Karşılaştırmalı hukuk açısından elektronik ticarette haksız rekabet
Unfair competition in electronic commerce from the comparative law perspective
  1. Tez No: 998997
  2. Yazar: S.M. MAMUN BIN ALAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: E-ticaret, E-ticarette Haksız Rekabet, Uluslararası ve Ulusal Kanunlar, E-commerce, Unfair Competition in E-commerce, International and Domestic Laws
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Elektronik ticaret, internet üzerinden dijital içerik aracılığıyla yapılan mal ve hizmet satışını içeren çevrimiçi iş faaliyetleridir. Bu, tüketicinin daha iyi seçimler yapmasını, satın alma gücünü artırmasını ve bilgiye kolayca erişebildiği rahat bir alışveriş ortamı sunar. Aynı zamanda, e-ticaret, üreticiler için ürünlerinin üretim ve dağıtımı alanında büyük yenilikçi olanaklar yaratmaktadır. Bu, dağıtıcılar ve üreticiler arasında ürün inovasyonu ve kalitesi konusunda sürekli bir farkındalık yaratır. Dolayısıyla, elektronik ticaret, tüketiciler ve üreticiler için en iyi rekabet ortamı olarak tanımlanabilir. Ancak, teknolojilerin hızla değişmesi dijital pazardaki adil rekabet ortamına yeni tehditler oluşturması endişe verici bir durumdur. Dolayısıyla, rekabet hukuku yeni zorluklarla karşı karşıya kalırken, bazı durumlarda geleneksel rekabet hukuku elektronik pazarda adil rekabeti sağlamada etkisiz kalmaktadır. Bu nedenle, e-ticarette haksız rekabet uygulamalar hakkında sağlam bir bilgi tabanı oluşturmak önem kazanmaktadır. Hatta, mevcut rekabet kanunları ve politikalarına rağmen dijital ticaret için yeni yasal çerçevelere duyulan aciliyet açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu gerçekliği göz önünde bulundurak farklı ülkeler, geleneksel uluslararası ve yerel yasalarla birlikte, elektronik ticarette adil rekabeti sağlamak için yeni mevzuatlar geliştirmeye başlamıştır. Şimdi, e-ticarette haksız rekabeti önlemede mevcut ve yeni geliştiren yasal araçların rolünü değerlendirmek önemlidir. Bu bakış açısıyla, bu çalışmanın amacı, elektronik ticaretteki haksız rekabet uygulamalarının farklı yönlerine odaklanmak, uluslararası ve ulusal rekabet kanunlarını analiz etmek ve elektronik ticarette adil rekabeti sağlamak için öneriler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Electronic commerce generally refers to online business activities and comprises the sale of goods and services through digital content over the internet. It enhances better choosing opportunities and purchasing power for the consumer as well as ensures a convenient shopping environment with higher access to information. At the same time, e-commerce creates huge innovative capabilities for producers in the sphere of production and distribution of their products. It always creates awareness among distributors and producers about the innovation and quality of their respective products. So, electronic commerce can be described as the best competitive place for consumers and producers. However, it's a matter of concern that technologies are rapidly changing over the period of time and posing new threats to a fair competitive environment in the digital market. So, competition law is facing new challenges even in certain circumstances, traditional competition law is appearing ineffective in ensuring fair competition in the electronic market. Therefore, the sound knowledge base on anti-competitive practices in electronic trade is becoming crucial. Even with the existing competition laws and policies, urgency on the new forms of legal frameworks for digital commerce is apparent. Considering this reality, with the traditional international and domestic laws, different countries are trending to enact new legislation to ensure fair competition in electronic trade. Now, it's imperative to assess the role of existing and newly enacted legal instruments in preventing unfair competition in e-commerce. Keeping this view, the ultimate object of this study is to focus on different aspects of unfair competitive practices in electronic commerce, analyze international and domestic competition laws as well as provide recommendations to ensure fair competition in electronic trade.