Mobil oyunlardaki karakter animasyonlarının kullanıcı psikolojisi üzerine etkisi
The influence of character animations in mobile games on user psychology
  1. Tez No: 999430
  2. Yazar: SAMET AKSAKAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZİYACAN BAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İki boyutlu canlandırma, Two dimensiol animation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez, mobil oyunlarda kullanılan karakter animasyonlarının oyuncular üzerindeki psikolojik etkilerini incelemektedir. Son yıllarda mobil oyunların popülerliği, özellikle genç kullanıcılar arasında büyük bir artış göstermiştir. Bu durum, oyunların yalnızca eğlence aracı olmaktan öteye geçerek bireysel psikoloji, öğrenme süreçleri ve duygusal deneyimlerle doğrudan ilişkili bir medya formu haline geldiğini ortaya koymaktadır. Tezin temel amacı, mobil oyunlardaki karakter animasyonlarının oyuncularla nasıl bir duygusal ve psikolojik etkileşim kurduğunu anlamak ve bu bağlamda oyun deneyimini nasıl şekillendirdiğini ortaya koymaktır. Animasyonlar, kullanıcı ile oyun arasındaki etkileşimi güçlendirerek, oyuncuyu oyun dünyasına daha derinlemesine dahil etmekte ve dolayısıyla oyuncunun oyun deneyimini daha tatmin edici hale getirmektedir. Bu bağlamda, çalışma günümüz mobil oyunları hakkında genel bilgiler sunmakta ve çeşitli örnek analizlerine yer vermektedir. Teorik çerçeve olarak Bandura'nın Sosyal Öğrenme Teorisi, Csikszentmihalyi'nin Akış Kuramı ve Norman'ın Duygusal Tasarım yaklaşımı kullanılmıştır. Bu kuramlar aracılığıyla, karakterlerin animasyon yoluyla oyuncuyla nasıl empatik bağ kurduğu, bu bağın karar alma süreçlerine nasıl etki ettiği ve oyuncunun motivasyonunu nasıl şekillendirdiği analiz edilmiştir. Uygulama bölümünde, basit ve popüler bir mobil oyun olan Red Ball 4 ele alınmış; oyundaki karakter animasyonları analiz edilerek psikolojik etkileşim potansiyelleri değerlendirilmiş ve animasyonların oyun deneyimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, karakter animasyonlarının oyuncuların empati kurma eğilimini artırdığı, duygusal bağlılık geliştirdiği ve bu sayede oyun deneyimini daha etkileyici hale getirdiği görülmüştür. Araştırma, oyun tasarımında animasyonların sadece estetik değil, aynı zamanda psikolojik birer araç olarak kullanılması gerektiğini vurgulamaktadır. Oyun tasarımcılarına yönelik öneriler ve gelecekteki araştırmalar için yönlendirmelerle çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the psychological effects of character animations used in mobile games on players. In recent years, the popularity of mobile games has increased significantly, especially among young users. This situation reveals that games have gone beyond being merely a means of entertainment and have become a form of media directly related to individual psychology, learning processes, and emotional experiences. The main objective of the thesis is to understand how character animations in mobile games establish an emotional and psychological interaction with players and to reveal how they shape the gaming experience in this context. Animations enhance the interaction between the user and the game, immersing the player more deeply into the game world and thus making the player's gaming experience more satisfying. In this context, the study provides general information about today's mobile games and includes various case studies. Bandura's Social Learning Theory, Csikszentmihalyi's Flow Theory, and Norman's Emotional Design approach were used as the theoretical framework. Through these theories, it was analyzed how characters establish an empathetic bond with the player through animation, how this bond affects decision-making processes, and how it shapes the player's motivation. In the application section, Red Ball 4, a simple and popular mobile game, was examined; the character animations in the game were analyzed to evaluate their psychological interaction potential, and the effects of the animations on the gaming experience were investigated. The study found that character animations increase players' tendency to empathize, develop emotional attachment, and thus make the gaming experience more engaging. The research emphasizes that animations should be used not only for aesthetic purposes but also as psychological tools in game design. The study concludes with recommendations for game designers and directions for future research.