Kıbrıs'ta himaye devrinde (1878-1914) İngiliz hâkimlerin İslâm-Osmanlı hukukunu tatbiki
The application of Islamic-Ottoman law by British justices in cyprus during the british protectorate period (1878-1914)
  1. Tez No: 999044
  2. Yazar: HALUK BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HACAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Din, Tarih, Law, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Osmanlı hukuku, Sömürgecilik, İngiliz hukuku, İslam hukuku, Cyprus, Ottoman law, Colonialism, English law, Islamic law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
Özet
Tez, İngiliz hâkimlerin Kıbrıs'ta İngiliz himaye devrinde (1878-1914) İslam-Osmanlı hukukunu anlama ve tatbik etmede gösterdikleri ilmi ve hukuki faaliyetleri incelemektedir. Çalışmada, bu faaliyetlerin analizi için Yüksek Mahkeme kararları ve bu mahkemede kanun metni olarak kullanılan Osmanlı ve İslam hukukuna dair tercüme ve telif eserler kullanılmıştır. Bu çerçevede tez, şu meseleleri araştırma konusu edinmiştir: İngiliz hâkimlerin İslam-Osmanlı hukukunu anlamada ve tatbikte izledikleri metot; Mecelle'yi anlamada kullandıkları tefsir metotları; Mecelle'yi, diğer İslam hukuk kaynaklarını ve Osmanlı kanunlarını yorumlamada Fransız ve İngiliz hukukunun kullanımı ve rolü; karma bir hukuk sisteminin oluşup oluşmadığı; başka bir hukuk sistemini anlama ve tatbikteki zorluklar ve sınırlar; İngiliz hukukçuların Mecelle ve diğer İslam hukukuna dair tercüme ve telif eserlerindeki terminoloji ve mana tutarlılığı; İngiliz hukukçuların kararlarında tercüme hukuk metinleri kullanmalarının verdikleri hükme tesiri; gayrimüslimin hâkimlik salahiyeti açısından İngiliz hâkimlerin kararlarının Kıbrıs'taki Müslümanları bağlayıcılığı. Tezin İslam-Osmanlı hukuku sahasında yaptığı katkı, farklı bir hukuk geleneğinde yetişmiş hukukçuların perspektifinden İslam-Osmanlı hukukunun, bilhassa Mecelle'nin tatbikinde izlenen metotlar ve karşılaşılan zorlukların analiz edilmesidir. Hukuk metodolojisi açısından ise bir hukuk sistemini tercüme kanun metinleri üzerinden tatbik etmenin sınırları, kanun metninin tefsir metotları ve bu metotların İslam hukukuyla uygunluğu gibi birçok problem üzerinde müşahhas tespitlere imkân vermesidir. Ayrıca mukayeseli hukuk perspektifiyle İngiliz hâkimlerin Yüksek Mahkeme kararlarında İslam-Osmanlı hukukuna yaptıkları tenkitler ve diğer hukuk sistemleri ile karşılaştırmalarının analiz de bu çalışmanın katkıları arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the scholarly and legal activities undertaken by British justices in understanding and applying Islamic-Ottoman law during the British protectorate period in Cyprus (1878-1914). In analyzing these activities, the study relies on cases decided by the Supreme Court of Cyprus as well as translated and authored works on Ottoman and Islamic law that were used as legal texts in this court. Within this framework, the thesis investigates the following issues: the methodology employed by British justices in understanding and applying Islamic-Ottoman law; the exegetical methods they employed in understanding and interpreting the Mecelle; the use and role of French and English legal systems in interpreting the Mecelle, other Islamic legal sources, and Ottoman statutes; whether a hybrid legal system emerged; the challenges and limitations of understanding and applying a foreign legal system; the terminological and semantic consistency in the translated and authored works on the Mecelle and other Islamic legal sources by British jurists; the impact of using translated legal texts on the rulings rendered by British jurists; and the binding authority of British judges' decisions over the Muslims of Cyprus from the perspective of the juridical competence of non-Muslim judges. The contribution of the thesis to the field of Islamic-Ottoman law lies in analyzing the methods followed and the challenges encountered in the application of Islamic-Ottoman law, particularly the Mecelle, from the perspective of jurists trained in a different legal tradition. From the standpoint of legal methodology, the study offers concrete findings on several problems, such as the limitations of applying a legal system through translated legal texts, the methods of interpreting statutory texts, and the compatibility of these methods with Islamic law. Furthermore, the analysis of the critiques directed by British justices at Islamic-Ottoman law and their comparisons with other legal systems in their Supreme Court decisions, from a comparative law perspective, constitutes another contribution of this study.