Türkçeyi yabancı dil olarak öğreten öğreticilerin özyeterlilik algılarıyla bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between self-efficiency perceptions and consciousawareness levels of teachers teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 999440
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ŞAHBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Bilinçli Farkındalık, Özyeterlik, Turkish Teaching, Mindfulness, Self-efficacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkçeyi yabancı dil olarak öğreten öğreticilerin özyeterlik algılarıyla bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Nicel desende yürütülen çalışmaya Mersin ilinde görev yapan 129 öğretmen dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Bilinçli Farkındalık Ölçeği ve Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğretmeye Dayalı Özyeterlik Algı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 23.0 istatistik programından yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Türkçeyi yabancı dil olarak öğreten öğreticilerin bilinçli farkındalık düzeyleri ile özyeterlikleri arasında pozitif yönlü düşük düzeyli ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the relationship between self-efficacy perceptions and mindfulness levels of teachers teaching Turkish as a foreign language. Because the research is about detecting of the existing relationship relational screening model is used. 129 teachers working in Mersin were included in the study, which was carried out in a quantitative design. Mindfulness Scale and Self-Efficacy Perception Scale Based on Teaching Turkish as a Foreign Language were used to collect data in the researsch. SPSS 23.0 statistical program was used for the analysis of the data. According to the findings obtained from the research, it was determined that there is a positive low-level relationship between the mindfulness levels of the teachers who teach Turkish as a foreign language and their self-efficacy.