the extent to which they perceive themselves as valuable, competent, and acceptable. Perfectionism is a multidimensional personality trait characterized by setting excessively high standards for oneself and critically evaluating one's performance. While difficulty in emotion regulation hinders the healthy management of emotional experiences, the combination of this condition with perfectionist expectations appears to be associated with a negative impact on self-esteem.