İzmit Belediyesi'ne Bağlı Emekli Evlerine Üye Yaşlıların Beslenme Durumunun Saptanması ve Beslenme Durumu ile İlişkili Faktörler
Factors Related to the Nutritional Status and Nutritional Status of the Elderly Members of Retirement Houses Affiliated to Izmit Municipality
- Tez No: 999515
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Protein enerji malnütrisyonu, Elderly, Malnutrition, Nutritional Status, MNA (Mini Nutritional Assessment), Protein-energy malnutrition
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma emekli evlerine üye yaşlıların beslenme durumlarını saptamak ve beslenme durumları ile ilişkili faktörleri değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırmaya İzmit Belediyesi'ne bağlı Emekleri Evlerine üye 77 yaşlı birey katılmıştır. Bireylerin beslenme durumlarını saptamak ve beslenme durumu ile ilişkili faktörleri sorgulamak için yüz yüze görüşme tekniği ile anket ve ölçekler uygulanmıştır. Bireylerin demografik özelliklerini, sağlık durumlarını, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarını belirlemek için anket formu, nutrisyonel risk taraması için MNA formu (Mini Nutrisyonel Assesment) ve fonksiyonel düzeylerini değerlendirmek için Günlük Temel Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (KATZ) kullanılmıştır. Kocaeli Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu'ndan gerekli etik kurul onayı alınmıştır (KÜGOKAEK 2019/323) Bulgular: Çalışmaya dahil edilen bireylerin 26'sı (%33,8) kadın, 51'i (%66,2) erkektir. Yaş ortalamaları 68,19±8,81 yıldır. Bireyler Beden Kitle İndeksleri' ne göre sınıflandırıldığında %40,3'ü fazla kilolu, %27,3'ü normal, %24,7'si 1.derece obez, %3,9'u 2.derece obez, %2,6'sı 3.derece obez ve %1,3'ü zayıf olarak bulunmuştur. Bireylerin %9,1'i malnütrisyon riski altındadır. KATZ skoruna göre bireylerin tümü fonksiyonel olarak tam işleve sahiptir. MNA puanları kadınlarda 25,84±1,96, erkeklerde 26,46±1,82: KATZ puanları kadınlarda ve erkeklerde 5,94±0,23 olarak bulunmuştur. Bireylerin Mini Nutrisyonel Değerlendirme testi puanları ve KATZ günlük yaşam aktiviteleri ölçeği puanları ile iki cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bireylerin nutrisyonel durumları ile yaş grupları, medeni durum, sürekli ilaç kullanma durumu, kırmızı et tüketim sıklığı ve fiziksel aktivite yapma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Yaşlıların MNA ortalamaları ile BKİ'ye göre sınıflandırılmış grupları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p<0,05). Bireylerin nutrisyonel durumları ile cinsiyet, gelir durumu, sağlık problemi varlığı, ağız-diş sağlığı problemi varlığı, su tüketimi ve diğer besin grupları tüketim sıklığı arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Emekli evlerine üye bireyler, toplumdaki yaşlı popülasyon içinde yer alan sosyal yaşama adapte, kendi hayatını idame ettirebilen aktif kesimi ifade etmektedir. Bu kesimin birçok faktörle etkileşim halinde bulunan nutrisyonel durumlarına yönelik bilgi edinmek için daha kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was given to determine the status of the members of retirement homes and to determine their nutritional status and diets. Method: 77 elderly individuals who are members of Retirement Houses affiliated to Izmit Municipality participated in this descriptive study. To determine the nutritional status of individuals and to question the factors related to nutritional status; questionnaire, inquiry and face-to-face interview methods were used. A questionnaire form was used to determine the demographic characteristics, health status, nutritional and physical activity habits of the individuals, the MNA form (Mini Nutritional Assessment) for nutritional risk screening and the Daily Basic Living Activities Scale (KATZ) to evaluate their functional levels. Necessary ethics committee approval was obtained from Kocaeli University Non-Interventional Research Ethics Committee (KÜGOKAEK 2019/323). Results: 26 (33.8%) of the individuals included in the study were female and 51 (66.2%) were male. Their average age is 68.19 ± 8.81 years. When individuals are classified according to their Body Mass Index, 40.3% are over weight, 27.3% are normal, 24.7% are first degree obese, 3.9% are second degree obese, 2%, 6 were 3rd degree obese and 1.3% were found to be under weight. 90.9% of individuals have no malnutrition risk and 9.1% are under the risk of malnutrition. According to the KATZ score, all of the individuals are functionally fully functional. MNA scores were found as 25.84 ± 1.96 in women, 26.46 ± 1.82 in men: KATZ scores were found as 5.94 ± 0.23 in women and men. No statistically significant difference was found between the two genders with the Mini Nutritional Assessment test scores and KATZ daily living activities scale scores of the individuals. A statistically significant difference was found between the nutritional status of the individuals and age groups, marital status, continuous use of medication, frequency of red meat consumption and physical activity (p<0.05). A statistically significant difference was found between the MNA averages of the elderly and the groups classified according to BMI (p<0.05). The nutritional status and gender, income status, presence of health problems, presence of oral-dental health problems, water consumption and other food groups. There was nosignificant difference between the consumption frequency (p> 0.05). Conclusions: Members of retired homes represent the active segment of the elderly population in the society that can adapt to social life and sustain their own lives. More comprehensive studies should be conducted in order to obtain information about the nutritional status of this segment that interacts with many factors.