Palyatif ve yaşam sonu bakımında iletişimde konfor (C-COPE) ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
A validity and reliability study of the comfort in communication in palliative and end-of-life care (C-COPE) scale in Turkish
- Tez No: 999413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BİRGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hospis ve palyatif bakım hemşireliği, Hospice and palliative care nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Araştırma, Palyatif ve Yaşam Sonu Bakımında İletişimde Konfor Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini gerçekleştirmek amacıyla metodolojik olarak yapıldı. Araştırma, Mart-Mayıs 2025 tarihleri arasında Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Muğla Menteşe Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Örneklem hastanelerde çalışan araştırmaya katılmayı kabul eden 281 hemşireden oluşturuldu. Verilerin toplanmasında hemşirelerin demografik özellikleri içeren anket formu ile ''Palyatif ve Yaşam Sonu Bakımında İletişimde Konfor Anketi'' kullanıldı. Anket formları hastanelerde sorumlu hemşireler ile beraber katılımcılara ulaştırıldı, bir hafta sonra toplandı. Ölçeğin dil geçerliliği için çeviri-geri çeviri yöntemi kullanıldı. Ölçeğin kapsam geçerliği için on uzmanın görüşüne başvuruldu, Kapsam Geçerlik İndeksi 0.880 olarak saptandı. Ölçeğin yapı geçerliğinde Kaiser-Meyer-Olkin değeri 0.6'dan büyük ve Bartlett test sonucu anlamlı olduğu (p<0.05) için örneklem büyüklüğünün yeterli olduğu sonucuna ulaşıldı. Açıklayıcı Faktör Analizi sonucunda ölçeğinin 26 madde 5 alt boyuttan oluştuğu belirlendi. Ölçeğin faktör yüklerinin 0.442- 0.894 arasında olduğu saptandı. Ölçeğin güvenirliği iç tutarlılık (madde istatistikleri ve testi yaralama) ve (değişmezlik test-tekrar test) analizi yapıldı. Palyatif ve yaşam sonu bakımında iletişimde konfor ölçeğinin ve faktörlerin Cronbach's Alpha sonuçları sırasıyla 0.936, 0.768, 0.884, 0.900, 0.848 ve 0.922 olup, maddelerin birbiriyle tutarlı ve ölçeğin iç tutarlığının yüksek olduğu belirlendi. Ölçeğin faktör korelasyonları 0.511 ve 0.869 arasında olup, maddelerin 0.30'un altında yük değerine sahip olmadığı, maddelerin toplam ölçek ve faktörler ile ilişkili olduğu saptandı. Ölçeğin toplam puanları arasındaki korelasyon katsayısı r=0.922 olup, ölçüm sonuçlarının zaman içinde yüksek düzeyde tutarlılık sağladığı saptandı. Sonuç olarak, Palyatif ve Yaşam Sonu Bakımında İletişimde Konfor Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliği oldukça yüksek bir ölçüm aracı olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This research was conducted methodologically to determine the Turkish validity and reliability of the“Comfort in Communication Scale in Palliative and End-of-Life Care”. The study was conducted between March and May 2025 at Muğla Training and Research Hospital with Muğla Menteşe State Hospital. The sample consisted of 281 nurses working in the hospitals who agreed to participate in the research. Data were collected using a questionnaire containing the demographic characteristics of the nurses and the“Comfort in Communication Scale in Palliative and End-of-Life Care”. The questionnaires were distributed to the participants by the head nurses in the hospitals and collected one week later. The translation-back-translation method was used for the linguistic validity of the scale. For the content validity of the scale, the opinions of ten experts were consulted, and the Content Validity Index was determined as 0.880. The scale's structural validity was found to be sufficient because the Kaiser-Meyer-Olkin value was greater than 0.6 and the Bartlett test result was statistically significant (p<0.05). Exploratory Factor Analysis revealed that the scale consists of 26 items and 5 sub-dimensions. The factor loadings ranged from 0.442 to 0.894. Internal consistency and test-retest reliability analysis were performed to assess the reliability of the scale. The Cronbach's Alpha results for the comfort in communication scale in palliative and end-of-life care and its factors were 0.936, 0.768, 0.884, 0.900, 0.848, and 0.922, respectively, indicating consistency between the items and high internal consistency of the scale. The scale's factor correlations ranged from 0.511 to 0.869, and it was determined that none of the items had loading values below 0.30, indicating that the items were correlated with the total scale and factors. The correlation coefficient between the total scores of the scale was r=0.922, indicating a high level of consistency in the measurement results over time. In conclusion, the Turkish adaptation of the Comfort in Communication Scale in Palliative and End-of-Life Care was determined to be a highly valid and reliable measurement tool.