Febril konvülziyon ve epilepsi tanıları ile takip edilen çocuklarda serum Pentraksin-3 düzeyinin incelenmesi
Investigation of serum Pentraxin-3 levels in children followed up with diagnoses of febrile convulsion and epilepsy
- Tez No: 999091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ŞAHİN, DR. GÜNCE BAŞARIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febril konvülziyon, epilepsi, nöbet, pentraksin-3, Febrile convulsion, epilepsy, seizure, Pentraxin-3
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Febril konvülziyon (FK) ve epilepsi tanıları ile takip edilen çocuklardaki serum Pentraxin-3 (PTX3) düzeylerinin ölçülerek sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırılmasıyla PTX3 molekülünün nöbetlerin seyrini ve şiddetini öngörmede bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif kesitsel çalışma olarak tasarlanan çalışmamıza çocuk acil polikliniğine febril konvülziyon ile başvuran 43 hasta, epileptik nöbet ile başvuran 40 hasta ve sağlıklı kontrol grubu olarak 40 hasta olmak üzere toplam 123 hasta dahil edildi. Katılımcılardan FK ve epilepsi gruplarında nöbet sonrası 0-6 saat aralığında, kontrol grubunda ise poliklinik başvuruları esnasında; rutin istemleri için alınan venöz kanları ile birlikte ilave bir tüp venöz kan örneği alındı. Gruplar arasında serum PTX3 düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Katılımcıların tanı dağılımı incelendiğinde, olguların %34,96'sı febril konvülziyon %32,52'si epileptik nöbet ve %32,52'si sağlıklı kontrol grubu olarak tespit edildi. Çalışma popülasyonunun serum PTX3 düzeyleri ortalama 6,5 ± 6,7 ng/mL (Medyan 4,2 ng/mL; Min-Maks: 1,9–39,4 ng/mL) olarak bulundu. Çalışmamızda FK grubunun plazma PTX3 düzeyleri belirgin şekilde yüksek bulundu. FK grubunda ortalama PTX3 9,9±9,4 ng/mL (medyan 5,9) iken, epilepsi grubunda 5,2±4,5 ng/mL (medyan 3,5), kontrol grubunda 4±2,4 ng/mL (medyan 3) ölçüldü. Febril konvülziyon grubunun ortalama serum PTX3 düzeyi, epilepsi ve sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla p<0,001, p=0,001). Ek olarak epilepsi grubunun ortalama serum PTX3 düzeyi de, kontrol grubuna göre yüksek bulundu (p=0,067). Sonuç: Febril konvülziyon ile başvuran çocuklar ile epileptik nöbet geçiren çocukların CRP gibi akut faz reaktan değerleri arasında anlamlı fark yokken, febril konvülziyon ile başvuran hastaların PTX-3 değerindeki anlamlı yükseklik, bu hastalarda PTX3' ün daha duyarlı bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir. Öte yandan istatistiksel olarak anlamlı olmasa da epileptik nöbet geçiren hastalarda da PTX-3'ün yüksek olması, altta yatan potansiyel inflamasyonu işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate serum Pentraxin-3 (PTX3) levels in children diagnosed with febrile convulsion (FC) and epilepsy, comparing them with healthy controls, in order to assess the potential of PTX3 as a biomarker for predicting seizure course and severity. Materials and Methods: A prospective cross-sectional design was conducted including 123 children: 43 with febrile convulsion, 40 with epileptic seizures, and 40 healthy controls. In the FC and epilepsy groups, venous blood samples were collected within 0–6 hours after the seizure, while samples from controls were obtained during outpatient visits. Serum PTX3 levels were compared among groups. Results: Of the participants, 34.9% had febrile convulsions, 32.5% epileptic seizures, and 32.5% were controls. The overall mean serum PTX3 level was 6.5 ± 6.7 ng/mL (median: 4.2 ng/mL; range: 1.9–39.4). The FC group demonstrated significantly higher PTX3 levels (9.9 ± 9.4 ng/mL; median 5.9) compared with both the epilepsy (5.2 ± 4.5 ng/mL; median 3.5, p<0.001) and control groups (4.0 ± 2.4 ng/mL; median 3.0, p=0.001). Although mean PTX3 levels in the epilepsy group were elevated compared with controls, the difference was not statistically significant (p=0.067). Conclusion: While there was no significant difference in conventional acute phase reactants such as CRP between children presenting with febrile convulsions and those with epileptic seizures, the significantly elevated PTX3 levels in the FC group suggest that PTX3 may serve as a more sensitive biomarker in this population. Furthermore, although not statistically significant, elevated PTX3 levels observed in the epilepsy group may indicate underlying subclinical inflammation.