Kırkgöz havzasının (Antalya) hidrojeolojik incelenmesi vesu kalitesinin değerlendirilmesi
Hydrogeological investigation and water quality assessment of the kirkgöz basin (Antalya, Türkiye)
  1. Tez No: 999516
  2. Yazar: ELİF KORAY ÜSTEBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN LEVENTELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojeokimya, Hidrojeoloji, Karstik akifer, Traverten, Yer altı suları, Hydrogeochemistry, Hydrogeology, Karstic aquifer, Travertine, Ground waters
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Antalya, Türkiye'nin turizm ve tarım faaliyetlerinin en yoğun olduğu şehirlerinden biridir ve bu hızlı gelişim, bölgenin yeraltı ve yüzey suyu kaynakları üzerinde artan bir baskı oluşturmaktadır. Nüfusun ve kentsel yayılımın giderek artması, tarımsal sulama ihtiyacının yükselmesi özellikle içme ve kullanma suyu açısından bölgesel açıdan büyük önem arz eden Kırkgöz Havzası'nda sürdürülebilir su yönetimini zorunlu hale getirmektedir. Bu nedenle, havzanın hidrojeolojik ve hidrojeokimyasal açıdan detaylı incelenmesi kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışma kapsamında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün 05.03.2025 tarihli ve E-69482160-151.01.01-5625920 sayılı yazısı doğrultusunda, DSİ 13. Bölge Müdürlüğü'nden temin edilen veriler kullanılarak, yeraltısularının kimyasal özellikleri; 2 kurak (Ekim 2020, Ekim 2021) ve 2 yağışlı dönem (Mayıs 2021, Mayıs 2022) olmak üzere dört farklı periyotta alınan örnekler üzerinden değerlendirilmiştir. Örneklerde suların fiziksel ve kimyasal özellikleri ile ağır metal konsantrasyonları analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, havza sularının ağırlıklı olarak Ca-Mg–HCO₃ fasiyesinde olduğunu, hidrojeokimyasal gelişimlerinin karbonatlı kayaçlarla etkileşim sonucu şekillendiğini göstermektedir. Analiz sonuçları, havzadaki suların büyük ölçüde içme ve kullanma suyu standartlarına uygun olduğunu ortaya koymakla birlikte, bazı dönemlerde ve sınırlı lokasyonlarda özellikle As, Ni, Se, Fe ve Mn gibi elementlerde lokal artışlar gözlenmiştir. Bölgenin karstik ve yüksek geçirimli jeolojik yapısı nedeniyle bu tür kirliliklerin kısa sürede geniş alanlara yayılma potansiyeli bulunmaktadır. Bu durum, Kırkgöz Havzası'nın yalnızca korunmasının değil, aynı zamanda su kaynaklarının bilimsel, akılcı ve sürdürülebilir bir anlayışla yönetilmesinin zorunlu olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Antalya is one of Türkiye's cities where tourism and agricultural activities are most intensive, and this rapid development places increasing pressure on the region's groundwater and surface water resources. The continuous growth of population and urban expansion, together with the rising demand for agricultural irrigation, makes sustainable water management indispensable in the Kırkgöz Basin, which is of great regional importance particularly in terms of drinking and domestic water supply. Therefore, a detailed hydrogeological and hydrogeochemical investigation of the basin is of critical importance. Within the scope of this study, based on the permission granted by the General Directorate of State Hydraulic Works through its official letter dated 05.03.2025 and numbered E-69482160-151.01.01-5625920, data obtained from the DSİ 13th Regional Directorate were used to evaluate the chemical characteristics of groundwater samples collected during four different periods, including two dry periods (October 2020 and October 2021) and two wet periods (May 2021 and May 2022). Physical and chemical parameters as well as heavy metal concentrations were analyzed in the samples. The results indicate that the waters in the basin predominantly belong to the Ca–Mg–HCO₃ hydrochemical facies, and that their hydrogeochemical evolution is mainly controlled by water–rock interaction with carbonate lithologies.The analytical results show that the groundwater in the basin generally complies with drinking and domestic water quality standards; however, localized increases in elements such as As, Ni, Se, Fe, and Mn were observed in certain periods and limited locations. Due to the karstic and highly permeable geological structure of the region, such contamination has the potential to spread rapidly over wide areas. This highlights that the Kırkgöz Basin requires not only protection, but also the scientific, rational, and sustainable management of its water resources.