Kocaeli Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran gebelerde gıda güvencesizliği, gebelik dönemi ve doğum sonuçlarının incelenmesi
Investigation of food insecurity, pregnancy course, and birth outcomes among pregnant women attending the Kocaeli City Hospital Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic
- Tez No: 998986
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Gıda güvencesi, Food security
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gebelerde gıda güvencesizliği durumu ile gebelik ve doğum sonrası dönemde görülebilen anneye ve bebeğe ait sağlık sorunları arasındaki durumun incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma longitudinal, gözlemsel analitik tasarımda yürütülmüştür. Araştırma, Kocaeli Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerine başvuran, 14–28. gebelik haftaları arasında olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 185 gebe üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılarla gebeliğin 14–28. haftaları arasında yüz yüze görüşme ile anketin ilk bölümü doldurulmuş; doğum sonrası dönemde telefon görüşmesi ile anketin ikinci bölümü tamamlanmıştır. Gebelerin gıda güvencesi durumu Hane Halkı Besin Ulaşabilirliği Ölçeği kullanılarak belirlenmiş, gebelik ve perinatal sağlık sonuçları incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan gebelerin %36,2'sinde gıda güvencesizliği saptanmıştır. Gıda güvencesi olmayan katılımcıların yaşı, ilk evlenme yaşı ve ilk gebelik yaşı daha düşüktür. Gıda güvencesi olmayanların gebeliklerinin tespit edildiği hafta anlamlı derecede yüksektir. Gıda güvencesi olmayanların aylık hane ve kişi başına düşen aylık gelir ortalamaları daha düşüktür. Gıda güvencesizliği olan bireyler daha düşük eğitim seviyesine sahiptir. Çalışmayan kadınlarda gıda güvencesizliği anlamlı şekilde yüksektir. Gestasyonel diyabeti olanlarda yaş ve gestasyonel hipertansiyonu olanlarda vücut kitle indeksi daha yüksek bulunmuştur. Gıda güvencesi olmayanların anemi sıklığı daha yüksektir. Gıda güvencesi olmayanların bebeğinin SGA olma riski daha fazladır. Sonuç: Bu çalışma, gebelerde gıda güvencesizliğinin sosyoekonomik dezavantajlar, olumsuz maternal ve neonatal sağlık göstergeleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Gıda güvencesizliği; anemi sıklığında ve SGA bebek doğurma riskinde artış ile ilişkilidir. Bulgular, gebelik izlemlerinde gıda güvencesinin değerlendirilmesinin ve riskli gruplara yönelik bütüncül ve önleyici yaklaşımların önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the association between food insecurity among pregnant women and maternal and neonatal health problems that may occur during pregnancy and the postpartum period. Material and Method: This study was conducted using a longitudinal, observational, and analytical design. The research was carried out among 185 pregnant women between 14 and 28 weeks of gestation who attended the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinics of Kocaeli City Hospital and agreed to participate in the study. The first part of the questionnaire was completed through face-to-face interviews during the 14–28th weeks of pregnancy, and the second part was completed via telephone interviews in the postpartum period. The food security status of the participants was determined using the Household Food Security Scale, and pregnancy and perinatal health outcomes were examined. Results: Food insecurity was identified in 36.2% of the pregnant women participating in the study. Pregnant women without food security had lower maternal age, lower age at first marriage, and lower age at first pregnancy. The gestational week at which pregnancy was detected was significantly higher among food-insecure women. Monthly household income and per capita monthly income were lower in food-insecure participants. Individuals with food insecurity had lower educational attainment, and food insecurity was significantly more common among unemployed women. Among women with gestational diabetes, maternal age was higher, while body mass index was higher among those with gestational hypertension. The prevalence of anemia was higher among food-insecure pregnant women. Additionally, the risk of delivering an SGA infant was higher among food-insecure women. Conclusion: This study demonstrates that food insecurity among pregnant women is associated with socioeconomic disadvantages and adverse maternal and neonatal health indicators. Food insecurity is associated with increased prevalence of anemia and a higher risk of delivering an SGA infant. These findings highlight the importance of assessing food security during antenatal care and implementing comprehensive and preventive approaches for at-risk groups.