Finansallaşmanın emek payı üzerindeki etkisi: OECD ülkeleri ve Türkiye'den bulgular
The impact of financialization on the labor share: Evidence from OECD countries and Türkiye
  1. Tez No: 999418
  2. Yazar: GÜNSENİN ALTINKAYNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA OZAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansallaşma, Fonksiyonel gelir dağılımı, Gelir dağılımı, Gelir dağılımı politikaları, Siyasal ekonomi, Financialization, Functional income distribution, Income distribution, Income distribution policies, Political economics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
1980'lerden bu yana, emek payı çoğu gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomide önemli ölçüde azalmıştır. Bu olguyu inceleyen literatür giderek genişlerken finansallaşmanın emek payı üzerindeki etkilerine odaklanan çalışmalar sınırlı kalmıştır. Mevcut literatür finansallaşmanın spesifik kanallarına ve gelişmiş ekonomilere odaklanarak, finansın çok boyutluluğunu ve gelişmekte olan ekonomileri ihmal etmiştir. Bu çalışma, finansallaşmanın emek payı üzerindeki etkilerini, politik ekonomi literatüründen hareketle, bu ihmal edilen noktaları dikkate alarak bütüncül bir perspektifle analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, ilk olarak 25 OECD ülkesi (1995-2021) için sektörel kompozisyon, firmaların ve hanehalkının finansallaşması ile finansal küreselleşme kanallarını sınayan panel veri analizi; ikinci olarak Türkiye (1990-2020) için sektörel kompozisyon değişimi, sermaye piyasalarında artan rekabet ve hanehalkı finansallaşması kanallarını ele alan ARDL analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular, finansallaşmanın emek payını negatif etkilediği hipotezini doğrulamaktadır. Panel veri analizinde sektörel kompozisyon dışındaki kanallar emek payı üzerinde anlamlı ve negatif bir etki gösterirken, en tutarlı etkiyi finansal olmayan işletmelerin finansallaşması kanalı göstermektedir. Türkiye örneğinde ise tüm kanallar negatif ve anlamlı bir etki göstermekle birlikte hanehalkı finansallaşması en güçlü faktör olarak öne çıkmıştır. Sonuç olarak çalışma, finansallaşmanın bölüşüm ilişkilerini emek aleyhine biçimlendirdiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, emek payındaki düşüş trendini tersine çevirmek için; sermaye denetiminden firma davranışlarının dönüşümüne ve kamusal hizmet güvencesine uzanan, neoliberal rejimle yüzleşmeyi gerektiren bir politika anlayışı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the 1980s, the labor share has significantly declined in most developed and developing economies. While the literature investigating this phenomenon has expanded, studies focusing on the effects of financialization on labor share have remained limited. By focusing on specific channels and developed economies, existing literature has neglected finance's multidimensional nature and developing economies. Drawing on political economy literature and considering these neglected points, this study aims to analyze the effects of financialization on the labor share from a holistic perspective. Accordingly, first, a panel data analysis testing the channels of sectoral composition, financialization of firms and households, and financial globalization was conducted for 25 OECD countries (1995-2021); second, an ARDL analysis addressing the channels of sectoral composition, increased competition in capital markets, and household financialization was performed for Turkey (1990-2020). The findings confirm the hypothesis that financialization negatively affects the labor share. In the panel analysis, while channels other than sectoral composition show significant negative effects on the labour share, the financialization of non-financial corporations demonstrates the most consistent impact. For Turkey, while all channels show a negative and significant effect, household financialization stands out as the strongest factor. Consequently, the study reveals that financialization shapes distributional relations to the detriment of labor. In this context, to reverse the declining trend in labor share, a policy approach extending from capital controls to the transformation of firm behavior and public assurance of services is proposed, necessitating a confrontation with the neoliberal regime.