Lokal ileri evre meme kanserinde neoadjuvan tedaviye yanıtın prediktörleri; SUVmax değişimi, Ki-67 ve NLR'nin kombine analizi
Predictors of response to neoadjuvant therapy in locally advanced breast cancer: Combined analysis of SUVmax change, Ki-67, and neutrophil-to-lymphocyte ratio
  1. Tez No: 999334
  2. Yazar: BATUHAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRHAN SAKMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, neoadjuvan tedavi, SUVmax, Ki-67, nötrofil/lenfosit oranı, Breast cancer, neoadjuvant therapy, SUVmax, Ki-67, neutrophil-to-lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Lokal ileri evre meme kanserinde neoadjuvan tedavi, cerrahi rezektabiliteyi artırmanın yanı sıra tümör biyolojisi hakkında prognostik ve prediktif bilgiler sunmaktadır. Ancak neoadjuvan tedaviye yanıtı güvenilir biçimde öngörebilen parametreler halen net değildir. Bu çalışmada, lokal ileri evre meme kanseri tanısı ile neoadjuvan tedavi alan hastalarda, PET/BT'de SUVmax değişimi (ΔSUVmax), tümör proliferasyon indeksi Ki-67 ve sistemik inflamasyonu yansıtan nötrofil/lenfosit oranının (NLR) tek başına ve kombine kullanımının neoadjuvan tedaviye yanıtı öngörmedeki prediktif değerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2014–2024 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde lokal ileri evre meme kanseri tanısı alarak neoadjuvan tedavi uygulanan ve ardından cerrahi yapılan 131 kadın hasta dahil edildi. Hastaların tanı anında ve neoadjuvan tedavi sonrası PET/BT'de ölçülen primer tümör ve aksillaya ait SUVmax değerleri kaydedildi ve ΔSUVmax hesaplandı. Tanı anındaki laboratuvar verilerinden NLR hesaplandı. Tru-cut biyopsi ve postoperatif patoloji spesmenlerinde Ki-67 düzeyleri değerlendirildi. Neoadjuvan tedavi yanıtı; Ki-67 değişimi ve patolojik tam yanıt (pCR) durumuna göre sınıflandırıldı. Parametrelerin pCR öngörüsündeki bağımsız ve kombine etkileri lojistik regresyon ve ROC analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 53,1±10,4 yıl idi. Tedavi öncesi PET/BT'de meme primer tümör SUVmax ortalaması 10,6±6,5 iken, tedavi sonrası bu değer 2,24±2,86'ya geriledi ve düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001). Aksiller SUVmax değerlerinde de benzer şekilde anlamlı azalma saptandı (p<0,001). Tedavi sonrası Ki-67 düzeyi hastaların %69,5'inde ≤15 olarak belirlendi. ΔSUVmax, Ki-67 değişimi ve NLR'nin tek başına değerlendirilmesinde pCR öngörüsünde sınırlı prediktif değer saptanırken, bu parametrelerin kombine analizinde ayırt edici performansın arttığı gözlendi. ROC analizlerinde kombine modelin AUC değerinin tekil parametrelere kıyasla daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Lokal ileri evre meme kanserinde neoadjuvan tedaviye yanıtın öngörülmesinde SUVmax değişimi yüksek prediktif değere sahip güçlü bir metabolik belirteçtir, ancak Ki-67 ve NLR tek başına sınırlı prediktif değere sahip olmakla birlikte, bu parametrelerin birlikte değerlendirilmesi tedavi yanıtının öngörülmesinde daha güçlü bir yaklaşım sunmaktadır. Kombine biyolojik, metabolik ve inflamatuar belirteçlerin kullanımı, neoadjuvan tedavi sürecinde bireyselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In locally advanced breast cancer, neoadjuvant therapy not only increases surgical resectability but also provides important prognostic and predictive information regarding tumor biology. However, reliable parameters for predicting response to neoadjuvant therapy remain unclear. This study aimed to investigate the predictive value of changes in SUVmax on PET/CT (ΔSUVmax), the tumor proliferation index Ki-67, and the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), both individually and in combination, in patients with locally advanced breast cancer receiving neoadjuvant therapy. Materials and Methods: A total of 131 female patients diagnosed with locally advanced breast cancer who received neoadjuvant therapy followed by surgery at Çukurova University Balcalı Hospital between 2014 and 2024 were included. SUVmax values of the primary breast tumor and axillary lesions were recorded on PET/CT scans performed at diagnosis and after completion of neoadjuvant therapy, and ΔSUVmax was calculated. NLR was calculated using baseline laboratory data. Ki-67 levels were assessed in tru-cut biopsy specimens and postoperative pathological samples. Response to neoadjuvant therapy was classified based on changes in Ki-67 and the presence of pathological complete response (pCR). The independent and combined predictive effects of the parameters for pCR were evaluated using logistic regression and ROC curve analyses. Results: The mean age of the patients was 53.1 ± 10.4 years. The mean SUVmax of the primary breast tumor significantly decreased from 10.6 ± 6.5 before treatment to 2.24 ± 2.86 after neoadjuvant therapy (p < 0.001). A similarly significant reduction was observed in axillary SUVmax values (p < 0.001). Post-treatment Ki-67 levels were ≤15% in 69.5% of patients. While Ki-67 change and NLR showed limited predictive value when evaluated individually, ΔSUVmax demonstrated strong predictive performance for pCR. Combined analysis of ΔSUVmax, Ki-67, and NLR further improved discriminative accuracy, with higher AUC values compared to single-parameter models. Conclusion: Change in SUVmax is a strong metabolic predictor of response to neoadjuvant therapy in locally advanced breast cancer. Although Ki-67 and NLR have limited predictive value when used alone, their combined evaluation with ΔSUVmax provides a more robust approach for predicting treatment response. Integrating metabolic, proliferative, and inflammatory biomarkers may contribute to improved individualized treatment strategies in the neoadjuvant setting.