Spondiloartropatili hastaların demografik, klinik ve radyolojik özellikleri
Demographic, clinic and radiographic characteristics of the spondyloarthropaty patients
  1. Tez No: 999227
  2. Yazar: DENİZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Rheumatology, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyodemografik özellikler, Spondilit-ankilozan, Socio-demographic characteristics, Spondylitis-ankylosing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Spondiloartropatiler, ortak genetik yatkınlık faktörleri zemininde çok sayıda klinik özelliği paylaşan bir grup inflamatuar romatolojik hastalıktır. Uluslararası Spondiloartropati Değerlendirme Topluluğu spondiloartropatileri iki kısma ayırmıştır: aksiyel ve periferik spondiloartropatiler. Aksiyel spondiloartropatiler de kendi içinde ikiye ayrılmıştır. Radyografik aksiyel spondiloartropatide direkt grafide sakroiliak eklemlerde yapısal değişiklikler görülür. Bunun aksine non-radyografik aksiyel spondiloartropatide sakroiliak eklemlerde kesin yapısal değişiklikler görülmez. Bu çalışmada spondiloartropati tanılı hastaların demografik, klinik ve radyolojik özelliklerinin tanımlanması ile radyografik ve non-radyografik gruplar arasındaki farkların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Uluslararası Spondiloartropati Değerlendirme Topluluğu'nun 2009 aksiyel spondiloartropati sınıflandırma kriterlerini karşılayan 104 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların bilgileri yüz yüze görüşme esnasında, anket formu kullanılarak araştırmacı tarafından kaydedildi. Hastalıkla ilgili klinik özellikler, demografik bilgiler kaydedildi. İnsan lökosit antijeni - B27, eritrosit sedimantasyon hızı ve C-reaktif protein değerleri hastane arşivinden kontrol edildi. Klinik ölçümler (Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi, Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi, Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi, Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi) yapıldı. Son iki yıl içinde çekilmiş olan pelvis grafileri sakroiliak eklem evrelemesi için değerlendirildi. Son iki yıla ait sakroiliak eklem manyetik rezonans görüntüleme raporları sakroileit bulguları açısından değerlendirildi. Çalışmamızda hastaların klinik ve demografik özelliklerinin genel olarak uluslararası ve Türkiye literatürüne benzer olduğu bulundu. Radyografik ve non-radyografik aksiyel spondiloartropati hastalarında bazı farklılıklar saptandı. Non-radyografik spondiloartropati olgularının ortalama yaşı, hastalık süresi, tanı gecikme süresi, Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi, Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi, Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi puanları, eritrosit sedimantasyon hızı ve C-reaktif protein değerleri, aile öyküsü yüzdeleri belirgin olarak daha düşüktü.
Özet (Çeviri)
Spondyloarthropathies are a group of inflammatory rheumatic disorders that shared many clinical findings with a common genetic background. The Assessment of SpondyloArthritis international Society classified spondyloarthropathies into two parts: Axial and peripheral spondyloarthropathies. Axial spondyloarthropathy was further divided into two entitiy. In radiographic axial spondyloarthropathy, plain radiography changes could be determined in sacroiliac joints. Conversly, in non-radiographic axial spondyloarthropathy, there is no absolute radiographic change could be found in sacroiliac joints. In this study, we aimed to define demographical, clinical and radiological characteristics of patients who diagnosed with spondyloarthropathy and to determine differences between radiographic and non-radiographic axial spondyloarthropathy groups. Fort this purpose, 104 spondyloarthropathy diagnosed patients which met The Assessment of SpondyloArthritis international Society 2009 axial spondyloarthropathy classification criteria were included in the study. Patients data were recorded during face to face interview by researcher with a survey form. Disease related features and demographic data were recorded. Human leukocyte antigen - B27, erythrocyte sedimentation rate and C-reactive protein values were checked from the hospital archive. Clinical measurements (Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index, Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index, Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score, Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index) were also noted. Pelvic radiographs which taken within the last two years, were evaluated for sacroiliac joint staging. Sacroiliac joint magnetic resonance imaging reports which taken within the last two years were evaluated for sacroileitis findings. In our study we found that patients clinic and demographic features are similar to international and Turkish literatures. Some differences revealed between radiographic and non-radiographic axial spondyloarthropathy patients. Mean age, disease duration, diagnostic delay time, Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score, Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index, Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index scores, erythrocyte sedimentation rate and C-reactive protein values and percentage of family history were significantly lower with non-radiographic axial spondyloarthropathy patients.