Türk eğitim sistemi'nde denetim olgusu üzerine bir gömülü teori araştırması
A grounded theory research on supervision in the Turkish education system
  1. Tez No: 999033
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİKA ŞULE ERÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim denetimi, Supervision of education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türk Eğitim Sistemi'ndeki okullarda denetim olgusunu kavramsal olarak açıklayan bir teori inşa etmeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden gömülü teori deseninin kullanıldığı çalışmada; okul müdürleri, öğretmenler ve eğitim müfettişlerinden oluşan, alanında en az on yıl deneyimi bulunan 35 katılımcı yer almıştır. Veriler görüşme, gözlem ve doküman analizi gibi çoklu tekniklerle toplanmıştır. Bu doğrultuda katılımcılarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş, denetim gruplarıyla gözleme gidilmiş, ilgili form ve raporlar toplanarak analiz edilmiştir. Veri toplama ve analiz süreci yöntemin doğası gereği eş zamanlı gerçekleştirilmiş, sürekli karşılaştırma, not yazma ve abdüktif akıl yürütme gibi yönteme dayalı stratejiler bu süreçte işe koşulmuştur. Araştırma bulgularına dayalı olarak okullarda denetim olgusuna ilişkin on iki teorik önerme elde edilmiş ve bu önermeler literatürdeki benzer araştırmaların sonuçlarıyla kapsamlı bir biçimde tartışılmıştır. Sonuç olarak araştırmada, biri gömülü teori biri de çerçeve denetim modeli olmak üzere iki argüman geliştirilmiştir.“Tanılayıcı Argümanlar Çerçevesi (TAÇ7)”olarak isimlendirilen gömülü teori, temellendirmesini araştırma verilerinin yaptığı ve okullarda mevcut denetim olgusunu açıklamaya dönük yedi kavram ile inşa edilmiştir. Bu kavramlar; karmaşık sosyal süreç, sembolik anlam: kontrol, öz-biçim yabancılaşması, algı-olgu çatışması, objektiflik-geçerlilik paradoksu, standartlaştırılmış denetim patikaları ve bireyselliğe hassas bağlılıktır. Denetim olgusunu karmaşık bir sosyal süreç olarak tanımlayan bu teori, epistemolojik boyuttan pratiğe kadar denetimin yeni bir bakış açısıyla ele alınma gerekliliğini ortaya koymaktadır.“Alan Temelli Etkileşimsel Model”olarak isimlendirilen çerçeve denetim modeli ise okullar için uygulanabilir bir öneri olarak ortaya konmuştur. Bu modelde denetim, farklı aktörlerin alan temelli etkileşimlerine imkân sağlayan ve yapısal olarak da aktörlerin bu etkileşimlerinden ortaya çıkan karmaşık bir süreç olarak kurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to construct a theory that conceptually explains the phenomenon of school supervision in the Turkish Education System. Using a grounded theory design from qualitative research methods, the study included 35 participants consisting of school principals, teachers, and education supervisors with at least ten years of experience in the field. Data were collected using interviews, observations and document analysis. Simultaneous data collection, continuous comparison, memoing, and abductive reasoning strategies were followed during the analysis process. Based on the findings, twelve explanatory theoretical propositions regarding the phenomenon of supervision in schools were reached, and these theoretical propositions were discussed comprehensively with the results of similar studies in the literature. As a result, two main outputs were obtained in the research: one grounded theory and one framework supervision model. The grounded theory named“Diagnostic Arguments Framework”is built on seven concept aimed at theoretically explaining the phenomenon of supervision in schools. These concepts are; the complex social process, symbolic meaning: control, self-form alienation, perception-fact conflict, objectivity-validity paradox, standardized supervision pathways, and sensitive adherence to individuality. This theory describes supervision in schools as a complex social process and reveals the need to consider it from a new perspective, from the epistemological to the practical dimension. The framework supervision model named“Field-Based Interactional Model”has been put forward as a practicable proposal for schools. In this model, supervision is conceptualized as a process that enables the field-based interaction of different actors and structurally emerges from the interactions of these actors.