Kronik hastalığı olmayan fazla kilolu ve obez orta yaşlı bireylerde prediyabetin obezite farkındalığı üzerine etkisi
The effect of prediabetes on obesity awareness in overweight and obese middle-aged individuals without chronic diseases
  1. Tez No: 999477
  2. Yazar: ÖZLEM KOÇAK CANSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT, DR. ABDULLAH OZAN POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite farkındalığı, içgörü, prediyabet, beden kitle indeksi, eğitim düzeyi, Obesity awareness, insight, prediabetes, body mass index, education level
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 40–65 yaş arası kronik hastalığı olmayan fazla kilolu ve obez bireylerde prediyabet durumunun obezite farkındalık ve içgörü düzeyleri üzerine etkisini incelemek. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipteki bu araştırma, 15.01.2025– 15.04.2025 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran, çalışma kriterlerini karşılayan 40–65 yaş arası 230 birey ile yürütüldü. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu ve Obezite Farkındalık ve İçgörü Ölçeği (OFİ) kullanılarak toplandı. Bulgular: Çalışmaya katılan 230 bireyin %78,3'ü kadın, %21,7'si erkektir; 115'i prediyabetik, 115'i prediyabetik olmayan gruptadır. Prediyabetik bireylerde yaş (p=0,018) ve BKİ (p=0,027) anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Gruplar arasında obezite farkındalığı düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Her iki grupta da OASIS toplam puanı ile BKİ arasında pozitif korelasyon gözlenmiş (prediyabetiklerde r=0,40; prediyabetik olmayanlarda r=0,42; p=0,001) olup prediyabetik obez bireylerde farkındalık yüksek bulunmuştur. Prediyabetik grupta yaş arttıkça farkındalık puanlarının azaldığı belirlenmiştir (p<0,05). Ayrıca lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip bireylerde genel hastalık farkındalığı, semptom farkındalığı ve toplam OASIS puanlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç: Prediyabet varlığının obezite farkındalığı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Ancak daha yüksek BKİ'ye sahip bireylerde farkındalığın arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effect of prediabetes status on obesity awareness and insight levels among overweight and obese individuals aged 40–65 years without chronic diseases. Methods: This descriptive and correlational study was conducted with 230 individuals aged 40–65 years who met the inclusion criteria and presented to the Family Medicine Outpatient Clinic of Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital between 15 January 2025 and 15 April 2025. Data were collected using a Descriptive Information Form and the Obesity Awareness and Insight Scale (OASIS). Results: Of the 230 participants, 78.3% were women and 21.7% were men; 115 were in the prediabetic group and 115 were non-prediabetic. Age (p=0.018) and BMI (p=0.027) were significantly higher in the prediabetic group. No significant difference was found between the groups regarding obesity awareness levels (p>0.05). A positive correlation was observed between total OASIS scores and BMI in both groups (r=0.40 in prediabetics; r=0.42 in non-prediabetics; p=0.001), and awareness was higher among prediabetic obese individuals. In the prediabetic group, awareness scores decreased as age increased (p<0.05). Furthermore, individuals with a highschool level education or higher had significantly higher general disease awareness, symptom awareness, and total OASIS scores (p<0.05). Conclusion: The presence of prediabetes was not found to have a significant effect on obesity awareness. However, individuals with higher BMI demonstrated increased awareness.