Teknoloji kabul modeli'nin mobil uygulama kullanım niyeti ve sadakat üzerindeki etkisinde kuşakların moderatör rolü: Konaklama işletmelerinde bir uygulama
The moderating role of generational differences on the effect of the technology acceptance model on mobile application usage intention and loyalty: A study in accommodation enterprises
  1. Tez No: 999376
  2. Yazar: İLKNUR ÖZSEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Marka sadakati, Mobil teknoloji, Brand loyalty, Mobile technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, konaklama işletmelerinde sunulan mobil uygulamaların misaifirlerin tutumsal davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın kuramsal çerçevesini Teknoloji Kabul Modeli oluşturmaktadır. Bireylerin mobil uygulamalara yönelik algılanan kullanışlılık ve algılanan kullanım kolaylığı gibi faktörlerin uygulamaya yönelik tutum, kullanım niyeti ve sadakatleri üzerindeki etkileri değerlendirmektedir. Araştırmada kuşaklar arası farklılıkların teknoloji kabul sürecindeki düzenleyici rolü de incelenmiştir. Bu çerçevede farklı kuşaklarda yer alan bireylerin mobil uygulama kullanımındaki tercihleri ve eğilimleri karşılaştırılmalı olarak analiz edilmiştir. Araştırmada anket tekniği kullanılarak veriler toplanmış ve elde edilen veriler istatistik programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmada ortaya çıkan bulgular ile konaklama işletmelerinde müşteri deneyiminin geliştirilmesi ve mobil teknolojilerin etkin kullanımına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impacts of mobile applications services offered in accommodation establishments on guest attitudes. The theoretical framework of the study is based on the Technology Acceptance Model. The effects of factors such as perceived usefulness and perceived ease of use on individuals' attitudes towards the application, their intention to use it, and their loyalty were evaluated. The moderating role of generational differences in the technology acceptance process was also examined in the research. In this context, the preferences and tendencies of individuals from different generations regarding mobile application usage were comparatively analyzed. Data were collected through a questionnaire technique and analyzed using statistical programs. Based on the findings, the study offers suggestions for improving customer experience and the effective use of mobile technologies in accommodation establishments.