Staphylococcus aureus ile enfekte makrofaj hücrelerinde doripenem ve siprofloksasin'in etkilerinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effects of doripenem and ciprofloxacin in macrophage cells infected with Staphylococcus aureus
  1. Tez No: 999223
  2. Yazar: BAYRAM İLKHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YILMAZ ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Mikrobiyoloji, Biyoteknoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Microbiology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, Makrofaj, Doripenem, Siprofloksasin, THP-1, Staphylococcus aureus, Macrophages, Doripenem, Ciprofloxacin, THP-1
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Staphylococcus aureus (S. aureus), hücre içinde hayatta kalabilme yeteneği nedeniyle dünya çapında bakteriyel kaynaklı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Doripenem (Dor.) ve siprofloksasinin (Cip.) S. aureus suşlarına karşı etkili dozlarının belirlenmesiyle, bu ilaçların tek başına ve kombine uygulanmasının S. aureus ile enfekte makrofaj hücrelerinde hücre içi S. aureus canlılığı üzerindeki etkileri değerlendirilecektir. Yöntem: S. aureus suşlarına karşı Dor. ve Cip. minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleri, sıvı mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak belirlendi. Sağlıklı donörlerin periferik kanından gradyan santrifüjleme ile izole edilen primer monositler makrofaj hücrelerine farklılaştırıldı. Çoğaltılan THP-1 hücre hattı makrofaj hücrelerine farklılaştırıldı. İnsan serumu ile opsonize edilmiş S. aureus suşları, 1:10 hücre başına düşen mikroorganizma sayısı (MOI) oranında ile makrofaj hücrelerini enfekte etmek için kullanıldı. Enfekte makrofaj hücrelerinde, Dor. ve Cip. tek başına ve kombine olarak 0, 3, 6, 9 ve 24 saatlik inkübasyon süreleri için uygulandı. Hücre içi S. aureus canlılığı koloni sayımı ile belirlendi ve log(CFU/mL) olarak ifade edildi. Nitrik oksit (NO) seviyeleri, Griess reaktifi ile belirlendi ve 550 nm'de ölçüldü. NO yanıt düzeyleri, NaNO₂ standart eğrisi kullanılarak belirlendi. Elde edilen veriler istatistiksel analizlerle değerlendirildi. Bulgular: Kontrol grubuna kıyasla Dor. ve Cip.'in tek başına ve kombine uygulanması, S. aureus ile enfekte THP-1 makrofaj ve primer makrofaj hücrelerinde hücre içi S. aureus canlılığını doz ve inkübasyon süresine bağlı olarak azalttı. Kombine dozlar hücre içi S. aureus canlılığını inhibe etti ve artan inkübasyon süresiyle birlikte daha yüksek NO yanıt konsantrasyonları oluşturdu. Sonuç: S. aureus ile enfekte makrofaj hücrelerinde Dor. ve Cip.'in kombine olarak uygulanması, hücre içi S. aureus canlılığına karşı daha güçlü yanıtlar oluşturarak azaltır.
Özet (Çeviri)
Objective: Staphylococcus aureus (S. aureus) is one of the leading causes of bacteria-related mortality worldwide due to its ability to survive intracellularly. After determining the effective doses of doripenem (Dor) and ciprofloxacin (Cip) against S. aureus strains, the effects of these agents—administered individually and in combination—on the intracellular viability of S. aureus in macrophage cells were evaluated. Method: The minimum inhibitory concentration (MIC) values of Dor and Cip against S. aureus strains were determined using the broth microdilution method. Primary monocytes isolated from the peripheral blood of healthy donors by gradient centrifugation were differentiated into macrophages. The THP-1 cell line was also differentiated into macrophage-like cells. S. aureus strains opsonized with human serum were used to infect macrophage cells at a multiplicity of infection (MOI) of 1:10. Infected macrophages were treated with Dor and Cip, either alone or in combination, for incubation periods of 0, 3, 6, 9, and 24 hours. Intracellular S. aureus viability was determined by colony counting and expressed as log(CFU/mL). Nitric oxide (NO) levels were measured using the Griess reagent at 550 nm, and NO response levels were calculated based on a NaNO₂ standard curve. The obtained data were analyzed statistically. Results: Compared to the control group, treatment with Dor and Cip—both individually and in combination—significantly reduced intracellular S. aureus viability in S. aureus-infected THP-1 macrophages and primary macrophage cells in a dose- and time-dependent manner. Combined treatment more effectively inhibited intracellular S. aureus viability and induced higher NO response levels with increasing incubation time. Conclusion: The combined administration of Dor and Cip in S. aureus-infected macrophage cells significantly reduces intracellular S. aureus viability by eliciting stronger nitric oxide responses.