Akut lenfoblastik lösemili çocuklarda motor fonksiyon, alt ekstremite propriyosepsiyonu, denge ve yürüyüşün incelenmesi
Investigation of motor function, lower extremity proprioception, balance, and gait in children with acute lymphoblastic leukemia
- Tez No: 999297
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU GENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Dinamik dengeleme, Hastalıkların uluslararası sınıflaması, Hematoloji, Kaba motor becerileri, Lenfoblastik lösemi-akut, Pediatri, Postural denge, Propriyosepsiyon, Statik denge, İnsan yürüyüşü, Dynamic balancing, International classification of diseases, Hematology, Gross motor skills, Pediatrics, Postural balance, Proprioception, Static balance, Human gait
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı, idame kemoterapisini tamamlamış Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) tanılı çocuklarda fonksiyonel etkilenimin boyutunu belirlemek ve propriyosepsiyonun genel sensörimotor performans içindeki rolünü değerlendirmektir. Araştırma, Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi'nde kesitsel olgu-kontrol tasarımıyla yürütülmüş olup, 6-18 yaş arası 19 ALL tanılı çocuk ile yaş ve cinsiyet açısından bire bir eşleştirilmiş 19 tipik gelişim gösteren (TG) çocuk çalışmaya dahil edilmiştir. Kalça, diz ve ayak bileği eklem hareket açıklığı ve pozisyon duyusu dijital inklinometreyle; kas kuvveti el dinamometresi ve fonksiyonel testlerle; motor fonksiyon Kaba Motor Fonksiyon Ölçütü (GMFM) ile; denge ve yürüyüş ise Balance Master ve G-Walk sistemleriyle değerlendirilmiştir. TG akranlarla karşılaştırıldığında ALL grubundaki çocukların kalça fleksiyon ve ayak bileği dorsifleksiyon açıları azalmıştı. ALL grubunda kas kuvveti, fonksiyonel test performansı ve GMFM puanları daha düşüktü (p<0,05). Tüm eklem ve görev düzeylerinde propriyoseptif eşleme hatalarının belirgin biçimde arttığı tespit edildi (p<0,001). Statik dengede, özellikle gözler-kapalı ve köpük-yüzey koşullarında postüral salınım hızlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Dinamik dengede reaksiyon süresi uzamış, hareket hızı ve son nokta erişimi azalmış; tandem yürüyüşte adım genişliği ve terminal salınım artmıştır (p<0,05). Yürüyüş analizinde ALL grubunun daha düşük yürüyüş kalite skorları ve yürüyüş hızına (p<0,05); artmış duruş ve çift destek süreleri ile azalmış salınım ve tek destek sürelerine sahip olduğu belirlendi (p<0,05). Korelasyon analizinde propriyosepsiyonun denge (r=0,597; p=0,007) ve yürüyüşle (r=−0,634; p=0,004) orta düzeyde, dengenin yürüyüşle yüksek düzeyde ilişkili olduğu bulunmuştur (r=−0,750; p<0,001). Bulgular, ALL'de remisyon sonrası dönemde sensörimotor etkilenimin çok boyutlu olabileceğini ve propriyosepsiyon-denge-yürüyüş ilişkisinin izlenmesinin, mekanizmaya duyarlı rehabilitasyon stratejilerinin geliştirilmesi açısından klinik önem taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine the extent of functional impairment in children with Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL) who have completed maintenance chemotherapy and to examine the role of proprioception in overall sensorimotor performance. The study was conducted at Dokuz Eylül University, Faculty of Physical Therapy and Rehabilitation, employing a cross-sectional case-control design that involved 19 children with ALL aged 6-18 years, individually matched by age and sex with 19 typically developing (TD) children. Hip, knee, and ankle range of motion (ROM) and joint position sense were assessed with a digital inclinometer; muscle strength with a handheld dynamometer and functional tests; motor function with the Gross Motor Function Measure (GMFM); and balance and gait with the Balance Master and G-Walk systems. In comparison to TD peers, the ALL group exhibited reduced hip flexion and ankle dorsiflexion ROM (p<0.05). The ALL group had decreased muscle strength, functional test performance, and GMFM scores (p<0.05). Proprioceptive matching errors were significantly elevated across all joints and tasks (p<0.001). Static balance assessments indicated a significant increase in postural sway velocity, especially under eyes-closed and foam-surface conditions (p<0.05). In dynamic balance, there was an increase in reaction time, while movement velocity and endpoint excursion decreased. Tandem gait exhibited greater step width and terminal swing (p<0.05). Gait analysis revealed diminished gait quality scores and walking speed, with prolonged stance and double-support durations, as well as shortened swing and single-support durations (p<0.05). Proprioception moderately correlated with balance (r=0.597, p=0.007) and gait (r=−0.634, p=0.004), while balance strongly correlated with gait (r=−0.750, p<0.001). Findings suggest that post-remission sensorimotor impairment in ALL may be multidimensional, emphasizing the practical importance of monitoring the interplay between proprioception, balance, and gait to guide mechanism-sensitive rehabilitation strategies.