Factors influencing air travelers' intention to purchase voluntary carbon offsets
Havayolu yolcularının gönüllü karbon dengeleme satın alma niyetini etkileyen faktörler
- Tez No: 999497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UŞAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Sivil Havacılık, Tourism, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir turizm, Sustainable tourism
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, havayolu yolcularının gönüllü karbon dengeleme (GKD) programlarını satın alma niyetini etkileyen faktörleri incelemekte ve çevresel kaygının, bu faktörler ile gönüllü karbon dengeleme programlarını satın alma niyeti arasındaki ilişkilerdeki moderatör rolünü araştırmaktadır. Çalışmanın kuramsal temeli, Ajzen'in (1991) Planlanmış Davranış Teorisi'ne (PDT) dayanmaktadır. PDT; tutum, öznel normlar ve algılanan davranışsal kontrolün bireylerin davranış niyetlerini şekillendirdiğini öne sürmektedir. Model, kişisel normlar (Norm Aktivasyon Modeli'nden) ve havayolu şirketlerine duyulan güven değişkenleriyle genişletilmiş; çevresel kaygı ise düzenleyici değişken olarak ele alınmıştır. Veriler, son bir yıl içinde en az bir kez uçuş gerçekleştirmiş 489 Türk yolcudan elde edilmiştir. Veri toplama, ulusal temsiliyet sağlayan çevrimiçi bir panelden, sistematik rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak araştırma firması aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Tutum, öznel normlar, algılanan davranışsal kontrol, kişisel normlar ve havayolu şirketlerine duyulan güvenin, GKD satın alma niyeti üzerinde anlamlı ve olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Moderatör analizinde, çevresel kaygının sadece kişisel normlar ile satın alma niyeti arasındaki ilişkiyi anlamlı düzeyde güçlendirdiği tespit edilmiştir. Bulgular, kullanılan genişletilmiş PDT modelini desteklemekte ve hava yolu taşımacılığı bağlamında çevre dostu davranışların teşvikinde ahlaki yükümlülükler ile kurumsal güvenin önemini vurgulamaktadır. Sonuçlar, havayolu şirketleri ve politika yapıcılar için karbon dengeleme programlarına yolcu katılımını artırmaya yönelik pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the factors influencing air travelers' intention to purchase voluntary carbon offsets (VCOs) and examines the moderating role of environmental concern. The theoretical foundation is Ajzen's (1991) Theory of Planned Behavior (TPB), which posits that attitude, subjective norms, and perceived behavioral control shape behavioral intentions. To enhance explanatory power, the TPB is extended by incorporating two additional constructs: personal norms (from the Norm Activation Model) and perceived trust in airlines, with environmental concern included as a moderator. Data were collected from 489 Turkish air travelers who had taken at least one flight in the past year. A market research firm employed systematic random sampling from a nationally representative online panel, and the data were analyzed using partial least squares structural equation modeling. Results indicate that all five antecedents—attitude, subjective norms, perceived behavioral control, personal norms, and perceived trust in airlines—positively and significantly influence intention to purchase VCOs. Moderation analysis further reveals that environmental concern strengthens the positive effect of personal norms on purchase intention, while no significant moderating effects emerge for the other antecedents. These findings provide empirical support for the extended TPB model and underscore the importance of both moral obligation and institutional trust in promoting pro-environmental behavior in air travel. Practical implications are offered for airlines and policymakers seeking to enhance engagement with carbon offsetting initiatives.