Üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmalarının duygu düzenleme becerileri ve aleksitimi ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship of childhood traumas with emotion regulation skills and alexithymia among university students
  1. Tez No: 965830
  2. Yazar: MERVE FENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme, duygu düzenleme becerileri, Alexithymia, childhood traumas, emotion regulation, emotion dysregulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çocukluk çağı travmaları, çocukların gelişim döneminin en önemli aşamalarında maruz kalınan stresli yaşam olayları ile çocukların fiziksel, zihinsel gelişimini tehdit eden durumlardır ve birçok ruh sağlığı sorunu ile ilişkili olduğu görülmektedir, çocukların gelişimine de olumsuz bir etkisi vardır. Çocukluk çağı travmaları özellikle beklenmedik durumlarda bireyin fiziksel ve ruhsal bütünlüğünün etkilenmesi ve zarar görmesidir. Çocukluk çağı travmalarının bireyin yetişkinlik döneminde problem çözme becerilerini ve zorlu yaşam koşullarına uyum sağlamasını olumsuz etkilediği üzerinde birçok çalışma mevcuttur. Çocukluk çağı travmalarına maruz kalan bireylerin özellikle duygu düzenleme becerilerinde zorluk, aleksitimik özellikler gösterme, kendini sevme, özgüven oluşumu ve benlik saygısı hususunda kişilik oluşumunu zedeleyici durumların ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu çalışma ile de çocukluk çağı travmalarına maruz kalan bireylerin genç yetişkinlik sürecinde özellikle duygu düzenleme ve aleksitimi üzerine bazı değişkenler üzerinde durularak etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinde Çocukluk Çağı Travmalarının Duygu Düzenleme Becerileri ve Aleksitimi ile İlişkisinin İncelenmesidir. Çalışmaya 358'i kadın ve 105'i erkek olmak üzere 463 kişi katılmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) ve Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın modeli ilişkisel tarama modeli olarak belirlenmiş ve değişkenler arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu araştırma ile çocukluk çağı travmalarının duygu düzenleme becerileri ve aleksitimi ile ilişkisinin incelenmesi üzerine detaylı bir şekilde incelenerek alan yazında bu konu ile ilgili katkı sağlaması hedeflenmiştir. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin çocukluk çağı travmalarının duygu düzenleme becerileri ve aleksitimi ile ilişkisi incelenmiştir. İnceleme esnasında sosyodemografik özelliklerde araştırma kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, sosyodemografik değişkenler bakımından katılımcıların çocukluk çağı travmaları, aleksitimi ve duygu düzenleme becerileri puanlarında anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Ayrıca, korelasyon bulguları doğrultusunda, çocukluk çağı travması olan bireylerin duygu düzenleme becerilerinin düşük ve aleksitimi düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Childhood traumas are situations that threaten the physical and mental development of children with stressful life events that children are exposed to at the most important stages of their developmental period and are associated with many mental health problems and have a negative impact on children's development. Childhood traumas are especially the physical and psychological integrity of the individual being affected and harmed in unexpected situations. There are many studies showing that childhood traumas negatively affect an individual's problem-solving skills and adaptation to challenging life conditions in adulthood. It is known that individuals exposed to childhood traumas have difficulty in emotion regulation skills, show alexithymic characteristics, self-love, self-confidence formation and self-esteem, which damage personality formation. In this study, it was tried to examine the effect of individuals exposed to childhood traumas on emotion regulation and alexithymia in young adulthood by focusing on some variables. The aim of this study is to examine the relationship between childhood traumas and emotion regulation skills and alexithymia in university students. A total of 463 participants, 358 females and 105 males, participated in the study. Sociodemographic Information Form, Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) and Emotion Regulation Skills Scale were applied to the participants. The research model was determined as a relational screening model and the relationship between the variables relationship was examined. With this research, it is aimed to contribute to the literature on this subject by examining the relationship between childhood traumas and emotion regulation skills and alexithymia in detail. In this study, the relationship between childhood traumas of university students and emotion regulation skills and alexithymia was examined. Sociodemographic characteristics were also evaluated within the scope of the study. According to the findings obtained in the study, it was determined that there were significant differences in the participants' childhood traumas, alexithymia and emotion regulation skills scores in terms of sociodemographic variables. In addition, in line with the correlation findings, it was concluded that individuals with childhood trauma had low emotion regulation skills and high levels of alexithymia.