Yeşil sentez yöntemi ile sentezlenen izoksazol halkalarının U87-MG hücre hattındaki antiproliferatif moleküler yolakların araştırılması
Investigation of antiproliferative molecular pathways in U87-MG cell lines synthesized using the green synthesis method
- Tez No: 999232
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÖZDEMİR, DR. KEMAL ALP NALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antineoplastik ajanlar, Glioblastoma, Antineoplastic agents, Glioblastoma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Glioblastoma multiforme (GBM), astrositlerden köken alan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından IDH-wildtype Grade IV glioma olarak sınıflandırılan, agresif seyirli bir beyin tümörüdür. Standart tedavi yaklaşımı geniş cerrahi rezeksiyonu takiben radyoterapi ve kemoterapi kombinasyonunu içermesine rağmen, ortalama sağkalım süresi 12-15 ay ile sınırlıdır. GBM'deki yüksek heterojenite ve direnç mekanizmaları, hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapi gibi yenilikçi yaklaşımların klinik etkinliğini kısıtlamakta olup, tam bir tedavi henüz geliştirilememiştir. İzoksazol halkası, bir azot ve bir oksijen atomu içeren beş üyeli heterosiklik yapısı sayesinde farklı kimyasal gruplarla fonksiyonelleştirilebilmekte ve bu özelliğiyle ilaç geliştirme çalışmalarında önemli bir yere sahiptir. Bu yapıya sahip bileşikler, hücre proliferasyonunun baskılanması ve apoptozun indüklenmesi gibi antikanser özellikleri nedeniyle dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, çevre dostu, sürdürülebilir ve toksik kimyasal kullanımını minimize eden yeşil sentez yaklaşımıyla elde edilen izoksazol türevlerinin (İZ-1-İZ-13), insan glioblastoma U-87 MG hücre hattındaki antiproliferatif etkileri ve olası moleküler etki mekanizmaları bu tez çalışmasında araştırılmıştır. Hücre canlılığı, 24 ve 48 saatlik inkübasyon sürelerinin ardından MTT testi ile değerlendirilmiş ve izoksazol moleküllerinin hücre canlılığını %50 oranında baskıladığı IC₅₀ değerleri hesaplanmıştır. Ön tarama sonuçları doğrultusunda seçilen aday molekül (İZ-10), temozolomid (TMZ) ile karşılaştırılarak 22,5; 45 ve 90 µM dozlarında incelenmiştir. Hücresel düzeyde nükleer morfoloji ve oksidatif stres, floresan mikroskobi ile değerlendirilmiş; 48. saatte Annexin V/propidyum iyodür (PI) dual boyaması Tali görüntü temelli sitometre kullanılarak analiz edilmiştir. Moleküler düzeyde ise hipoksi-anjiyogenez, EMT, PI3K/AKT/mTOR, STAT3/CHOP ve apoptozla ilişkili genlerin relatif mRNA ekspresyonları qRT-PCR yöntemiyle belirlenmiştir. Apoptoz yolağına ait belirteçlerde anlamlı değişimler saptanmış; CHOP, CDKN1A (P21) ve BAX gen ekspresyonlarının TMZ ve İZ-10 doz gruplarında belirgin şekilde arttığı, CASP3 ekspresyonunun ise doz bağımlı olarak farklılaşan bir desen sergilediği gözlenmiştir. Elde edilen bulgular, İZ-10'un U-87 MG hücrelerinde antiproliferatif etki göstermenin yanı sıra hücre ölümü ve apoptozla ilişkili moleküler yanıtları modüle ettiğini ortaya koymakta olup, sonuçların ileri mekanistik doğrulama ve in vivo çalışmalarla desteklenmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Glioblastoma multiforme (GBM) is an aggressive brain tumor originating from astrocytes and is classified as IDH-wildtype Grade IV glioma by the World Health Organization. Despite the standard treatment approach consisting of maximal surgical resection followed by combined radiotherapy and chemotherapy, the average overall survival remains limited to 12-15 months. The high degree of heterogeneity and resistance mechanisms in GBM restrict the clinical efficacy of novel therapeutic strategies, including targeted therapies and immunotherapy, and an effective curative treatment has not yet been developed. The isoxazole ring, a five-membered heterocyclic structure containing one nitrogen and one oxygen atom, can be readily functionalized with various chemical groups, making it an important scaffold in drug discovery studies. Compounds bearing this structure have attracted attention due to their potential anticancer properties, such as inhibition of cell proliferation and induction of apoptosis. In this context, this thesis aimed to investigate the antiproliferative effects and potential molecular mechanisms of isoxazole derivatives (İZ-1-İZ-13) synthesized via an environmentally friendly and sustainable green synthesis approach with minimized toxic chemical usage, in the human glioblastoma U-87 MG cell line. Cell viability was evaluated using the MTT assay following 24- and 48-hour incubation periods, and IC₅₀ values corresponding to a 50% reduction in cell viability were calculated. Based on preliminary screening results, a selected candidate compound (İZ-10) was further examined and compared with temozolomide (TMZ) at concentrations of 22.5, 45, and 90 µM. At the cellular level, nuclear morphology and oxidative stress were assessed by fluorescence microscopy, while Annexin V/propidium iodide (PI) dual staining was analyzed at 48 hours using a Tali image-based cytometer. At the molecular level, relative mRNA expression levels of genes associated with hypoxia-angiogenesis, epithelialmesenchymal transition (EMT), PI3K/AKT/mTOR, STAT3/CHOP, and apoptosis pathways were determined by qRT-PCR. Significant alterations were observed in apoptosis-related markers; notably, CHOP, CDKN1A (P21), and BAX expression levels were markedly increased in both TMZ and İZ-10 treatment groups, whereas CASP3 expression exhibited a dose-dependent differential pattern. These findings suggest that İZ-10 exerts antiproliferative effects in U-87 MG cells and modulates molecular responses associated with cell death and apoptosis, highlighting the need for further mechanistic validation and in vivo studies.