Juvenil miyoklonik epilepsi ve pediyatrik migren olgularında emosyonel şemalar, emosyon düzenleme sorunları ve öznel yakınmalar arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi ve emosyonel şemalar ve emosyon düzenleme sorunlarının kontrol grubu ile karşılaştırılması
Evaluation of the relationships between emotional schemas, emotion regulation problems, and subjective complaints in cases of juvenile myoclonic epilepsy and pediatric migraine and comparison of emotional schemas and emotion regulation problems with a control group
- Tez No: 999412
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EVREN TUFAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Neurology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Juvenil miyoklonik epilepsi, pediyatrik migren, ergen, erken dönem uyumsuz şemalar, duygu düzenleme, Stroop testi, Juvenile myoclonic epilepsy, pediatric migraine, adolescent, early maladaptive schemas, emotion regulation, Stroop test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, juvenil miyoklonik epilepsi (JME) ve pediyatrik migren tanılı 12-18 yaş ergenlerde emosyonel şemaları (erken dönem uyumsuz şemalar), duygu düzenleme becerilerini ve öznel psikiyatrik yakınmaları değerlendirmek; bu değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek ve klinik grupları sağlıklı ergenlerle karşılaştırmaktır. Yöntem: Tek merkezli, klinik temelli vaka-kontrol tasarımındaki çalışma 01.09.2024-01.02.2025 tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Anabilim Dalı polikliniğinde ve Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğinde yürütülmüştür. JME (n=30) ve pediyatrik migren (n=30) tanılı ergenler ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş sağlıklı kontrol grubu (n=20) çalışmaya dahil edilmiştir (toplam N=80). Katılımcılara Young Şema Ölçeği Kısa Form-3 (YŞÖ-KF3), Ergenler İçin Duygu Düzenleme Ölçeği (EİDDÖ), Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve Stroop Testi-TBAG Formu (SCWT) uygulanmış; migren grubunda Pediyatrik Migren Özürlülük Değerlendirme Ölçeği (PedMIDAS) ile işlevsel özürlülük değerlendirilmiştir. Psikiyatrik tanılar K-SADS-PL görüşmesi ile belirlenmiş, klinisyen değerlendirmesiyle belirti şiddeti Klinik Global İzlem Ölçeği-Şiddet (KGİ-Ş/CGI-S) üzerinden puanlanmıştır. Veriler gruplar arası karşılaştırmalar ve korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: YŞÖ-KF3 alt ölçeklerinde JME grubunun iç içelik puanı migren ve kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (p=0,009). Kendini feda etme ve dayanıksızlık/karamsarlık (zarar görmeye açıklık-kötümserlik) şemaları ise her iki klinik grupta kontrol grubuna kıyasla daha yüksektir (sırasıyla p=0,026 ve p=0,029). EİDDÖ alt ölçek puan ortalamaları gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir (p=0,452); ancak hem migren hem JME grubunda bazı şema alanları ve işlevsiz duygu düzenleme puanları KSE anksiyete, depresyon ve olumsuz benlik gibi öznel yakınmalarla pozitif ilişkili bulunmuştur. KSE alt ölçek puan ortalamaları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Buna karşın klinisyen tarafından KGİ ile değerlendirilen belirti şiddeti gruplar arasında farklılık göstermiş; klinik gruplarda daha yüksek şiddet düzeyleri gözlenmiştir (p<0,001). Nöropsikolojik değerlendirmede, hasta gruplarında özellikle SCWT-2 hata ve düzeltme sayıları daha yüksek; interferens koşulunda (SCWT-5) tamamlanma süresi JME grubunda daha uzun bulunmuştur. Sonuç: JME ve pediyatrik migren tanılı ergenlerde belirli erken dönem uyumsuz şemaların daha belirgin olması ve bu şemaların öznel psikiyatrik yakınmalarla ilişkili bulunması, kronik nörolojik hastalıklarda biyopsikososyal yaklaşımın önemini desteklemektedir. Bu nedenle nörolojik izlem ve tedavinin yanı sıra, ergenlerin psikososyal açıdan da değerlendirilmesi; şema odaklı yaklaşımlar ve duygu düzenleme becerilerini hedefleyen psikososyal müdahalelerin tedavi planına entegre edilmesine ihtiyaç duyulabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate emotional schemas (early maladaptive schemas), emotion regulation skills, and subjective psychiatric complaints in adolescents aged 12–18 years diagnosed with juvenile myoclonic epilepsy (JME) and pediatric migraine; to examine the relationships among these variables; and to compare the clinical groups with healthy adolescents. Methods: The single-center, clinic-based case–control study was conducted between 01.09.2024 and 01.02.2025 at the outpatient clinic of the Department of Pediatric Neurology and the Department of Child and Adolescent Psychiatry, Faculty of Medicine, Bolu Abant Izzet Baysal University. Adolescents diagnosed with JME (n=30) and pediatric migraine (n=30), and an age- and sex-matched healthy control group (n=20), were included (total N=80). Participants were administered the Young Schema Questionnaire Short Form-3 (YSQ-S3), Emotion Regulation Scale for Adolescents (REQ), Brief Symptom Inventory (BSI), and Stroop Test–TBAG Form (SCWT); functional disability in the migraine group was evaluated with the Pediatric Migraine Disability Assessment Scale (PedMIDAS). Psychiatric diagnoses were determined via the K-SADS-PL interview, and symptom severity was rated by clinician assessment using the Clinical Global Impression–Severity scale (CGI-S). Data were evaluated using between-group comparisons and correlation analyses. Results: In the YSQ-S3 subscales, the enmeshment score of the JME group was higher than that of the migraine and control groups (p=0,009). Self-sacrifice and vulnerability/pessimism (vulnerability to harm—pessimism) schemas were higher in both clinical groups compared with the control group (p=0,026 and p=0,029, respectively). Mean REQ subscale scores did not differ significantly among groups (p=0,452); however, in both the migraine and JME groups, certain schema domains and dysfunctional emotion regulation scores were positively correlated with subjective complaints such as anxiety, depression, and negative self, as measured by the BSI. No significant between-group difference was found in BSI subscale mean scores. In contrast, symptom severity assessed by the clinician using the CGI differed across groups, with higher severity levels observed in the clinical groups (p<0,001). In the neuropsychological evaluation, error and correction counts—particularly in SCWT-2—were higher in the patient groups; and in the interference condition (SCWT-5), completion time was longer in the JME group. Conclusion: The more pronounced presence of certain early maladaptive schemas in adolescents diagnosed with JME and pediatric migraine, and the association of these schemas with subjective psychiatric complaints, supports the importance of a biopsychosocial approach in chronic neurological disorders. Therefore, in addition to neurological follow-up and treatment, adolescents may need to be evaluated psychosocially; and schema-focused approaches and psychosocial interventions targeting emotion regulation skills may need to be integrated into the treatment plan.