Down Sendromlu çocuklarda gastrointestinal sistem hastalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of gastrointestinal system diseases in children with Down Syndrome
  1. Tez No: 999441
  2. Yazar: ÇAĞRI BERHAN KURDU
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. CAHİT BARIŞ ERDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Down sendromu, Çocuk, Gastrointestinal sistem, Down syndrome, Child, Gastrointestinal system
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Down Sendromu (DS) tanısı olan çocuklarda Gastrointestinal sistem (GİS) hastalıklarının sıklığının ve çeşitlerinin belirlenmesi ve bu hastalıkların mortalite ve morbiditeye olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi (S.B.Ü) İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde izlenen ve Haziran 2017 ile Haziran 2022 tarihleri arasında başvuran ya da yeni tanı alan DS tanılı olgular çalışmaya dahil edilmiştir. DS tanısı ile izlemde olan olgular hastane veri tabanından taranarak hastalarda GİS tutulumu olup olmadığı belirlenmiştir. GİS tulumunun iki haftadan uzun süren yatış, yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatışı, organ fonksiyon kaybı, cerrahi girişim varlığı ve mortalite ile ilişkisi incelendi. 31.08.2022 tarihinden itibaren geriye doğru en az %90 güç elde etmek için %20 fazla hasta olacak şekilde 202 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya DS tanısı olan 0-18 yaş arası toplam 202 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 76'sında (%37,6) GİS tutulumu mevcuttu. En sık görülen GİS tutulum türü olarak 35 (%46) hastada malnutrisyon, 16 (%21,1) hastada gastroözofageal reflü ve 11 (%14,5) hastada kronik kabızlık saptandı. Mortalite ile ilişkili faktörler olarak; GİS tutulumu tanısı, iki haftadan uzun süren yatış, GİS tutulumu nedenli iki haftadan uzun süren yatış, YBÜ yatışı, GİS tutulumu nedenli YBÜ yatışı, GİS tutulumu nedenli cerrahi girişim yapılması ve organ fonksiyon kaybı bulunmuştur. GİS tutulumu varlığı mortalite, organ fonksiyon kaybı, YBÜ yatışı, iki haftadan uzun süreli yatış ve cerrahi girişim gereksinimi ile ilişkili olarak bulunmuştur. Organ fonksiyon kaybı, cerrahi girişim, GİS tutulumu nedenli cerrahi girişim, YBÜ yatışı, GİS tutulumu nedenli yoğun bakım yatışı, iki haftadan uzun süre yatış, GİS tutulumu nedenli iki haftadan uzun süre yatış ile yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmazken yaşın küçük olması ile mortalite arasında anlamlı bir ilişki mevcuttur. GİS tutulumu varlığının açıklayıcı değişkenlerle arasındaki doğrusal ilişkisinin %78,8 olduğu, GİS tutulumu varlığının klinik değişkenlerden %76,1'i tarafından açıklandığı ve α=0,050 anlamlılık düzeyinde modelin anlamlı olduğu belirlenmiştir (F=28,874, p= 0,0001). GİS hastalıklarının tanısını istatistiksel olarak anlamlı şekilde değiştiren parametreler şikayetler, antropometrik ölçümler ve görüntüleme sonuçları olarak bulunmuştur. Çıkarımlar: DS tanısı olan çocuklarda GİS hastalıkları oldukça çeşitli ve sık olarak görülmektedir. GİS tutulumunun varlığı mortalite, organ fonksiyon kaybı, YBÜ yatışı, 2 haftadan uzun süre yatış ve cerrahi girişim gereksinimi ile ilişkili bulunmuştur. Mortalite ve morbidite gelişen hastalarda daha sık birliktelik göstermektedir. Elde edilen bulgular ile, DS tanısı olan olgularda GİS hastalıklarının dikkatli araştırılması, erken tanınması ve tedavisinin mortalite ve morbiditenin azaltılmasına olanak sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to determine the frequency and types of gastrointestinal (GI) diseases in children with Down syndrome (DS) and to investigate the effects of these diseases on mortality and morbidity. Method: Patients diagnosed with DS who were followed up at Health Sciences University (S.B.Ü) İzmir Dr. Behçet Uz Pediatrics and Surgery Training and Research Hospital and who were admitted or newly diagnosed between June 2017 and June 2022 were included in the study. The patients who were being followed up with a diagnosis of DS were scanned from the hospital database and it was determined whether the patients had GI involvement. The relationship between GI involvement and hospitalisation for more than two weeks, intensive care unit (ICU) stay, loss of organ function, presence of surgical intervention and mortality was investigated. As of 31.08.2022, 202 patients were included in the study by taking 20% more patients to obtain at least 90% power. Results: A total of 202 patients aged 0-18 years with DS were included in the study. 76 (37,6%) of patients had GI involvement. The most commen type of GI involvement was malnutrition in 35 (46%) patients, gastroesophageal reflux in 16 (21,1%) patients, and chronic constipation in 11 (14,5%) patients.Factors associated with mortality were as follows: diagnosis of GI involvement, hospitalisation for more than two weeks, hospitalisation for more than two weeks due to GI involvement, ICU stay, ICU stay due to GI involvement, surgical intervention due to GI involvement and loss of organ function. The presence of GI tract involvement was found to be associated with mortality, loss of organ function, ICU hospitalisation, hospitalisation for more than two weeks and the need for surgical intervention. There was no statistically significant relationship between loss of organ function, surgical intervention, surgical intervention due to GI involvement, ICU hospitalisation, intensive care unit hospitalisation due to GI involvement, hospitalisation for more than two weeks, hospitalisation for more than two weeks due to GI involvement and age, whereas there was a significant relationship between younger age and mortality. It was determined that the linear relationship between the presence of GIS involvement and explanatory variables was 78.8%, the presence of GIS involvement was explained by 76.1% of the clinical variables and the model was significant at α=0.050 significance level (F=28.874, p= 0.0001). Complaints, anthropometric measurements and imaging results were found to be the parameters that statistically significantly changed the diagnosis of GI diseases. Conclusions: GI diseases are quite diverse and frequently observed in children with DS. The presence of GI involvement has been associated with mortality, loss of organ function, ICU hospitalisation, hospitalisation for longer than 2 weeks and the need for surgical intervention. Mortality and morbidity are more frequently associated in patients with DS. With the findings obtained, it is thought that careful investigation, early recognition and treatment of GI diseases in patients with DS may reduce mortality and morbidity.