Etkinlik yoluyla öğrenme teorisi bağlamında 5. sınıf öğrencilerinin kesirler konusundaki soyutlama süreçleri ve niceliksel muhakeme gelişimleri
Development of fifth grade students' abstraction processes and quantitative reasining within the context of learning through activitiy theory
- Tez No: 999211
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TANIŞLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Soyutlama, Abstraction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kesirler konu alanında Etkinlik Yoluyla Öğrenme teorisi bağlamında geliştirilen Tahmini Öğrenme Yörüngelerinin (TÖY) sınıf ortamında uygulanmasıyla, öğrencilerin soyutlama süreçlerini ve nicelik muhakemelerine yönelik gelişimlerini incelemektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda derinlikli ve nitelikli veri elde edebilmek için öğretim deneyi araştırma deseni olarak kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını, ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen beşinci sınıf düzeyinde öğrenim gören 18 öğrenci ve 3 odak öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz döneminde 9 haftalık bir süreçte uygulanmıştır. Bu nitel araştırmada veriler, odak öğrencilerle gerçekleştirilen klinik görüşmeler, öğrenci günlükleri, öğretim süreçlerine ait video ve bilgisayar ekran kayıtları ve bireysel veya grup çalışma kağıtlarından toplanmış; verilerin analizinde ise sürekli ve geriye dönük analiz kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, TÖY'lerin sınıf ortamına uygulanması sonucunda öğrencilerin kavramsal öğrenmelerinde, niceliksel muhakemelerinde, işlemsel bilgiyi koordine etmelerinde ve mantıksal gerekçeler sunma durumlarında belirgin bir şekilde gelişme gözlenmiştir. Araştırma kesirlerin ölçme anlamının, sınıf tartışmalarının, niceliksel ve çarpımsal ilişki kurma becerilerinin ve“Kesri Çubukları”uygulamasının öğrencilerin soyutlamalarını ve kavramsal öğrenmelerini desteklediğini ortaya koyarken, bu süreçte oluşan öğretimsel durumlar tartışılarak gelecek araştırmalara öneriler sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the development of students' abstraction processes and quantitative reasoning skills through the application of Hypothetical Learning Trajectories (HLT), developed within the context of Learning Through Activity theory in the field of fractions in a classroom setting. To collect rich and meaningful information, a teaching experiment research design was used. The participants of the research were 18 fifth-grade students who were selected using the criterion sampling method, and 3 of these students were chosen as focus students. The study was applied over 9 weeks during the autumn semester of the 2022–2023 academic year. In this qualitative research, information was collected through clinical interviews with focus students, student diaries, video and screen recordings of the teaching process, and individual or group worksheets. For information analysis, ongoing and retrospective analysis methods were used. The outcomes of the research; noticeable improvements were observed in students' conceptual understanding, quantitative reasoning, coordination of procedural knowledge, and logical reasoning as a result of using HLTs in the class. The research revealed that understanding the measurement meaning of fractions, class discussions, the ability to make quantitative and multiplicative relationships, and the“Fraction Bars”application supported students' abstractions and conceptual learning. In addition, instructional situations that occurred during the process were discussed and suggestions for future research were presented.