Enflasyon muhasebesi ve değer kaybeden paranın sermaye üzerine etkisi
Inflation accounting and the effects of monetary depreciation on equity
- Tez No: 999119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU CELAYİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Finansal varlık değerleme modeli, Firma değerlemesi, Hiperenflasyon, Not enflasyonu, Sabit sermaye değerleme modeli, Stok değerleme, Varlıkların değerlemesi, Yeniden değerleme, Yeniden değerleme fonu, İşletme değerlemesi, Financial asset evaluation model, Firm voluation, Hyperinflation, Grade inflation, Capital asset pricing model, Stock valuation, Assets valuation, Revaluation, Revaluation fund, Business valuation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Denetim Ana Bilim Dalı
Özet
İnsan hayatının bir parçası olan ticaret; takasla başlamış, para ile şekillenmiş ve zaman ilerledikçe de farklı değer biçimleriyle ifade edilmiştir. Değişen hayat ve değer algısı ekonomiye yön vermiştir. Ticaretin yaygınlaşması, ticaret yapan kişi ortaklıkları ve şirketlerin oluşumu, paranın ve maliye politikalarının kullanımı, savaşlar, kıtlıklar gibi birçok etkenin varlığı, fiyatların farklılaşmasına ve bu durum da enflasyon denilen olgunun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Çalışma kapsamında, dünyada ve Türkiye'de enflasyon olgusu ele alınarak, ticari hayatta önemli roller üstlenen şirketlerin enflasyondan nasıl etkilendiği, enflasyonun şirket değeri üzerindeki etkileri, enflasyonun etkisini ölçmeye ve gidermeye yönelik değerleme çalışmaları ile şirket değerini belirlemeye ilişkin düzenlemeler analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Trade, which is an integral part of human life, began with barter, took shape with money, and over time has been expressed through different forms of value. Changing life conditions and perceptions of value have influenced the economy. The spread of trade, the formation of partnerships and companies engaged in commerce, the use of money and fiscal policies, as well as factors such as wars and famines, have caused price variations, leading to the emergence of the phenomenon known as inflation. Within the scope of this study, the phenomenon of inflation in the world and in Turkey has been examined, and efforts have been made to analyze how companies—playing significant roles in commercial life—are affected by inflation, the impacts of inflation on company value, valuation studies aimed at measuring and mitigating the effects of inflation, and the regulations related to determining company value.