Hatıra Ahmedli Cafer'in“Keman ve Yaylı Orkestra İçin Konçerto (432 Hz)”adlı eserinin keman çalma teknikleri ve icra yönünden incelenmesi
Analysis of violin techniques and performance aspects in Hatıra Ahmedli Cafer's Concerto for Violin and String Orchestra (432 Hz)
  1. Tez No: 999318
  2. Yazar: NAZIK RAHMEDOVA
  3. Danışmanlar: PROF. FATMA CEYLAN KABAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman, Konçerto, Modern müzik, Teknik analiz, Yay teknikleri, Violin, Concerto, Modern music, Technical analysis, Bow techniques
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, Azerbaycan ve Türk müziğinin önemli kadın bestecilerinden Hatıra Ahmedli Cafer'in 'Keman ve Yaylı orkestra için konçerto (432 Hz)' adlı eserinin icrası için faydalı bilgi ve analizleri içermektedir. Çalışmada keman çalma teknikleri ve icra biçimi ele alınmış ve keman repertuvarına olan etkisi anlatılmıştır. Bestecinin yaşamı ve keman repertuvarına yaptığı katkılar da eklenerek çalışma genişletilmiştir. Bu konçerto, keman sanatçısı Erkin Onay'ın isteği üzerine bestelenmiş ve kendisine ithaf edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş; süreçte hem eserin bestecisiyle hem de eserin ithaf edildiği icracıyla yapılan görüşmelerden elde edilen bilgilerden yararlanılmıştır. Analizler, solo partinin çalgının doğal olanaklarına uygun biçimde kurgulandığını; pozisyon geçişleri, yay teknikleri ve dinamik planlamanın müzikal anlatımı taşıyan işlevsel unsurlar olarak yapılandırıldığını göstermektedir. Yaylı orkestra dokusunun ise şeffaf ve dengeli bir orkestrasyon anlayışıyla solisti baskılamadan desteklediği, böylece solist–eşlik ilişkisinin çatışmadan çok karşılıklı etkileşim üzerinden kurulduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study presents the information and analyses required for the performance of Concerto for Violin and String Orchestra (432 Hz) by Hatıra Ahmedli Cafer, one of the prominent female composers of Azerbaijani and Turkish music. The research focuses on violin playing techniques and performance practices employed in the work, and discusses its contribution to the violin repertoire. To provide a broader perspective, the composer's biography and her contributions to the violin repertoire are also included.The concerto was composed at the request of violinist Erkin Onay and dedicated to him. A qualitative research approach was adopted in the study; data were obtained through interviews conducted both with the composer and with the violinist to whom the work is dedicated. The analyses indicate that the solo part is constructed in accordance with the natural capabilities of the instrument, and that position changes, bowing techniques, and dynamic planning are structured as functional elements carrying the musical narrative. The string orchestra texture is characterized by a transparent and balanced orchestration that supports the soloist without overshadowing it, thereby establishing a soloist–accompaniment relationship based on interaction rather than conflict.