Finansal sıkıntının G7 ülkelerinin finansal gelişmişlik, risk ve büyüme üzerine etkisi
The impact of financial distress on financial development, risk, and growth of G7 countries
- Tez No: 999039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞİT, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Ekonomi, Finance, Business Administration, Economics
- Anahtar Kelimeler: CDS, Ekonomik büyüme, Panel veri modelleri, CDS, Economic growth, Panel data models
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, G-7 ülkelerinde finansal sıkıntının finansal gelişmişlik, finansal risk ve büyüme oranları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmanın dönemi 2010-2024 olup yıllık veriler kullanılmıştır. Çalışmanın bağımsız değişkeni, literatürde ülkelerin finansal açıdan etkilendiği kabul edilen göstergelerden Temel Bileşenler Analizi (TBA) ile türetilen Finansal Sıkıntı Endeksi'dir. Bağımlı değişkenler ise Finansal Gelişmişliği temsilen G-7 Ülkelerinin En Fazla İşlem Gören Borsa Endeksinin logaritmik hali, CDS primleri ve Büyüme (GSYİH%) oranlarıdır. Yöntem olarak, değişkenler arasındaki uzun vadeli eşbütünleşik ilişkinin incelenmesi amacıyla Westerlund eşbütünleşme testi uygulanmış; değişkenler arasındaki ilişkinin yönü ve katsayılarının belirlenebilmesi için ise AMG ve CCE katsayı tahmincilerinden yararlanılmıştır. Her üç modelde de değişkenler arasında uzun vadeli eşbütünleşik ilişki tespit edilmiştir. AMG ve CCE katsayı tahmincilerine göre Fransa, Almanya, Japonya ve ABD'de Finansal sıkıntının, ülkelerin finansal piyasaları üzerinde negatif etkisinin olduğu görülmektedir. Almanya, İtalya ve Japonya için ise finansal sıkıntının ülke finansal riskleri üzerinde eş yönlü bir etki yarattığı tespit edilmiştir. Son olarak da ülkelerde yaşanan finansal sıkıntının ülkelerin büyüme oranları üzerinde etkili olmadığı görülmektedir. Bu bulgular, borsa ve CDS gibi kısa vadede dalgalanmalara duyarlı göstergelerin finansal sıkıntıdan etkilendiğini; buna karşın orta ve uzun vadede tepki vermesi beklenen büyüme değişkeninin finansal sıkıntıya anlamlı bir tepki vermediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of financial distress in G-7 countries on financial development, financial risk, and growth rates. The study period is 2010-2024, and annual data were used. The independent variable of the study is the Financial Distress Index, derived using Principal Component Analysis (PCA), which is considered in the literature to be an indicator affecting countries financially. The dependent variables are the logarithmic form of the G-7 Countries' Most Traded Stock Market Index (representing financial development), CDS premiums, and Growth (GDP%) rates. As a method, the Westerlund cointegration test was applied to examine the long-term cointegrated relationship between the variables; and AMG and CCE coefficient estimators were used to determine the direction and coefficients of the relationship between the variables. A long-term cointegrated relationship was detected between the variables in all three models. According to the AMG and CCE coefficient estimators, financial distress has a negative impact on the financial markets of France, Germany, Japan, and the USA. For Germany, Italy, and Japan, it was found that financial distress had a direct impact on national financial risks. Finally, it was observed that financial distress did not affect the growth rates of these countries. These findings reveal that indicators sensitive to short-term fluctuations, such as the stock market and CDS, were affected by financial distress; however, the growth variable, which is expected to react in the medium and long term, did not show a significant reaction to financial distress.