Hitit çivi yazılı metinlerde geçen akarsuların lokalizasyonu
Localization of rivers mentioned in Hittite cuneiform texts
  1. Tez No: 999014
  2. Yazar: ERSİN BEYPAZARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM SİR GAVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Nehir, Yerelleştirme, Hitit, Tarihsel Coğrafya, Hititoloji, River, Localization, Hittite, Historical Geography, Hittitology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hititoloji Bilim Dalı
Özet
HİTİT ÇİVİ YAZISI METİNLERİNDE BAHSEDİLEN NEHİRLERİN YERİNİN BELİRLENMESİ Nehirler, dünya tarihi boyunca ve günümüzde canlıların hayatta kalması için vazgeçilmez bir su kaynağıdır. Medeniyetler her zaman bu su kaynaklarının bulunduğu bölgelerde kurulmuştur. Tartıştığımız Hitit çivi yazısı metinlerinde bahsedilen nehirlerin yerinin belirlenmesi, antik Hitit tarihinde henüz ortaya çıkarılmamış Hitit şehirlerinin yerini belirlememize de yardımcı olacaktır. Araştırmamızda çivi yazısı belgeleri, arkeolojik veriler ve tarihi coğrafya alanlarına odaklandık. Çalışmamızda, nehir isimlerinden bahseden metinler translitere edildi; birlikte bahsedilen nehirler, dağlar ve şehirler arasındaki ilişkiler yorumlandı. Hitit çivi yazısı metinlerinde ortaya çıkacak kanıtlar, yerleri henüz belirlenmemiş birçok nehrin ve dolayısıyla birçok Hitit şehrinin yerini belirlememize de yardımcı olacaktır. Bu çalışmada, Anadolu'da devletlerin oluşumunda, büyümesinde ve gelişmesinde hayati rol oynayan nehirler, tarihsel ve arkeolojik kanıtlar ışığında incelenmiştir. Tarih boyunca su, insanların yerleşik hayata geçişinde çok önemli bir rol oynamıştır. İnsanlığın ilkel yaşamdan medeni yaşama geçişinde ateş büyük önem taşırken, medeniyetlerin hayatta kalmasını sağlayan tek yaşam kaynağı su olmuştur. Bu nedenle, eski çağlarda su etrafında gelişen medeniyetler, uzun ömürlü ve güçlü idari örgütlenmeleriyle Anadolu'nun eski tarihinde derin izler bırakmıştır. Bazı nehirlerin yerelleştirilmesi, Hitit tarihinin coğrafyasını şekillendirmede özellikle önemlidir. Bu bağlamda, tez çalışmasında Hitit tarihsel coğrafyasının yeniden inşasına değerli katkılar sağlayan bazı nehirler, önceki çalışmalar dikkate alınarak çivi yazısı belgeleri rehberliğinde değerlendirilmiştir. Bazı nehirler için yeni yerelleştirme önerileri yapılırken, diğerlerinin bölgesel ve sosyal önemine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
LOCALIZATION OF RIVERS MENTIONED IN HITTITE CUNEIFORM TEXTS Rivers are an indispensable source of water for the survival of living beings throughout world history and today. Civilizations have always been established in regions where these water sources are located. The localization of rivers mentioned in the Hittite cuneiform texts we are discussing will also guide us in locating Hittite cities that have not yet been uncovered in ancient Hittite history. Cuneiform documents, archaeological data, and historical geography are areas we have focused on in our research. In our study, the texts mentioning river names have been transliterated; the relationships between rivers, mountains, and cities mentioned together have been interpreted. The evidence that will come to light in the Hittite cuneiform texts will also guide us in the localization of many rivers whose locations have not yet been determined, and consequently, many Hittite cities. In this study, rivers that played a vital role in the formation, growth, and development of states in Anatolia are examined in light of historical and archaeological evidence. Throughout history, water has played a very important role in the transition of humans to settled life. While fire was of great importance in humanity's transition from primitive to civilized life, water was the sole source of life that enabled civilizations to survive. For this reason, civilizations that flourished around water in ancient times left deep traces in the ancient history of Anatolia with their long-lasting and powerful administrative organizations. The localization of certain rivers is particularly important in shaping the geography of Hittite history. In this context, some rivers that have made valuable contributions to the reconstruction of Hittite historical geography in the thesis study have been evaluated with the guidance of cuneiform documents, taking into account previous studies. While new localization proposals have been made for some rivers, emphasis has been placed on the regional and social importance of others.