Clerk of Kayseri: Nature, society, and empire in the manuscripts of Yazıcı Murtaza
Kayserili kâtip: Yazıcı Murtaza'nın el yazmalarında tabiat, toplum ve imparatorluk
  1. Tez No: 999489
  2. Yazar: BATUHAN AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERİN TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 18. yüzyıl, Kayseri, Osmanlı Devleti, Osmanlı Müellifleri, Osmanlı toplumu, Seyahatname, İstanbul, 18. century, Kayseri, Ottoman State, Ottoman authors, Ottoman society, Seyahatname, Istanbul
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, on sekizinci yüzyılın başlarında orta dereceli Kayserili bir katibin Osmanlı topraklarındaki şehirli ve kırlı toplulukları nasıl tanımladığını ve değerlendirdiğini incelemektedir. Kayseri'nin Gesi köyünden çok yönlü bir adam olan Yazıcı Murtaza, katip, çiftçi, hoca ve müezzin olarak çalışmış ve Doğu'da Basra'ya ve Batı'da Arnavutluk'a değin uzanan Osmanlı topraklarında geniş bir şekilde seyahat etmiştir. Ayrıca, biri seyahatnamesini, diğeri şiirlerini ihtiva eden iki ayrı el yazması da üretmiştir, ancak her ikisi de onun evrenine dair zengin müşahedeler sunmaktadır. Bu tez, bu zengin materyali diğer çağdaş kaynaklarla ve Osmanlı şehir ve çevre tarihi hakkındaki ikincil literatürle diyalog içinde analiz eder ve bağlamına oturtur. Bu çalışma, Orta Anadolu'dan gelen mütevazı bir kâtibin etrafındaki dünyayı nasıl gördüğünü yeniden yapılandırarak, şimdiye kadar ihmal edilmiş bir bakış açısını, esas olarak İstanbul elitlerinin ve daha sınırlı bir ölçüde de Şam gibi büyük Arap şehirlerinin sakinlerinin dünya görüşlerine odaklanan erken onsekizinci yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu hakkındaki mevcut akademik çalışmalara da ilave etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how a mid-level Kayserite clerk from the early eighteenth century described and evaluated the urban and rural communities in the Ottoman lands. A versatile man from the village of Gesi in Kayseri, Yazıcı Murtaza worked as a clerk (yazıcı), farmer, teacher, and muezzin and traveled widely across the Ottoman lands, reaching as far as Basra in the East and Albania in the West. He also produced two volumes of manuscripts, one containing his travelogue and the other his poems, but both of which provide rich observations about his universe. This thesis analyzes and contextualizes this rich material in dialogue with other contemporary sources and secondary literature on Ottoman urban and environmental history. By reconstructing how a modest clerk from Central Anatolia viewed the world around him, this study also adds a hitherto neglected perspective to the existing scholarship on the early eighteenth-century Ottoman Empire, which has so far focused mainly on the worldviews of Istanbulite elites and, to a more limited extent, denizens of major Arab towns like Damascus.